Skip to main content

Energiebewust KLJ-lokaal

Het is belangrijk om bewust om te gaan met het energieverbruik van je KLJ-lokaal. Wij geven je een concreet stappenplan dat je best kan doorlopen om hoge facturen en onaangename verrassingen te vermijden.

Deze stappen doorloop je best zo snel mogelijk.  

Het is belangrijk om bewust om te gaan met het energieverbruik van je KLJ-lokaal. Wij geven je een concreet stappenplan dat je best kan doorlopen om hoge facturen en onaangename verrassingen te vermijden.

Deze stappen doorloop je best zo snel mogelijk.  

Sluit je aan bij de KLJ-lokalen groep op EnergieID

Meten is weten. En dat geldt zeker voor het verbruik van je KLJ-lokaal. Heel wat afdelingen geven veel geld uit aan energie. Zeker nu de prijzen van gas en elektriciteit door het dak gaan, kan je wel eens met een financiële kater komen te zitten. Ook het verbruik van water houd je best goed bij. Je bent niet altijd in je lokaal aanwezig, een lekkend toilet of een druppend kraantje valt dan niet altijd op.  

Een bijzonder handige manier om je verbruik nauwgezet op te volgen, is door gebruik te maken van de gratis online tool EnergieID. Daarin kan je voor je KLJ-lokaal alle tellers toevoegen en meterstanden bijhouden. De tool vergelijkt je verbruik met dat van gelijkaardige gebouwen in de buurt en je kan je verbruik doorheen de jaren opvolgen. 

De groep KLJ-lokalen 

We komen graag te weten hoe goed het KLJ-patrimonium scoort op energie. Er komen steeds meer ondersteuningsvragen over energie onze richting uit en daarom is het handig om verschillende lokalen met elkaar te kunnen vergelijken. Sluit je dus nu nog aan bij de KLJ-lokalen groep van EnergieID en help jezelf en andere KLJ-lokalen naar een zuiniger lokaal. Hoe meer afdelingen meedoen, hoe beter we jullie kunnen ondersteunen. 

Via de website: 

Of via de mobiele app: 

Volg je verbruik goed op

  • Je hebt digitale meters 
    Super gemakkelijk, je kan je digitale meter koppelen aan EnergieID en zo hoef je nooit meer het meterkot te openen om te weten wat het verbruik juist is. Gewoon doen dus. 

    Pro tip: Heb je nog niet zo lang een digitale meter in je lokaal, maar wil je vergelijken met wat je vroeger verbruikte? Dan kan je ook de oude meter aanmaken in de app om het historisch verbruik, dat je op facturen terugvindt, te registreren. 

  • Je hebt nog analoge meters 
    Ook gemakkelijk, maar je zal er zelf iets meer voor moeten doen. De meterstanden moet je in dit geval nog handmatig ingeven via de website of de app van EnergieID. Er bestaan ook systemen waarmee je een analoge meter toch digitaal kan uitlezen, maar op korte termijn zullen alle analoge meters vervangen worden door een digitaal exemplaar. Wil je weten wanneer de meter in je lokaal aan de beurt is? Geef dan hier de EAN-code van je meter in. Deze EAN-code vind je terug op je facturen. 

    Pro tip: Het is mogelijk om voor elke meter die je aanmaakt, een QR-code te genereren. Als je die afdrukt en naast je meter hangt, kom je rechtstreeks op een invulpagina terecht. Je kan van het invullen van de meterstand een gewoonte maken, bijvoorbeeld telkens je een bestuursvergadering hebt, bij elke factuur die je krijgt of elke keer dat je verhuurt.  

  • Vergelijken met voorgaande jaren? 
    Ook dat kan eenvoudig door meterstanden van de voorbije jaren op de juiste datum in te geven in het systeem. Zo kan je alvast bekijken of je de voorbije jaren meer bent gaan verbruiken, of misschien merk je wel op dat dat nieuw dak, dat enkele jaren geleden gelegd werd, wel degelijk opgebracht heeft. 

