Skip to main content

KLJ Nazareth En KLJ Zwevezele organiseren originele events: "Hoe unieker, hoe meer volk"

Nationaal

13 december 2022

KLJ’ers vind je in alle vormen en maten. In Blind Date, stellen we twee – voor elkaar onbekende – KLJ’ers aan elkaar voor. Wat willen ze van elkaar weten en wat kunnen ze bijleren?

Om het hele jaar door toffe activiteiten te voorzien én op kamp te kunnen gaan, organiseren veel KLJ-afdelingen evenementen. Maar wat is het geheim van een geslaagd evenement? Wij vroegen het aan twee KLJ’s die ‘originaliteit’ als hun tweede naam hebben: KLJ Zwevezele zet al enkele jaren een heuse achteruitrijcross op poten en KLJ Nazareth staat bekend om haar schijt-je-rijkspel.

Enkele jaren geleden startte KLJ Zwevezele met een achteruitrijcross. Deelnemers maken een crossauto die voldoet aan het strenge reglement: auto’s moeten verstevigd zijn en mogen geen ruiten meer hebben, zodat bij ongevallen geen glasscherven rondspatten. “Doordat onze cross zo uniek is, spreken we ook veel mensen aan die de KLJ (nog) niet kennen. Dat is mooie reclame”, zegt KLJ’er Amber Soens. Mede-KLJ’er Olivier Verbecke knikt. “Heel de buurt komt naar de cross kijken. Deelnemers komen uit heel Vlaanderen en sinds kort mogen we zelfs enkele Nederlanders verwelkomen. Het parcours waarop de deelnemers binnen de vijf minuten zo veel mogelijk rondjes achteruit moeten rijden, graven we zelf uit.”

“De mensen kennen KLJ Zwevezele als de KLJ die de achteruitrijcross organiseert”

Amber Soens, KLJ Zwevezele

Inspiratie overal

Originaliteit troef, ook bij KLJ Nazareth. Lander Goris: “Tijdens de volle coronacrisis in 2020 werd onze creativiteit op de proef gesteld: hoe organiseer je een evenement zonder dat er mensen naartoe mogen komen? Een schijt-je-rijk was de oplossing: we verdeelden een veld in vakjes en zetten er een koe op. Deelnemers konden een vakje kopen en thuis via een livestream volgen wat hun vakje voor hen opbracht. Vorig jaar hebben we dat opnieuw kunnen organiseren, maar deze keer wél met een zomerbar.” Dat andere jeugdbewegingen al met het spel aan de slag gingen, inspireerde Lander en de andere KLJ’ers. “We namen contact op met die andere jeugdbewegingen en luisterden hoe zij het aanpakken. Dat heeft ons geholpen bij de opstelling van het reglement. Vanwaar kwam jullie cross-idee?”

Amber: “Toen we een gewestelijk sportfeest mochten organiseren, dachten we eraan een extra evenement op te starten. Die sportfeesten vinden plaats op zondagnamiddag, de zaterdag voordien houden we een openluchtfuif. Op vrijdag van dat weekend stond niks gepland. We hadden eerst het idee om een gewone cross of autovoetbal te organiseren, maar na wat brainstormen was de achteruitrijcross geboren.”

KLJ Nazareth en KLJ Zwevezele

De organisatie

“De bestuursploeg bij KLJ Zwevezele leidt alles in goede banen,” zegt Olivier, “van aanvragen indienen tot promotie voeren. Ons bestuur telt jaarlijks ongeveer tien personen, dus we kunnen de taken goed verdelen. Toch zouden we de hulp van onze leden – die allemaal +16 zijn – niet kunnen missen. We maken ook goed gebruik van ons netwerk. Connecties bij een bouwfirma zijn bijvoorbeeld handig als je zelf een parcours moet uitgraven. Daarnaast komen er vrijwilligers van de plaatselijke Landelijke Gilde jureren. Hoe pakt KLJ Nazareth het aan?”

“Wij hebben een werkgroep”, antwoordt Lander. “Een +16-werking is er niet, dus die werkgroep bestaat vooral uit leiding. Iedereen hielp met het opzetten van het veld, maar eens de schijt-je-rijk bezig was, hadden we slechts een paar mensen nodig op het veld. De rest van de leidingsploeg kon thuis de livestream volgen.”

“Schijt-je-rijk is een ideaal evenement als je nog niet zo veel organisatie-ervaring hebt”

Lander Goris, KLJ Nazareth

Een gouden tip

“Nu we weten hoe goed het voor ons meeviel, raden we andere KLJ’s zeker aan om ook een schijt-je-rijk te organiseren. Let er wel op dat je genoeg vakjes hebt om te verkopen en dat er een mogelijkheid is om het veld uit te breiden. Om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, verdeelden wij zelf de vakjes. Verder komt er niet zo veel bij kijken, dus het is een ideaal evenement om te organiseren als je nog niet zo veel organisatie-ervaring hebt.”

“Bij een cross moet je heel goed letten op de veiligheid van zowel de deelnemers als de toeschouwers”, vult Amber aan. “Zorg ervoor dat het reglement duidelijk is, dat het publiek op voldoende afstand staat … Gelukkig hebben we nog nooit problemen gehad.”

Olivier: “Nog een tip voor als je een nieuw evenement wil bedenken: kijk naar het aanbod in je streek. Een uniek evenement zorgt ervoor dat je meer volk kan trekken en je kan er volledig je eigen ding van maken.” Amber knikt. “Bij een origineel evenement vergroot je de naamsbekendheid van je KLJ. Hier kennen de mensen onze KLJ bijvoorbeeld als de KLJ die de achteruitrijcross organiseert.”

Koe lenen

De cross is trouwens niet het enige dat KLJ Zwevezele op poten zet. Amber: “Naast de cross organiseren we nog het Chrysantjesbal en het Krokusbal, twee grote fuiven. Die brengen beduidend meer geld op dan de cross, maar daarvoor gaan we de cross zeker niet laten vallen! Goed om te weten: we hebben een kleiner startbudget nodig voor de cross en we halen er ook wel een mooie winst uit.”

“Voor de schijt-je-rijk hebben we bijna geen kosten”, pikt Lander in. “Het veld en de koe mogen we bijvoorbeeld lenen van een KLJ’er. Dankzij ons netwerk hebben we wel wat geld kunnen uitsparen en dat zorgt voor een mooie winst.”

 

Tekst & foto: Machteld Dhaenens

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal