Skip to main content

Internationale uitwisseling met subsidies

Wil jij met jouw KLJ op buitenlandse uitwisseling én wil je de kosten laag houden? Via Europese subsidies kan het! Hier vind je alvast hoe je aan zo'n uitwisseling en subsidieaanvraag begint.

Wil jij met jouw KLJ op buitenlandse uitwisseling én wil je de kosten laag houden? Via Europese subsidies kan het! Hier vind je alvast hoe je aan zo'n uitwisseling en subsidieaanvraag begint.

Wat is een internationale uitwisseling?

Een internationale uitwisseling is een ontmoeting tussen jongerengroepen uit 2 landen. De uitwisseling richt zich op jongeren ouder dan 16 jaar die hun blik op de wereld willen verruimen en staan te popelen om andere culturen te ontdekken. Ideeën en ervaringen uitwisselen staat daarbij centraal. Dat gebeurt aan de hand van workshops, activiteiten en spelen. 

Bij zo'n uitwisseling werken jongeren samen aan een programma. Jouw KLJ moet dus steeds een buitenlandse partner hebben waarmee je wil uitwisselen. Heb je geen idee hoe je een partner vindt? Geen nood! KLJ heeft een internationaal netwerk. Dat netwerk heet MIJARC en brengt je makkelijk in contact met buitenlandse jongerengroepen.

Buitenlandse uitwisseling

Hoe begin ik eraan?

Zoek een partner

Voor je kan uitwisselen, heb je een partner nodig. Via MIJARC, een koepel van Europese jeugdbewegingen die gericht zijn op katholieke, landelijke jongeren, staan wij in contact met een 13-tal jeugdverenigingen. Via dit netwerk kan je zeker een jongerengroep vinden. Vervolgens moet je ook afspreken waar de uitwisseling doorgaat. In België of in het land van je partner?

Geef het programma vorm

Eens je weet met wie je gaat samenwerken, ga je nadenken over hoe de uitwisseling er zal uitzien. Rond welke thema’s wil je uitwisselen? Welke activiteiten en workshops organiseer je? Wat wil je dat jouw KLJ’ers leren van de andere jongeren?

Dien je projectaanvraag in

Van zodra je een programma hebt, moet je een projectaanvraag schrijven. Dat project dien je in bij JINT, een organisatie die je begeleidt in de subsidieaanvraag. Begin goed op tijd als je kans wil maken op extra centen. Je moet namelijk heel wat deadlines respecteren. 

Subsidies via Erasmus Plus

Erasmus Plus is een subsidieprogramma van Europa. Zij zijn vooral bekend binnen het onderwijs, maar geven ook financiële ondersteuning aan jeugd- en sportverenigingen. Dus ook aan KLJ’s. 

JINT vzw beheert het geld van Erasmus Plus in Vlaanderen en verdeelt het onder projecten die aangevraagd werden door jeugd- en jongerenbewegingen. Klop dus aan bij JINT met je projectaanvraag. Heb je hulp nodig bij zo'n aanvraag? Laat het ons dan weten!

KLJ helpt met je aanvraag

Organiseer je een buitenlandse uitwisseling en wil je extra financiële middelen krijgen? Dat kan! Geef KLJ een seintje en wij helpen je verder.

Stuur ons een mailtje