Skip to main content

Alcohol verkopen tijdens evenementen en activiteiten: hoe zit dat?

Nationaal

17 december 2021

Je KLJ-afdeling heeft ongetwijfeld al eens een evenement of activiteit georganiseerd waarbij er alcohol verkocht werd. Sinds de coronacrisis zijn er bovendien heel wat afdelingen gestart met de verkoop van allerlei pakketten (met, onder andere, drank in) om de kas te spijzen. Maar wist je dat je geen alcohol kan verkopen zonder de juiste vergunning? We leggen je uit wat wel en niet kan. 

Opgelet! Tijdens het eerste coronajaar kneep de overheid een oogje dicht en werden vergunningen niet gecontroleerd. Sinds 30 september is een vergunning opnieuw vereist. Vraag dus tijdig je vergunning aan als je (opnieuw) iets gaat verkopen met alcohol in.

Wat met dranken tijdens activiteiten?

Tijdens je gewone (activiteiten)werking kan je dranken aanbieden om ter plaatse te consumeren, bijvoorbeeld tijdens een pauze of tijdens een baractiviteit die alleen toegankelijk is voor leden. In dat geval gelden volgende regels: 

  • Je mag alle niet-alcoholische dranken serveren, bijvoorbeeld (kraan)water, frisdranken, mocktails, ...
  • Je mag alle gegiste alcoholische dranken serveren, bijvoorbeeld bieren, wijnen, Martini, Porto, glühwein, ... 
  • Je mag geen gestookte alcoholische dranken serveren, bijvoorbeeld jenever, rum, wodka, gin, cocktails, ... Het is onmogelijk om een permanente drankvergunning te krijgen voor een werking in een jeugdlokaal, zelfs wanneer je de drank gratis aanbiedt. (Art. 9 Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank)

Wat met dranken tijdens evenementen?

Tijdens een evenement kan je dranken aanbieden om ter plaatse te consumeren, bijvoorbeeld aan de toog van je fuif of tijdens een KLJ-café dat voor iedereen toegankelijk is. In dat geval gelden volgende regels: 

  • Je mag alle niet-alcoholische dranken serveren, bijvoorbeeld (kraan)water, frisdranken, mocktails, ...
  • Je mag alle gegiste alcoholische dranken serveren, bijvoorbeeld bieren, wijnen, Martini, Porto, glühwein, ... 
  • Je mag alleen gestookte alcoholische dranken serveren als je een vergunning hebt, bijvoorbeeld jenever, rum, wodka, gin, cocktails, ... Je gemeente geeft de vergunning af en bepaalt de vorm. (Art. 2 Wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank)

Wat met dranken die later geconsumeerd worden?

Om de kas te spijzen kan je pakketten verkopen waar ook dranken inzitten, bijvoorbeeld biermanden, zelfgemaakt bier, streekproducten waar ook alcohol bijzit, zelfgestookte gin, ... Je biedt de dranken met andere woorden aan om ze op een later moment te consumeren. In dat geval gelden volgende regels: 

  • Je mag alle niet-alcoholische dranken verkopen, bijvoorbeeld (kraan)water, frisdranken, mocktails, ...
  • Je mag alleen gegiste alcoholische dranken verkopen als je een vergunning hebt, bijvoorbeeld bieren, wijnen, Martini, Porto, glühwein, ... Alcohol is een 'accijnsgoed'. Dat wil zeggen dat je het niet kan verkopen zonder toestemming van de dienst Douane en Accijnzen. Je zal enkel alcoholhoudende dranken kunnen verkopen met een 'handelaarsvergunning ethylalcohol en alcoholhoudende dranken'. (Vraag hier je vergunning aan)
  • Je mag alleen gestookte alcoholische dranken serveren als je een vergunning hebt, bijvoorbeeld jenever, rum, wodka, gin, cocktails, ... Ook hier heb je toestemming van de dienst Douane en Accijnzen nodig. (Vraag hier je vergunning aan)