Skip to main content

Goede leiding voor +16

Zou jij een goede leiding zijn voor deze leeftijdsgroep? Dit zijn de kenmerken van een veelbelovende leiding voor jongeren van 16 plus.

Zou jij een goede leiding zijn voor deze leeftijdsgroep? Dit zijn de kenmerken van een veelbelovende leiding voor jongeren van 16 plus.

  • Je moet in de eerste plaats veel zin hebben om er volledig voor te gaan. Enthousiasme is onontbeerlijk om dit goed te doen.

  • Je hanteert een democratische stijl als leid(st)er. +16'ers hebben geen strakke leiband meer nodig. Ze voelen zich het beste als ze inspraak krijgen en er naar hen geluisterd wordt. Je begeleidt, maar beveelt niet.

  • Je kunt beslissingen maken en die laten volgen. Want +16'ers zijn nog altijd geen leiding. En de kas, die moet jij kunnen beheren.

  • Je kunt verantwoordelijkheid dragen, al zijn je leden misschien niet veel jonger (of misschien zelfs ouder. Je bent als leiding verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van de leden. Maar ook voor het lokaal, het materiaal, contacten met de buitenwereld en de goede naam van jullie afdeling.​

  • Je kunt een vriend zijn van je leden. Volwassen zijn en verantwoordelijkheid nemen hoeft niet te botsen met plezier maken. Durf soms eens samen met de groep gek te doen. Aangezien deze groep niet veel jonger is dan jou, heb je zeker en vast wel een aantal gemeenschappelijke interesses met sommige leden. +16'ers appreciëren het erg als je met hen omgaat als een gelijke en niet probeert de baas te spelen.​

  • Je kunt het goede voorbeeld geven. Zorg er dus voor dat je tijdens een KLJ-activiteit en daarbuiten je gedraagt zoals je zou willen dat je leden zich gedragen.

 

Leiding voor leden +16 jaar