Skip to main content

Leeftijdsgerichte tips voor op kamp

Nationaal

23 juni 2020

Dat een 6-jarig lid andere noden heeft dan een 16-jarig, dat weet je wel! Maar ben je er ook bewust mee bezig? Wij zetten een aantal tips voor kamp op een rijtje.

-9 en -12

Voor deze kinderen is een kamp een gigantisch avontuur! Misschien zijn ze wel voor de eerste keer zo lang weg van huis. Ze kunnen hele dagen spelen en zich amuseren, daar kijken ze enorm naar uit.

Waar hou je rekening mee?

  • Geef de leden voldoende tijd om hun eigen plek te installeren. Zo kunnen ze een plekje kiezen voor hun zaklamp, knuffel en pyjama en kunnen ze hun nieuwe slaapzak trots aan de leiding tonen.
  • Zorg ervoor dat de jongste leden naar het toilet kunnen gaan als het nodig is. Je -9-leden denken er zelf niet altijd aan als het een toffe activiteit is. Verplicht iedereen dus af en toe om eens naar het toilet te gaan.
  • Sluit de dag op tijd af zodat de kinderen voldoende nachtrust hebben. Ook al lijken ze ’s avonds nog fit, leg ze zeker op tijd in bed. Ook een half uurtje platte rust na het eten is zeker geen overbodige luxe voor deze actieve kinderen.
  • Besteed aandacht aan lichaamshygiëne. Bewaak dat ze zich goed wassen, dat ze hun tanden poetsen, dat ze elke dag propere kleren aandoen.
  • Voorzie een aantal momenten waarop de leden vrij kunnen spelen. Kampen bouwen, voetballen, tekenen… Jullie zullen verstelt staan van hoe de leden zichzelf uren kunnen amuseren.  
  • Bij kinderen van deze leeftijdsgroep kan heimwee plots een rol spelen. Ontdek hier hoe je hier als leiding mee om kan gaan.
  • Laat de kinderen voldoende eten en drinken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet. 'Ik heb geen honger', wordt snel gezegd. Een kind dat een hele dag gespeeld heeft, moet ook goed eten.
  • Hoe jonger het kind, hoe meer richting het nodig heeft. Voorzie een dagschema. Maak het voor de jongsten extra duidelijk met afbeeldingen. Wimpel hun vragen over wanneer jullie gaan eten of wat jullie gaan doen niet zomaar af.
  • Je mag als leiding je leden zeker duidelijk maken wat ze wel en niet mogen doen. Leg ook zeker uit waarom dat zo is. Wees niet té streng en geef vooral veel complimentjes als ze dingen goed doen. Dat zorgt voor een betere sfeer!

+12 en +14

Tieners kijken vol ongeduld uit naar het kamp. Even zonder ouders, even geen druk gedoe van school. Van het kamp willen ze een groot feest maken!

Waar hou je rekening mee?

  • Stel bij de start van het kamp duidelijke regels en afspraken op. Over gsm’s, over snoep, over het uur van slapengaan ... Door hen te betrekken bij hoe jullie zullen samenleven op kamp, zullen tieners je sneller respecteren en zaken toevertrouwen.
  • Je mag kordaat optreden. Vergeet alleen niet om veel te belonen voor alles wat goed gaat, in plaats van alleen te straffen voor wat niet goed gaat.
  • Geef hen vrijheid en ruimte voor zelfstandigheid door hen bijvoorbeeld te betrekken bij de inkleding van het kampterrein. Je kan ook aan de +14-leden vragen of ze een activiteit willen organiseren. 
  • Plaats een ideeënbus op de kampplaats. Op die manier zorg je ervoor dat niet enkel de ‘luidste roepers’ inspraak krijgen.
  • Nog nooit was de badkamer zo een populaire plek. Tieners gaan immers meer tijd besteden aan hun looks, omdat ze er vaak onzeker over zijn. Geef hen tijd voor lichaamsverzorging op kamp: een douche als ze dit wensen, voldoende privacy... Voorzie daarnaast een vuilbakje in de toiletten van jullie lokaal en op kamp. Meisjes hebben soms al vanaf 10 jaar hun maandstonden.
  • Vraag om de mening van je groep. Doe na iedere activiteit een mini-evaluatie met vraagjes zoals “wat was voor jou een topmoment” of “wat was voor jou een flopmoment?” of “zou je dit spel nog eens willen spelen dit jaar?”.
  • Maak tijd vrij voor groepsdynamische spelen en gezellig samen zijn met leuke babbels. Een kampvuur ’s avonds is hier een ideale moment voor.

+16

Samen met vrienden relaxen op kamp, daar kijkt elke +16’er naar uit.

Waar hou je rekening mee?

  • Maak een programma met activiteiten die haalbaar zijn. Maak daarover duidelijk afspraken (wanneer staan we op, iedereen doet mee aan activiteiten…)
  • Jongeren van 16 jaar en ouder hebben niet altijd zin om erg actief te zijn. Na een hele week studeren of werken, willen ze in de KLJ soms gewoon een beetje relaxen en babbelen. Het is belangrijk dat je daar respect voor toont en dat je je programma durft te veranderen als je merkt dat de groep niet in een actieve bui is. Maar geef niet te snel op: probeer hen toch te motiveren om meer te doen dan wat te hangen.
  • Doe eens iets rond een serieuzer thema, als het gecombineerd wordt met een ludiek spel kan dit zorgen voor meer openheid in de groep en een betere groepssfeer.
  • Zorg dat er nog steeds afbakening en regels zijn in je activiteit maar laat sommige onderdelen ook wat losser, +16’ers willen soms wat meer vrijheid krijgen.

+20

Je KLJ-groep kan een weekend of reis organiseren voor of door de +20'ers. Eventueel kunnen ze ook mee op kamp met de rest van de groep.

Waar hou je rekening mee?

  • De +20'ers doen aparte activiteiten en zijn niet afhankelijk van het programma van het kamp. Ook hier is de ontspannen sfeer en het samenzijn het belangrijkste. Er kan eventueel af en toe een gemeenschappelijke activiteit zijn met de +16'ers.
  • Let wel op dat je goede afspraken maakt met de +20'ers, bijvoorbeeld over drinken, roken, nachtrust, ... Geef deze groep best een aparte slaapzaal of een slaaptent die afgezonderd staat van de andere tenten.
  • Ook kun je de +20'ers meenemen als kookploeg. Zo hebben ze een bezigheid op kamp en hebben ze toch nog voldoende vrijheid. 's Avonds kan er bijvoorbeeld nog een +20-activiteit gedaan worden.
  • Je hanteert een democratische stijl als leid(st)er. De groep beslist mee welke activiteiten er worden georganiseerd en heeft zijn inbreng in de uitwerking ervan. Ook afspraken worden gezamenlijk opgesteld en samen met de groep wordt erover gewaakt dat iedereen zich hieraan houdt.