Skip to main content

Jens Deltour is KLJ’er én charmezanger

Nationaal

16 december 2019

The next big thing in de schlagerwereld is een KLJ’er. Jens Deltour (24, KLJ Lauwe-Rekkem) ontpopt zich elk weekend tot een waar podiumbeest. Hoogtepunt tot nu toe? Zijn optreden voor 20.000 man: “Als je schlagermuziek speelt, weet je dat er altijd ambiance is. Polonaises worden ingezet, iedereen zingt mee en de boel ontploft.”

Het verjaardagsfeestje van een vriend. Meer was er niet nodig om de muzikale carrière van Jens Deltour in gang te zetten. Toen hij een tweetal jaar later mocht zingen op festival Kamping Kitsch Club, ging de bal pas echt aan het rollen. Ondertussen treedt Jens gemiddeld drie keer per weekend op.

Je carrière startte op een verjaardagsfeestje. Hoe ging de bal aan het rollen?

“Ik was 17 of 18 jaar toen ik op een feestje het nummer Sweet Caroline van Christoff hoorde. Ik was altijd al fan van Vlaamse muziek en van Christoff, dus ik kroop op het podium, nam de micro in de hand en zong luidkeels mee. Blijkbaar viel dat in de smaak, want nog diezelfde avond vroeg de grootmoeder van de gastheer of ik op haar huwelijksjubileum wou zingen. Via mond-tot-mondreclame kregen steeds meer mensen interesse in mijn optreden. Al snel had ik een drietal optredens per maand.”

En toen kwam Kamping Kitsch Club, een festival dat in teken staat van schlagers en fout verkleedde festivalgangers.

“Zelf ben ik van Aalbeke, de thuisbasis van het festival. De organisatie nodigde de buurtbewoners uit voor een barbecue, om zo de mogelijke overlast van het festival te compenseren. Toen mijn buren de organisatoren lachend vroegen of ik ook een liedje mocht opvoeren, gingen ze wonderwel akkoord. De dag nadien stond ik op het hoofdpodium voor zo’n 15.000 mensen. Ik bracht opnieuw Sweet Caroline en heel de wei ontplofte. Drie maanden later kreeg ik telefoon van Kamping Kitsch Club. Ze vroegen me of ik opnieuw op het hoofdpodium wou staan, maar dan in Kortrijk voor 20.000 mensen. Ik heb geen seconde getwijfeld.”

[Lees verder onder de foto.]

Je carrière was gelanceerd.

“Tijdens dat optreden in Kortrijk was de pers aanwezig. De dag nadien stond ik op de voorpagina van het regionale nieuws van de krant. Ook WTV (een West-Vlaamse regionale televisieomroep, red.) kwam langs. Die persaandacht zorgde voor een immense boost. Ik kreeg tientallen telefoons en mails – allemaal boekingen voor nieuwe optredens.”

“Maar ik treed niet altijd op voor duizenden mensen, hoor. Ik sta op huwelijks- of verjaardagsfeesten, openbare evenementen, oktoberfeesten, recepties, openingen... En dat voor zowel jong als oud.”

Breng je tijdens die optredens uitsluitend covers? Of heb je ook eigen nummers?

“Tot voor kort coverde ik vooral Vlaamse liedjes, maar sinds november heb ik twee eigen nummers. Niet eenvoudig voor een beginnende muzikant, want een eigen single vraagt veel tijd en budget: je moet een opnamestudio huren, een cd uitbrengen bekostigen en je moet aan publiciteit denken. Voor een beginnende muzikant is dat niet eenvoudig. Gelukkig begeleidt Steve Tielens (Vlaamse charmezanger, red.) me overal bij.”

“Ook dat heb ik te danken aan Kamping Kitsch Club. Toen Steve mij daar aankondigde twee jaar geleden, stuurde ik hem na afloop een mailtje. De eerste weken kreeg ik geen antwoord, tot plots toch de telefoon ging. Zo ging de bal aan het rollen. Nu spreken we bijna wekelijks af.”

Hoe is het om als beginnende zanger in de grote schlagerwereld terecht te komen?

“Heel fijn. Ik had nooit gedacht om na een optreden een pint te pakken met grote namen als Wim Soutaer, Willy Sommers of Bart Kaël. Iedereen is heel open en vriendelijk. Christoff, mijn grote idool, heb ik nog maar een keer gezien. Ik heb een foto met hem, maar wil hem toch ooit eens uitgebreider spreken.”

[Lees verder onder de foto.]

Je combineert het zingen met nog drie andere jobs.

(lacht) “Dat klopt. Elke maandag en dinsdag ben ik zelstandig hoefsmid. Op woensdag, donderdag en vrijdag rijd ik met tractor en vrachtwagen rond in een loonbedrijf. Daarnaast werk ik twee dagen per week als veedrijver op de vroegmarkt en in de weekends heb ik mijn optredens. Soms ben ik 24 uur aan een stuk bezig, kan ik drie uur slapen en dan begint er alweer een nieuwe werkdag. Ik besef dat ik dit niet voor eeuwig kan doen, maar ik ben nog jong. Het is nu dat ik zoveel mogelijk moet doen.”

En dan ga je ook nog naar de KLJ.

“Ik zit zelfs in het bestuur. Jammer genoeg heb ik steeds minder tijd voor KLJ, maar ik ga naar zoveel mogelijk activiteiten en vergaderingen. Soms rijd ik om middernacht na een optreden nog naar de KLJ, want ik wil mijn vrienden niet in de steek laten. Zij hebben er trouwens  ook voordeel bij dat ik charmezanger ben. Naar VIP-feestjes neem ik hen wel eens mee. Maar hoe graag ik ook bij KLJ ben, volgend jaar zet ik een punt achter mijn KLJ-carrière. Na zeven jaar in het bestuur is het tijd voor de nieuwe generatie.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik wil verder doorbreken en een muzikale carrière uitbouwen. Mijn job in het loonbedrijf geef ik niet graag op, want ik ken de baas al bijna mijn hele leven en ik doe het werk graag. Als het aantal optredens nog meer toeneemt, bouw ik misschien mijn werk als hoefsmid af. We zien wel hoe het loopt. Als ik echt mag kiezen, dan sta ik net als Christoff op grote evenementen, zoals het Schlagerfestival in Hasselt. Dat zou het toppunt van mijn carrière zijn.”

Wil je alle artikels uit onze decembereditie lezen?

Bekijk de Hélaba