Skip to main content

Evert was lid van KLJ én Groene Kring: “Deel van dezelfde familie”

Nationaal

14 december 2021

Ken je Groene Kring al? Het is een bruisende jongerenbeweging die zich richt op land- en tuinbouwers tussen 16 en 35 jaar. Zo organiseert de beweging verschillende activiteiten en opleidingen. Wist je bovendien dat KLJ en Groene Kring samen één organisatie vormen? Evert Van Crombrugge (35) was lid van ze allebei. Hij begon als lid bij KLJ Merchtem en werd nadien ook lid van Groene Kring. Hij vertelt ons meer over zijn ervaringen, over Groene Kring en hoe we de ‘L’ in KLJ in de verf kunnen zetten.

Op z’n negende werd Evert Van Crombrugge lid van KLJ Merchtem. Hij doorliep er alle leeftijdsgroepen, werd leiding, hoofdleiding en sportmonitor bij KLJ Vlaams-Brabant. Ook nu nog gaat hij mee op kamp met de kookploeg. Sinds enkele jaren is hij volwassen begeleider. Daarnaast rolde hij ook in Groene Kring, de beweging voor jonge land- en tuinbouwers. “Mijn nonkel, die naast me woonde, had een boerderij. Van kleins af aan was ik er vaak te vinden. Zo ontstond mijn interesse in de landbouw. Toen ik KLJ-leiding was, zaten enkele medeleiders al bij het lokale Groene Kringgewest Noord-West Brabant. Ik ging een keertje mee en bleef er hangen”, vertelt Evert. “Eerst was ik lid, daarna ging ik in het bestuur van het gewest en later nam ik deel aan de provinciale kern van Vlaams-Brabant, waar ik ook ondervoorzitter werd. Ik heb Groene Kring dus ervaren op gewestelijk, provinciaal en nationaal niveau.”

[Lees verder onder de foto.]

Evert was lid van KLJ én Groene Kring - Hélaba december 2021

Activiteiten, opleidingen en acties

Maar wat doet Groene Kring precies? “Er zijn verschillende Groene Kringgewesten in Vlaanderen die activiteiten organiseren voor hun leden. Vergelijk het gerust met KLJ-afdelingen die iets doen met hun +16-groep. Zo gaan we soms bowlen, doen een quiz of een bosspel. Daarnaast organiseren we ook specifieke landbouwactiviteiten, zoals een gymkana (een behendigheidswedstrijd met landbouwmachines, red.) of een ploegwedstrijd (een wedstrijd waarbij je een veld zo recht mogelijk omploegt, red.)”, legt Evert uit. “Die activiteiten zijn maar één onderdeel van Groene Kring, want de beweging organiseert ook opleidingen en verdedigt de belangen van jonge boeren. Zo zijn er af en toe infoavonden of studiedagen over landbouwthema’s en zijn er acties om de landbouwsector in de kijker te zetten.” 

Een van die acties herinnert Evert zich nog goed. “Enkele jaren geleden reden we met een roze tractor – die we Tractor Roza noemden – door het land. Achter de tractor hadden we een kraam gehangen met daarin lokale producten en de toenmalige prijzen. Zo probeerden we de mensen bewust te maken van de lage prijzen die we voor onze producten kregen. Er was enorm veel media-aandacht, dus het was een geslaagde actie. Daarnaast heb ik veel ministers mogen ontmoeten en rondleiden op land- en tuinbouwbedrijven in Merchtem. Denk maar aan Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Guy Verhofstadt”, glundert Evert.

[Lees verder onder de foto.]

Evert was lid van KLJ én Groene Kring - Hélaba december 2021

Sterke band

In Merchtem is de link tussen de lokale KLJ en Groene Kring sterk. “We organiseren al enkele jaren samen een streekbierenbarbecue met muziekbandjes. Het is een lokaal evenement voor en door Merchtemnaren en dat is heel fijn. In de zomer zetten verschillende Groene Kringgewesten hun schouders onder een Held van ’t Veld-wedstrijd. Daarbij moeten deelnemers een hindernissenparcours in landbouwthema zo snel mogelijk afleggen. Mijn Groene Kringgewest testte de spelen en hindernissen soms uit bij KLJ Merchtem. Voor Groene Kring was het een goede try-out en voor KLJ was het een fijne activiteit. Groene Kring kan ook voor praktische zaken een meerwaarde zijn. Mijn KLJ vond het altijd handig dat ze kon rekenen op de landbouwmachines van de boeren. Was er op een sportfeest bijvoorbeeld een tekort aan water, dan kon een boer snel een vat brengen. Zo’n onderlinge band zie je niet snel bij andere jeugdbewegingen.”

“Mijn KLJ vond het altijd handig dat ze kon rekenen op de landbouwmachines van de Groene Kringers”

Evert Van Crombrugge

Die band met de boeren vindt Evert heel belangrijk. “In het KLJ-lied zingen we dat we ‘voor boer en tuinder paraat staan’. Dat is een belangrijke waarde om mee te geven aan je leden, ook in (ver)stedelijk(t)e contexten. Er zijn steeds meer KLJ-leden die niet meer met het landelijke vertrouwd zijn. Dan kan Groene Kring een grote meerwaarde betekenen. Neem dus zeker eens contact op met een naburig Groene Kringgewest!”

Evert is intussen 35 jaar, wat wil zeggen dat hij geen lid meer kan zijn van KLJ of Groene Kring. Hij kijkt wel tevreden terug en geeft nog een tip: “Geniet van het platteland, trek erop uit en steek je hand eens op naar de boer, hij zal met veel plezier terug zwaaien.”

Tekst en foto: Goele Didden

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal