Skip to main content

Wie bouwt het lokaal?

Wil jij een KLJ-lokaal bouwen? Dan is het belangrijk dat je weet wie de eigenaar van de grond is, want die persoon zal optreden als bouwheer.

Wil jij een KLJ-lokaal bouwen? Dan is het belangrijk dat je weet wie de eigenaar van de grond is, want die persoon zal optreden als bouwheer.

Eigenaar als bouwheer

Vooraleer je kan beginnen met bouwen, is het belangrijk om te weten wie de bouwheer zal zijn van je project. In de meeste gevallen is het de eigenaar die zal optreden als bouwheer.

Op zoek naar de eigenaar

Het is belangrijk om te weten wie de eigenaar is van je lokaal. In vele gevallen zal je huur betalen aan een partij, maar dat hoeft niet per se de eigenaar te zijn. Vaak is een kerkfabriek of een persoon verantwoordelijk om het geld te ontvangen een treedt die op als contactpersoon. Dat wil nog niet zeggen dat deze persoon ook de echte eigenaar is van de grond of van het gebouw. In een aantal gevallen is de eigenaar van de grond ook iemand anders dan de eigenaar van het gebouw. En in sommige gevallen zal je zelfs je gebouw bouwen op iemand anders grond. De start van een bouwproject zal dus steeds beginnen met de zoektocht naar de eigenlijke eigenaar van je terrein.

Richt een vzw op

Wanneer je de eigenaar gevonden hebt en als je mag bouwen, dan zal je een vzw moeten oprichten. Een feitelijke vereniging mag namelijk niet zelf bouwen.

Aan de slag

Als je start aan een bouwproject komen er zeer veel zaken op je af. Gebruik onderstaande bundel als leidraad en vergeet geen enkele stap. Wil je de bundel ook op papier ontvangen? Stuur dan een mailtje naar lokalen@klj.be