Skip to main content

Wie is de all-time winnaar na het Landjuweel van 2023? Ontdek het hier!

Nationaal

31 augustus 2023

Op 27 augustus vond het 30ste Landjuweel plaats in Lichtervelde. Om dat in de kijker te zetten, maakten we enkele maanden geleden een podcast waarin we op zoek gingen naar de all-time winnaar van de voorgaande 29 Landjuweeledities. Nu het landjuweel in Lichtervelde voorbij is, is het ook tijd voor een update van het 'all-time winnaar'-klassement. En ja, er zijn enkele opvallende verschuivingen! 

Opgelet: in het vorige klassement ontbraken ook nog de uitslagen van 1995. Na de podcast hebben we die van een luisteraar ontvangen. In dit nieuwe klassement zijn dus de uitslagen van 2023 én 1995 mee opgenomen. De uitslagen van 1969 en 1973 ontbreken wel nog. Heb jij ze? Stuur ze dan naar communicatie@klj.be

Touwtrekken

In Lichtervelde werden er weer 4 touwtrekprijzen uitgedeeld. Die gingen naar KLJ Bassevelde (-16 meisjes), KLJ Beervelde (+16 meisjes), KLJ Lier-Zuid (-16 jongens) en KLJ Zele-Centrum (+16 jongens). Voor KLJ Lier-Zuid en KLJ Zele-Centrum was het zelfs hun eerste Landjuweelbeker in het touwtrekken!

Toch is er weinig verandering bovenaan in het all-time klassement. KLJ Sint-Gillis-Waas (5 bekers) blijft staan op plaats 1, gevolgd door zowel KLJ Sleidinge (4 bekers) als KLJ Beveren-Waas (4 bekers) op plaats 2.

Touwtrekken Landjuweel

Piramide

Sinds het Landjuweel in Lichtervelde wordt het piramide bouwen niet meer opgedeeld in de drie categorieën 'Jongens', 'Meisjes' en 'Gemengd', maar in de twee gemengde categorieën 'Laag' en 'Hoog'. Die twee prijzen gingen naar KLJ Lochristi-Hijfte Meisjes (Laag) en KLJ Waarschoot (Hoog). 

Door de overwinning van KLJ Waarschoot, stijgt de Oost-Vlaamse afdeling een plaatsje in het all-time klassement. Met 5 piramidebekers staat KLJ Waarschoot zo op een gedeelde eerste plaats, samen met KLJ Lier-Noord, KLJ Merksplas, KLJ Sleidinge en KLJ Wiekevorst.

KLJ Beervelde Landjuweel

Dansen

Deze zomer vielen er 8 dansbekers te verdienen. Die werden netjes verdeeld tussen KLJ Temse-Velle (Bondsreeks en Vrije Ritmiek Meisjes), KLJ Wiekevorst (Bondsreeks en Vrije Ritmiek Jongens), Nieuwkerken-Waas (Parendans en Kringdans Jongens), KLJ Herent-Neerpelt (Kringdans Meisjes) en KLJ Sint-Gillis-Waas (Kringdans Gemengd). 

Voor het all-time klassement zorgt dat voor weinig veranderingen. KLJ Bassevelde (22 bekers) staat op 1, KLJ Wiekevorst (20 bekers) volgt op een tweede plaats en KLJ Lovendegem (13 bekers) sluit de top 3 af.

KLJ Temse-Velle Landjuweel

Wimpelen

Deze zomer vielen er ook 6 wimpelprijzen te verdienen: 3 bij het basiswimpelen (basisreeks, muziekreeks en vrije reeks) en 3 bij het keurwimpelen (muziekreeks, vrije reeks in de ring en finale). KLJ Kruibeke ging met de helft van de bekers (basis muziek, keur vrije reeks en keur finale) aan de haal. De 3 andere bekers gingen naar KLJ Moerbeke-Waas (basisreeks), KLJ Zele-Centrum (basis vrije reeks) en KLJ Wiekevorst (keur muziekreeks).

Doordat KLJ Kruibeke ook in 1995 (het jaartal dat bij vorige berekening ontbrak) 4 wimpelprijzen heeft gewonnen, dikt hun aantal wimpeloverwinningen stevig aan (31 bekers). Zo stevig zelfs dat ze KLJ Reet (29 bekers) van de troon stoten! 

KLJ Kruibeke wimpelen

Vendelen

In het vendelen vallen traditiegetrouw de meeste prijzen te verdienen, 12 om precies te zijn! KLJ Zele-Centrum zette zijn beste beentje voor en won 3 bekers (Leermeesters, Hoofgilden Vrije Reeks en Finale). De andere bekers gingen naar KLJ Bazel (Brechts Korps), KLJ Lochristi-Hijfte (Gilden Muziek), KLJ Herent-Neerpelt (Gilden Vrije Reeks), KLJ Beervelde (Hoofdgilden Muziek), KLJ Zoersel (Tamboer), KLJ Doorslaar (Individueel Brechts), KLJ Lokeren-Heiende (Individueel Brechts -16) en KLJ Sinaai (Dubbel Brechts). KLJ Zele-Heikant won dan weer zijn allereerste vendelbeker (Individueel Brabants) op een Landjuweel ooit. 

In het all-time klassement doet KLJ Zele-Centrum een goede zaak, want net zoals bij het wimpelen wordt KLJ Reet van de troon gestoten. KLJ Zele-Centrum (25 bekers) staat nu op 1, KLJ Reet (22 bekers) op 2 en KLJ Kruibeke (16 bekers) op 3.

KLJ Zele-Centrum Landjuweel

En de all-time winnaar is ...

Zoals je ziet, hebben enkele KLJ-sporten een nieuwe all-time winnaar gekregen. Maar wat als we alle sporten optellen? Ook dan zien we bovenaan een opvallende verschuiving! 

KLJ Reet (nummer 1 in het vorige klassement) wist tijdens het afgelopen Landjuweel geen bekers te winnen, waardoor het haar koppositie ook niet verder kon verstevigen. KLJ Kruibeke (nummer 2 in het vorige klassement) sleepte daarentegen wél enkele bekers in de wacht. Net voldoende om op gelijke hoogte te komen met KLJ Reet (allebei 54 bekers). Voor de andere podiumplaatsen doen KLJ Zele-Centrum (36 bekers) en KLJ Waarschoot (33 bekers) nog even haasje over.

Benieuwd naar het volledige all-time klassement? Bekijk dan het document hieronder!