Skip to main content

-9: activiteiten en kamp

Waarop moet je letten als je met de jongste leeftijdsgroep speelt en op kamp gaat? We geven enkele tips.

Waarop moet je letten als je met de jongste leeftijdsgroep speelt en op kamp gaat? We geven enkele tips.

Hoe speelt een 6-9-jarige graag?

  • Inspiratie bij henzelf: Luister naar wat je leden leuk vinden, ontdek wat ze graag doen.

  • Inkleding: omdat -9'ers zoveel fantasie hebben, vinden ze het superleuk als het spel opgebouwd is rond een verhaal of thema. Ze zullen zich volledig inleven. Let wel op dat je een inkleding niet te griezelig maakt: een ontvoering naspelen, bloed, alleen in een donker lokaal … Dat kan voor nachtmerries en een onveilig gevoel zorgen.

  • Structuur: een toneeltje of verhaaltje, het spel uitleggen en eens voordoen, het spel spelen, het spel terug afronden met een toneeltje of verhaaltje. Tussendoor blijf je zoveel als mogelijk ook in je rol. Beetje bij beetje kan je nieuwe spelelementen toevoegen, je hoeft niet alle regels in een keer op te sommen, dat verwart.

  • Uitdaging: denk na of het hen - met een beetje moeite eventueel - kan lukken om dit te spelen en er plezier aan te beleven, zowel fysisch als psychisch. Een jong kind kan bijvoorbeeld niet over prikkeldraad kruipen of kan nog geen puzzel van 500 stukken maken.

  • Als ze maar kunnen spelen. Gewoon ‘wandelen’ vinden ze maar niks. Maar het hoeven niet altijd ‘spelletjes’ te zijn. Ze vinden het ook heel plezant om 'grote mensen' te spelen. Auto's wassen, kuisen, koken,…

Met jonge kinderen op kamp

Voor deze kinderen is een kamp een gigantisch avontuur! Het is vaak de eerste keer dat ze zonder mama of papa weg van huis zijn, en dat is spannend. Maar een hele week spelen met je vriendjes, dat is iets om naar uit te kijken.

  • Ga in het voorjaar al eens op weekend, niet te ver weg. Dat geeft hen de kans kort te proeven van wat ‘op kamp gaan’ is. Voor de ouders is het ook geruststellend om te weten of dit voor twee dagen lukt.

  • Ga langs bij alle ouders van deze jonge kinderen. Het is een goede kans om jezelf nog eens voor te stellen, wat vertrouwen te winnen en uitleg te geven. Neem wat foto's van voorbije kampen.

  • We raden aan om met deze jongste groep tijdens het kamp in een gebouw te slapen. Een kamp is sowieso al een groot avontuur. Echte bedden, tussen muren die bestand zijn tegen stormweer, dat geeft de structuur en veiligheid van thuis. Laat hen hun bed ook inrichten, zodat hun slaapplek een beetje als thuis aanvoelt bv. hun favoriete knuffel, bedovertrek, een prentje boven hun bed ...
  • Jonge leden kunnen wel eens last hebben van heimwee op kamp. Wees daarop voorbereid.

Met de -9 op kamp

Hoe ziet zo'n -9 kamp er best uit? En waar moeten we als leiding rekening mee houden?

Ontdek het hier!