Skip to main content

+16: wie zijn ze? Hoe zijn ze?

16 is voor veel jongeren een magisch getal. Bijna volwassen, maar nog niet helemaal. Je zou wel willen, en mensen verwachten ook volwassen gedrag van jou ... maar tegelijk wil je nog niet alle zorgen en verantwoordelijkheden van volwassenen.

16 is voor veel jongeren een magisch getal. Bijna volwassen, maar nog niet helemaal. Je zou wel willen, en mensen verwachten ook volwassen gedrag van jou ... maar tegelijk wil je nog niet alle zorgen en verantwoordelijkheden van volwassenen.

Volgroeid!

Met het lichaam dat je op je 16e hebt, moet je nog een hele tijd verder want dat is stilaan volgroeid. Jongeren leren op deze leeftijd hun lichaam aanvaarden zoals het is. Al gaat dat niet altijd makkelijk: sommigen laten hun lijf versieren met tatoeages en piercings, starten extreem te sporten, willen een borstvergroting ... Als je ouder dan 16 bent, kies je zelf wat je met je lichaam doet. Bij jongens zien we vaak dat de spiermassa toeneemt. Frêle jongetjes worden echte mannen. Meisjes stoppen vaak met groeien, en worden ook vaak iets zwaarder op deze leeftijd.

Sporten doen jongeren nog wel graag. Echt spelen (springen, vallen, klimmen ... ), dat zijn ze ontgroeid.

Leden KLJ +16 jaar

Meer balans in je hoofd

Het grote generatieconflict met volwassen en de tijden van verzet zijn meestal voorbijgewaaid. Dat bezorgt de geest eindelijk wat rust na de (felle) puberteit. Als je 16 of ouder bent, hoef je niet meer tégen alles te zijn, maar ontdek je dat je beter ergens vóór kan zijn. Je kan beter voor jezelf ontdekken wat je belangrijk vindt in het leven. Je bent nu slim genoeg om verbanden te leggen, oorzaken te zien van problemen en gevolgen in te schatten.

Ook dat brengt natuurlijk heel wat keuzes en twijfels met zich mee. Ga ik verder studeren? Wat dan? Blijf ik thuis wonen? Welke waarden en normen vind ik belangrijk? Het is niet altijd gemakkelijk om een visie op bepaalde zaken te ontwikkelen. Voor de ene jongere duurt de zoektocht langer dan voor de andere. Gesprekken met leeftijdsgenoten en oudere volwassenen helpen daarbij. Ze beseffen ook dat ze gerust een andere mening mogen hebben dan hun vrienden. Dat iemand anders is, dat kan een jongere plaatsen. Je hoort immers bij een groep omwille van wie je bent en niet meer omdat je de groepsnormen volgt.

Vriendengroepen voor ‘t leven

Vrienden blijven ook voor jongvolwassenen enorm belangrijk. Jongeren bouwen op deze leeftijd dikwijls echte vriendengroepen uit. Deze band met vrienden is anders dan eerder in de puberteit:

  • Vrienden die elkaar waarderen en dezelfde interesses delen. De vrienden weten wat ze aan elkaar hebben en staan klaar bij moeilijke momenten.

  • Vrienden doen ook meer samen. Deze jongeren hebben meer vrijheid en zijn mobieler. Ze gaan nu regelmatig uit en kunnen zelf beslissen om hun vrienden op te zoeken in de vrije tijd.

  • Vrienden, kameraden, kennissen: jongeren hebben een groot netwerk. Door de keuzes die ze maken (studeren, op kot, werk, vakantiejobs, verenigingen) komen ze in contact met veel nieuwe mensen. Maar dat wil niet zeggen dat ze de oude vrienden laten vallen. Dus breidt de vriendengroep dikwijls alleen maar uit. Daarnaast zorgen de partners van de vrienden ook voor een grotere club.​​

Gewoon vrienden, dat kan

Op de leeftijd van 16 jaar maakt niemand er nog een probleem van om met het andere geslacht om te gaan. Elke +16'er heeft zowel jongens- als meisjesvrienden. In de liefde wordt er steeds minder geflikflooid en meer gekozen voor een serieuze relatie naarmate de jongeren ouder worden.​

Jongeren die homoseksueel zijn, komen hier vaak pas voor uit na hun 16 jaar. Ofwel ontdekken ze het dan pas, ofwel vermoeden ze het al een tijdje maar durven ze zich nu pas uiten.