Skip to main content

Onze visie over duurzaamheid

Het wat, hoe en waarom van duurzaamheid bij KLJ.

Het wat, hoe en waarom van duurzaamheid bij KLJ.

Wat zegt KLJ?

Al verschillende jaren vliegt het woord ‘duurzaamheid’ ons rond de oren. Maar als je aan 5 mensen in je omgeving vraagt wat duurzaamheid is, krijg je zeker 5 verschillende antwoorden. Dus wat is dat juist, iets dat duurzaam is?

Duurzaam betekent letterlijk: om lang mee te gaan. Iets dat je dus kan blijven gebruiken, zonder dat het stuk gaat. Vandaag vullen we dat woord vooral in als het om de planeet gaat. Duurzaamheid nu betekent dat wij de noden van de huidige generatie kunnen vervullen zonder de noden van de toekomstige generatie daarvoor in gevaar te brengen.

KLJ stelde zich drie vragen:

Wat verstaan we onder het thema 'duurzaamheid'?

Duurzaamheid is een breed begrip. Om die reden baseerden we ons op de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. KLJ heeft een selectie gemaakt van doelen en hier thema’s aan verbonden. Een kleine greep uit al die thema’s zijn bijvoorbeeld: ‘geen honger lijden’, waarbij we nadenken over voedselverspilling of ‘betaalbare en duurzame energie’, waarbij we stilstaan hoe wij lokalen verwarmen en hoe wij ons verplaatsen. We hebben bij het thema duurzaamheid bewust gekozen voor een focus op ecologische duurzaamheid, omdat andere vormen van duurzaamheid (vb. armoede, opleiding…) al in andere thema’s in onze organisatie zitten. 

Waarom is het belangrijk om hierop in te zetten?

KLJ vindt het belangrijk dat elke generatie een mooie toekomst heeft. Het zit dan ook in het KLJ-lied: ‘…dat het nooit zover zal komen, in een wereld van steen en beton, alleen nog maar kunnen dromen van het gras, de dieren, de planten en bomen…’

Als KLJ zijn wij ingebed in de leefwereld van heel wat kinderen en jongeren. Door op een speelse manier kennis te maken met duurzaamheid hopen wij dat kinderen dit later als een belangrijke waarde zullen meedragen.

KLJ beseft dat het een voorbeeldfunctie heeft en een verantwoordelijkheid hiervoor draagt. Elke KLJ’er is deel van die mooie blauwe planeet die wij aarde noemen. Onze acties hebben dus een invloed op de omgeving. Door steeds een positieve impact uit te oefenen op de leden proberen wij ze te inspireren en bewust te maken, en hopelijk nemen ze later dan mee een rol op in een duurzamere KLJ.

Hoe willen we dat aanpakken?

Elke KLJ-afdeling is uniek en er bruisen altijd heel wat creatieve ideeën en initiatieven rond. Afdelingen mogen ons altijd hun initiatieven sturen en wij kijken ook actief rond bij afdelingen zodat wij ervan kunnen leren. Bovendien komen we met eigen ideeën om afdelingen te inspireren.

KLJ zoekt elk jaar naar thema’s, ideeën en prioriteiten om uit te werken. Om lokale afdelingen hierin te ondersteunen en hen de juiste tools te geven om daar mee aan de slag te gaan. Verder meten we de impact en volgen we die thema’s en ideeën op.

Tot slot vinden we het belangrijk om goed te communiceren over de duurzaamheidsacties, zo begrijpen afdelingen waarom we iets doen.

Hoe is die focus op duurzaamheid ontstaan?

In het werkjaar 2015-2016 was het jaarthema ‘KLJ Natuurlijk!’ Dit was de start waarmee KLJ wilde tonen dat we meewerken aan een duurzame wereld en samenleving. KLJ is ervan overtuigd dat jongeren en kinderen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving. 

In december 2020 werd er een tijdelijke stuurgroep opgericht met als doel een globaal duurzaamheidskader op te maken. Met dit duurzaamheidskader kunnen we onze voortgang, voorbije acties en de impact hiervan beter opvolgen en toetsen aan de SDG’s. Tijdens de ontwikkeling hiervan kwam er ook de nood aan een duurzaamheidsvisie (welke werd goedgekeurd op de Nationale Raad van 2021) en aan een structurele werkgroep Duurzaamheid.

In juli 2021 kwam de werkgroep Duurzaamheid voor de eerste keer samen.