Skip to main content

De laatste 100 dagen tot de verkiezingen!

Nationaal

1 maart 2024

2024, het jaar van de verkiezingen. Veel KLJ’ers mogen voor het eerst gaan stemmen en dat zorgt voor veel vragen. ‘Is stemmen verplicht?’, ‘Waarom zou ik gaan stemmen?’ ‘Waar kan informatie vinden?’. Wij hebben zoals altijd een antwoord op al jouw prangende en minder prangende vragen. Wist je trouwens dat je als leiding invloed kan uitoefenen op de gemeente? Hier lees je hoe! 

Hoe kan ik mij informeren?  

  • Watwat geeft een antwoord op vragen waar je als jongere mee zit. Dit kan gaan over verschillende thema’s zoals pesten, drugs en alcohol, roken, stress, maar ook verkiezingen. Je vindt er onder andere een antwoord op de volgende vragen: Wanneer zijn de volgende verkiezingen? Hoe moet je stemmen? Is stemmen verplicht? Vanaf welke leeftijd mag je stemmen? Ik heb examens, moet ik gaan stemmen?  

  • Op Tiktok kan je terecht bij @dwaalzin. Zij maken reels over politiek, waarin ze op een duidelijke manier een aantal begrippen uitleggen

  • Op Instagram als eens Kiez.nu tegengekomen? Tijd om ze te volgen! Het is een Instagramaccount voor en door jongeren, waarop ze een aantal begrippen rond politiek uitleggen en een overzicht van de 7 politiek partijen in België geven. 

Hoe kan ik impact hebben op de gemeenteraadsverkiezingen?  

  1. Tijd voor een Debattle

Debattle is een project dat in het teken staat van de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Via het project willen gemeentes een stem geven aan jongeren en zo hun noden, ideeën en wensen bespreken. Doet jouw gemeente al mee aan Debattle? Check het op de site (helemaal onderaan op de kaart).

Zo ja, zorg dan dat je aanwezig bent met enkele leiding!  

Zo neen, vraag gerust zelf aan de jeugdraad wat ze naar aanleiding van de volgende verkiezingen zullen doen om kinderen en jongeren een stem te geven.  

  1. Ons lokaal kan wel een likje verf gebruiken ...

Is jouw KLJ-lokaal toe aan renovatie? Wil je enkele gebreken aanpakken? KLJ ontwikkelde een tool die een ruwe schatting kan maken van de kosten die nodig zullen zijn voor een renovatie. Zo kan je met concrete noden en wensen naar hogerop stappen! 

  1. Tijd voor actie!  

Wil jij iets aankaarten in jouw gemeente? Is er nood aan meer speelruimte, veiligere straten, een fietsenstalling of nog iets anders? Nodig de burgemeester en zijn schepenen eens uit aan jouw lokaal en toon wat je graag zou veranderen. Hier vind je alvast een voorbeeldje dat je op weg kan helpen.