Ga zuinig om met je energie!

Hoe lager je verbruik, hoe beter! Hieronder enkele vuistregels/tips die je verbruik drastisch kunnen doen verminderen.  

Verwarmen, niet verarmen!  

De grootste energieverbruiker is in vele gevallen je verwarming. Roep je leden en leiding op om een (extra) trui aan te doen zodat de de verwarming zo lang mogelijk uit kan blijven staan.  

  • Stel je verwarming slim in! Laat je verwarming enkel (laag) draaien op de momenten dat je in het lokaal bent. Is het zomer of ben je niet in het lokaal? Zet je verwarming dan volledig uit

  • Verwarm niet alle ruimtes!  

  • Ga eens langs alle radiatoren en ontlucht deze jaarlijks. Dit verbetert hun werking (en geluid) aanzienlijk.  

  • Zet geen meubilair voor je verwarming.  

  • Per graad dat je je verwarming lager draait, verbruikt je toestel tot 7 procent minder. Zo is het interessant om te gaan voor een combinatie van 18 graden en een extra trui bijvoorbeeld, ook in de winter! Niet aanwezig in je lokaal? Dan is 16 graden een goede maximumtemperatuur!  

  • Zet je verwarmingsketel op maximum 60 graden, je kan hierbij zelfs tot 50 graden gaan als je lokaal goed geïsoleerd is. Heeft je ketel een ‘ecostand’? Zet deze op!  

  • Radiatorfolie achter radiatoren hangen die bevestigd zijn aan een niet-geïsoleerde muur, kan ook enorm interessant zijn! 

Ga cool om met je koeling!  

Het is belangrijk om bewust om te gaan met de koelkast(en) en diepvriezer(s) in je lokaal. Hierbij alvast enkele handige tips rond deze toestellen:  

  • Schaf een timer aan om je ijskast gericht te laten draaien. Zo hoeft een ijskast waarin slechts drank staat, geen hele week te draaien als je activiteiten in het weekend plaatsvinden. Voorbeeld: Voor een activiteit op vrijdagavond laat je je ijskast best pas draaien vanaf 6u ’s ochtends. Zo heb je koud drinken én geen onnodige elektriciteit verbruikt doorheen de week. Nadien valt deze automatisch terug uit. Ideaal!  

  • De grootte van je vriezer en ijskast is ook belangrijk. Het is beter om een kleine gevulde diepvriezer in te steken dan een grote lege. Denk hier zeker over na.  

  • Oudere ijskasten en diepvriezers verbruiken doorgaans ook meer energie (dan nodig). Overweeg om een nieuwer model met een interessanter energielabel (A) in huis te halen. De persoon die je een oude ijskast verkoopt of schenkt, heeft dezelfde berekening gemaakt en het oude toestel afgedankt. Een toestel van 10 jaar oud heeft minstens 3 keer zoveel energie nodig. Vervangen of weigeren is de boodschap! 

  • Ontdooi de diepvriezer regelmatig. Een ijslaag van twee millimeter geeft al een meerverbruik van 10 procent.  

  • Stof de rooster aan de achterkant jaarlijks af en plaats je vriezer/ijskast op 10 cm van de muur. Zo laat je je toestel op z’n zuinigst werken.  

  • Houd een koelkast en vriezer steeds goed gevuld. Vul een lege diepvriezer aan met PET-flessen of piepschuim.  

De laatste doet het licht uit!  

Maak er een gewoonte van om het licht uit te doen als je het lokaal verlaat. Deze regel is misschien vanzelfsprekend, maar mag je het er echt inpeperen bij je leiding en bestuur.  

Pro tip: installeer een ‘alles-uitknop' waarbij je je volledige lokaal kan uitschakelen bij vertrek. 

Houd de deuren dicht en vermijd tocht!  

