Skip to main content

+20: op kamp, op weekend of op reis

Een +20-kamp kan je niet vergelijken met een kamp van pakweg de +12'ers. Sommige +20-groepen trekken apart eropuit, niet samen met de rest van de groep. Op kamp, op verlengd weekend, op reis naar het buitenland… Ze maken er iets bijzonders van. ​

Een +20-kamp kan je niet vergelijken met een kamp van pakweg de +12'ers. Sommige +20-groepen trekken apart eropuit, niet samen met de rest van de groep. Op kamp, op verlengd weekend, op reis naar het buitenland… Ze maken er iets bijzonders van. ​

Op +20-weekend/reis

Je KLJ-groep kan een weekend of reis georganiseerd voor of door de +20'ers. Dit kan een ontspannen weekendje in een kamphuis of in tenten zijn, of een iets duurdere citytrip.

Tijdens een +20-reisheerst er vooral een gemoedelijke sfeer en hoeft er niet per se een strak tijdsschema gevolgd te worden. De leden kunnen inspraak krijgen in de activiteiten en het verloop van het weekend.

Kamp voor leden +20 jaar

Mee op kamp

De +20'ers kunnen eventueel ook gewoon mee op kamp met de rest van de groep. Zij doen aparte activiteiten en zijn niet afhankelijk van het programma van het kamp. Ook hier is de ontspannen sfeer en het samenzijn het belangrijkste. Er kan eventueel af en toe een gemeenschappelijke activiteit zijn met de +16'ers.

Let wel op dat je goede afspraken maakt met de +20'ers, bijvoorbeeld over drinken, roken, nachtrust ... Geef deze groep best een aparte slaapzaal of een slaaptent die afgezonderd staat van de andere tenten.

Ook kun je de +20'ers meenemen als kookploeg. Zo hebben ze een bezigheid op kamp en hebben ze toch nog voldoende vrijheid. 's Avonds kan er bijvoorbeeld nog een +20-activiteit gedaan worden. Dit werkt als de groep geïnteresseerden niet te groot is. Vaak kiezen groepen voor deze oplossing als ze er daarnaast ook een weekend voor een grotere groep +20'ers is. De kookploeg, dat is dan de kleinere kern van de +20’ers.

Van welke activiteiten houdt een volwassene?

Volwassenen die ouder zijn dan 20 studeren in het hoger onderwijs of werken al en combineren dit vaak met een zelfstandig (kot-)leven of een eigen huis.

Hun agenda is dus vaker gevuld met andere hobby’s en familiale of werk-verplichtingen. Activiteiten moeten dan ook niet meer wekelijks of 2-wekelijks zijn. 1 aparte activiteit per maand of per trimester is meer dan genoeg. Op andere momenten kunnen ze aansluiten bij de +16’ers. Zo blijft er een gevarieerd aanbod maar hebben ze ook de kans om eens enkel met hun leeftijdsgenoten samen te zijn.

De +20 hoeft dus niet persé een volledig gescheiden groep te zijn maar kan een aanvulling zijn op het aanbod voor +20’er die bij je +16-groep zijn ingeschreven.