Skip to main content

Onze visie op diversiteit

Een echte KLJ is een KLJ voor iedereen

KLJ is er voor iedereen. Wij willen samen spelen, organiseren en de wereld beleven. Elkaar ontmoeten –  ongeacht wie je bent – staat daarbij centraal. We willen ervoor zorgen dat iedereen bij ons een plek kan vinden, want wij geloven in verbondenheid. We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. Daarom leren we elkaar kennen en gaan we met elkaar in gesprek. We werken drempels weg, want we zijn ervan overtuigd dat gelijkenissen ons verbinden en verschillen ons rijker maken. Door in groep of onderling rekening te houden met elkaar, creëren we actief een veilige plek waar iedereen thuishoort.  

Omdat onze verschillen soms onoverbrugbaar lijken en er van leiding veel wordt verwacht, neem je misschien niet altijd voldoende tijd en ruimte vinden om naar iedereen te luisteren. KLJ erkent die uitdaging en wil je met een doordachte aanpak ondersteunen en ze bovenal warm maken om op elk niveau voor iedereen open te staan. 

KLJ biedt handvaten, afgestemd op de lokale en individuele realiteit, aan om met veranderingen in de maatschappij aan de slag te gaan. ‘KLJ voor iedereen’ staat dus enerzijds voor inclusie en anderzijds voor rekening houden met iemands lokale en persoonlijke context. Op die manier vertalen we onze visie in concrete tools die jou als vrijwilliger, afdeling en beweging in staat stellen om er steeds meer voor iedereen te zijn. Zo gaan we samen aan de slag om onze beweging toegankelijk te maken, want een echte KLJ is een KLJ voor iedereen. 

Lees hier de volledige missie- en visietekst van KLJ voor iedereen.

Waarom 'KLJ voor iedereen?'

De wereld verandert razendsnel. We streven ernaar een kwalitatieve werking voor kinderen en jongeren in te richten in onze landelijke omgeving, maar worden daarin uitgedaagd door tendensen in de maatschappij. Onze dorpen en wijken zien er anders uit dan vroeger. Ook de inwoners van die dorpen hebben ondertussen heel wat uiteenlopende dromen en verwachtingen.

'KLJ voor iedereen' wil niet zeggen dat iedereen lid moet worden bij KLJ, maar wel dat iedereen die wil, welkom is. Door actief drempels te verlagen, kunnen we ons aanbod nóg beter afstemmen op de lokale realiteit, wat op zijn beurt helpt om de stem van kinderen en jongeren te vertegenwoordigen op plekken waar we aanwezig zijn. Zo houden we de vinger aan de pols, spelen we in op de uitdagingen van een snel veranderende maatschappij en kunnen we onze missie en visie blijven realiseren.

De volledige missie en visie van KLJ lezen?

Klik hier!