Skip to main content

Pre-testing voor je kamp, nodig of niet?

Nationaal

14 juli 2021

Tijdens de voorbije dagen kwam er een oproep om alle deelnemers van jeugdkampen op voorhand te testen op corona. Maar is dat wel een goed idee? KLJ geeft raad.

Krijgt je leidingsploeg vaak de vraag of opmerking dat preventief testen voor het kampvertrek aan te raden is? Luister dan vooral naar wat je leden, medeleiding en ouders ervan denken of verwachten. Zo’n pre-testing is niet verplicht, en dat wil KLJ ook zo houden. Daar zijn enkele goede argumenten voor. Overweeg dus met je leidingsploeg wat de beste strategie is voor jouw kamp.

Waarom is pre-testing niet de oplossing?

  1. De huidige maatregelen voor jeugdkampen werden uitvoerig en tot in detail uitgewerkt met experten, virologen, minister van Jeugd Benjamin Dalle en de voltallige jeugdsector. Ze spelen al zoveel mogelijk in op mogelijke risico’s. Bovendien bewezen de maatregelen vorig jaar al dat ze werken.
  2. Een pre-test mag geen deelnamevoorwaarde zijn. Je mag dus niemand weigeren als die geen pre-test gedaan heeft. 
  3. De kampregels zijn vastgelegd en blijven gelden voor iedereen, ook als je getest bent. Er verandert dus niets met een test.
  4. Testen kosten geld. Hou de drempel om deel te nemen aan je kamp zo laag mogelijk. Een extra kost is dan af te raden.
  5. Je laten testen is niet altijd aangenaam. Het schrikt sommige kinderen of jongeren misschien af om mee op kamp te gaan.
  6. Zelf- en sneltesten zijn minder betrouwbaar. Soms krijg je een negatief testresultaat, maar blijk je toch besmet te zijn.
  7. Een pre-testing organiseren vraagt heel wat extra werk en rompslomp.

Luister bij je gemeente

Zoals je ziet is pre-testing niet de heilige graal van een coronavrij kamp. Je kan er uiteraard zelf voor kiezen om het wel te doen, maar luister dan eerst eens bij je gemeente. Misschien organiseert zij zo’n testing en neemt ze de logistieke organisatie en mogelijke kosten voor haar rekening.