Skip to main content

De Mars tegen racisme: wij doen mee, maar waarom precies?

Nationaal

22 maart 2024

Op zondag 24 maart loopt KLJ mee in de Mars tegen Racisme in Brussel. Op die dag, ook de Dag tegen Racisme, willen we samen met het jeugdwerk een statement maken in de strijd tegen racisme. Net omdat we ook met ‘KLJ voor iedereen’ bouwen aan een veilige plek waar alle kinderen en jongeren zich thuis kunnen voelen, ongeacht hoe ze eruit zien of de wereld ervaren, mogen we daar niet ontbreken. Racisme daagt ons uit en daar zeggen we altijd (en zéker vandaag) volmondig ‘nee’ tegen.

In KLJ is er geen plaats voor discriminatie en racisme

Wij geloven dat KLJ het leukste is wat er bestaat, dus willen we iedereen de kans geven om met ons mee te doen. Dat is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend, want soms ervaren kinderen en jongeren drempels om naar de KLJ te komen of vragen ze zich af of ze bij ons wel een plekje kunnen vinden. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn, werken we die drempels weg en gaan we met elkaar in gesprek. Racisme kan er (on)bewust voor zorgen dat kinderen en jongeren zich niet welkom voelen. De verbondenheid die KLJ’ers koesteren en naar buiten brengen op de wekelijkse activiteiten, hun kampen en sportfeesten staan dan ook in schril contrast met discriminerende uitspraken en een negatieve houding die kinderen of jongeren viseren op basis van hun huidskleur, afkomst of nationaliteit. Daar is in KLJ nooit een plaats voor.

We bouwen samen aan een mooiere wereld

Het bouwen aan een wereld zonder racisme en discriminatie doen we niet alleen. Met het Netwerk Antiracisme & -Discriminatie werken we al een tijdje aan een duidelijke visie op dit thema. Op de Dag tegen Racisme maken we samen opnieuw een krachtig statement en bouwen we verder aan een plek vrij van uitsluiting waar iedereen zich thuis mag voelen. Wandel jij graag mee? Geef Koen een seintje en hij geeft je meer informatie.

Wandel mee in de Mars tegen Racisme

Stap per stap maken we er een mooiere wereld van. Loop mee in de Mars tegen Racisme en draag je steentje bij. 

Geef een seintje aan Koen

Los van deze dag kan je als KLJ’er met en in je afdeling ook een steentje bijdragen. Met volgende tips kan je alvast zelf aan de slag:

  1. Reageer altijd op racistische, seksistische en andere discriminerende taal. Maak duidelijk dat er op KLJ nooit plaats is voor zulke uitspraken, ongeacht wie ze doet.
  2. Ga in gesprek. Waarom zegt deze persoon zo'n dingen? Wat wil die daarmee bereiken? Leg elkaar uit waarom bepaalde woorden kwetsend zijn, ook al zijn ze niet per sé zo bedoeld. Hiervoor neem je de persoon best even apart, zodat je kan uitleggen dat zo’n uitlating ervoor kan zorgen dat sommige kinderen en jongeren zich niet welkom voelen. 
  3. Keur een uitspraak af en niet de persoon. Je zegt dus beter ‘Die uitspraak is racistisch en dat keuren we af’ en niet ‘Jij ben een racist en hoort hier niet thuis’.
  4. Maak het niet groter dan het is. Je hoeft er helemaal geen ding van te maken. Door de uitlating af te keuren, kort in gesprek te gaan en uit te leggen waarom we dat in KLJ niet tolereren, is eigenlijk de kous af. Door steeds kort en bondig te reageren verklein je bovendien de kans op herhaling.
  5. Steun slachtoffers en zeg expliciet dat je het niet kunnen vindt en dat iedereen er altijd bij hoort. Je mag ook gerust vragen hoe je hem of haar kan ondersteunen.
  6. Vermijd stereotypen die racisme in de hand werken, zelfs al bedoel je het goed. Denk bij het inkleden van je activiteiten aan alternatieven. Als het thema of de inkleding gevoelig ligt, begin je best door het clichébeeld los te laten. Er zijn tal van mogelijkheden om te laten zien dat mensen meer zijn dan enkel dat ene uiterlijke kenmerk, vreemde accent of traditionele kledingstuk.
  7. Vermijd positieve stereotypering. Dat zijn uitspraken als “Je spreekt zo goed Nederlands”, “Je bent al goed geïntegreerd”, "Jij bent een van de goeie” … Deze versterken net negatieve clichés die meestal niet kloppen.
  8. Gebruik de 5 A’s. Als je het moeilijk vindt om te reageren kan je gericht actie ondernemen en de gepaste zorg aanreiken.

Vind je dit moeilijk, schakel dan een hulplijn in. Kan je die niet vinden binnen je eigen netwerk, dan staan wij paraat om je gericht te ondersteunen. Heb je toch nog vragen of volg je hierover graag een Vorming op maat? Stuur ons dan een mailtje via kljvooriedereen@klj.be.