Als je verwarming draait terwijl de deur openstaat, verspil je enorm veel energie. Sluit de deuren en voorzie een tochtstopper bij iedere deur om je warmte zo maximaal mogelijk binnen te houden. 

Pro-tip: Schaf dubbele tochtstoppers aan die onder de deur blijven steken. Zo hoef je hier niet over na te denken/deze terug te leggen na het openen en sluiten van een deur.  

Vermijd sluipverbruik!  

Heb je in het lokaal toestellen die steeds in de stekker zitten, maar niet altijd gebruikt worden? Denk hierbij aan computers, tv-toestellen, geluidsboxen… Trek deze uit de stekker of werk met een verdeelstekker met aan/uitknop.  

Verhuur je een lokaal? Reken het energieverbruik apart aan.   

Schrijf de meterstand voor en na het weekend telkens op met iemand van de huurders en reken het volledige verbruik dan ook aan bij de huurder. Jullie mogen niet opdraaien voor het al dan niet zuinig omgaan met energie door de huurder. 

Wat met de factuur?

Ga na of je een contract hebt waarbij je koos voor een variabele energieprijs of vaste energieprijs voor zowel gas en elektriciteit en tot wanneer het geldig is. Heb je een variabele energieprijs, hou dan zeker je facturen in de gaten want het bedrag dat je betaalt kan plots veel hoger zijn dan je denkt.  

OPGELET! Vele vaste contracten gaan stilaan aflopen! Ga tijdig op zoek naar een nieuwe, voordelige energieleverancier. Overweeg leveranciers tegen elkaar af.  

We moeten ons verbruik niet zelf betalen, dus waarom zouden we het opvolgen? 

We merken de laatste tijd op dat veel gemeenten of kerkfabrieken, die het verbruik van een KLJ-lokaal betalen, op die regeling terugkomen. De hoge energieprijzen in combinatie met de slechte staat van gebouwen maakt dat een onbegrensde tegemoetkoming voor energie praktisch onbetaalbaar zijn geworden. Door proactief je energieverbruik bij te houden, heb je alvast een goede stok achter de deur om met de eigenaar van je lokaal in overleg te gaan.  

Onderhandel met je stad/gemeente

Breng het thema energieverbruik zeker eens op de jeugdraad in je gemeente en pols bij andere jeugdwerkorganisaties uit de buurt of zij ook problemen ervaren met hoge energiefacturen. Zo kan je inschatten of het thema bij hen ook leeft en of er nood is aan uitwisseling rond dit thema.  

Ga het gesprek aan met de jeugddienst, de dienst infrastructuur of dienst milieu/klimaat in je gemeente of stad om je noden kenbaar te maken. Met meerdere jeugdwerkorganisaties tezamen kan je de krachten bundelen. De diensten in je gemeente/stad kunnen je coachen op maat en/of kijken naar (financiële) ondersteuning voor jouw organisatie.  

Praat erover met politici in je gemeente of stad zodat ze zich bewust zijn van de urgentie en de leefwereld van het jeugdwerk. Door met hen in gesprek te gaan, kan er gekeken worden door het gemeentebestuur om bepaalde grote ondersteuningsmaatregelen te realiseren.  

Om het contact met je gemeente/stad te vergemakkelijken, stelden wij alvast een mail/brief op.  

Wat als de factuur te hoog is?

Ga zeker ook in onderhandeling met je energieleverancier. Wanneer de bedragen die je per keer moet betalen te hoog zijn, kan je hen contacteren om een afbetalingsplan aan te vragen en je schuld in kleinere stukjes af te betalen. Om het contact met je energieleverancier te vergemakkelijken, stelden wij alvast een voorbeeldbrief/mail op om te sturen naar jullie leverancier. 

Zit je echt in geldnood of weegt de energiekost zwaar door op jullie werking? Aarzel dan niet om jouw pedagogisch medewerker te contacteren zodat deze je kan helpen met het zoeken naar een oplossing. Ook kan je hiervoor zeker contact opnemen met de werkgroep financiën.