Skip to main content

De Sint op bezoek? Met deze tips maak je er een feest voor iedereen van!

Nationaal

20 november 2023

Het vieren van Sinterklaas is een geweldig feest dat bij jong en oud leuke herinneringen oproept. Misschien komt de Sint ook op bezoek bij je KLJ? Toch gaat het kinderfeest gepaard met de zwartepietendiscussie, die elk jaar terugkeert. Ook KLJ wil dat iedereen mee kan vieren en kijkt daarom met een kritische blik naar hoe we het feest altijd al vierden. We geven je enkele tips.

Wat met de pieten?

Al jaren zien de meeste Pieten er op dezelfde manier uit: ze zijn pikzwart geschminkt, hebben rode lippen en dragen grote oorbellen. Die kenmerken zijn niet lukraak gekozen, want ze dragen een koloniaal verleden met zich mee. Daarom is het voor iedereen veel leuker om je Pieten roetvegen te geven omdat ze écht door de schoorsteen komen en ze te kleden in een gek gekleurde outfit. Als je kijkt naar de Pieten, hebben zij allemaal een specifiek en bijzonder talent, net zoals onze kinderen en jongeren. Dat kan je zeker in de verf zetten.

Een feest voor iedereen

Denk na hoe je van de helpers van Sinterklaas een bonte bende maakt. Je hoofddoel moet zijn dat iedereen het leuk vindt om het Sinterklaasfeest op die manier te vieren. Bespreek daarom onderstaande puntjes met je medeleiding. 

  • Wat is het doel van het vieren van Sinterklaas?
  • Welke visuele en karakterkenmerken hebben de Pieten?
    • Wat zijn de voor- en nadelen van manier waarop je altijd al te werk ging? Hoe kan iedereen zich hier goed bij voelen?
    • Zijn de Pieten wel onherkenbaar genoeg? TIP: Vraag aan een afdeling van je gewest of iemand van hen Piet wil spelen. Je leden gaan die personen zeker nog niet kennen. 
    • Iedere Piet heeft uitzonderlijke talenten. Welke talenten wil je in de kijker zetten?
  • Welke Sinterklaasliedjes gebruik je? In veel oude liedjes worden Pieten benoemd als ‘knecht' of wordt er verwezen naar hun zwarte kleur. Als je op Spotify of Youtube ‘Sinterklaasliedjes van NU’ intypt, vind je de Sinterklaasliedjes van vroeger, maar dan met een aangepaste tekst.

Goede afspraken

Eenmaal je goed hebt nagedacht over hoe je het feest zal vieren en hoe de Pieten er moeten uitzien, is het belangrijk om de Pieten op de hoogte te brengen van de afspraken. 

Veel plezier!