Skip to main content

Kwaliteitscoördinator Sander bepaalt mee de richting van KLJ

Nationaal

16 augustus 2021

Toen hij 10 jaar was, werd Sander Malfliet (29) lid van KLJ, toen hij 16 was leiding en op zijn 18de ging hij in het bestuur en daarna werd hij bovenlokaal vrijwilliger. Tot hij de vacature voor kwaliteitscoördinator bij KLJ tegenkwam. Na 3 jaar geeft hij een inkijk in zijn job.

“Eigenlijk ben ik van opleiding een technisch profiel,” zegt Sander. “In het middelbaar studeerde ik elektromechanica en daarna heb ik Ontwerp- en productietechnologie gedaan. Mijn eerste werkervaringen waren dan ook in een ijzergieterij en bij een kranenbedrijf.” Maar al die tijd bleef Sander vrijwilliger bij KLJ. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in hoe KLJ in elkaar zit en het beleid van de organisatie. Dus heb ik geen seconde getwijfeld om te solliciteren toen ik de vacature zag.”

Beleid

“Als kwaliteitscoördinator help ik bij het opstellen en het opvolgen van de beleidsnota,” gaat Sander verder. “Ik ben ook verantwoordelijk voor onze structuren. Dat wil zeggen dat ik ervoor moet zorgen dat alle bovenlokale vergaderingen, gewestelijk, regionaal, of nationaal, op een degelijke manier gebeuren. Maar uiteraard ben ik zelf niet op elke vergadering aanwezig. Daarnaast zit ik ook in de commissie jeugdwerk. Dat is een overleg van de jeugdwerksector, dus niet enkel jeugdbewegingen, waar iedereen input geeft over belangrijke thema’s. Ik vertegenwoordig KLJ en probeer onze mening te verdedigen.”

Ook kwaliteitsbeleid en kennismanagement behoren tot Sander zijn opdracht. “Kennismanagement wil zeggen dat ik mee nadenk over welke kennis we allemaal in huis hebben en hoe we ermee omgaan. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld over waar bepaalde documenten opgeslagen moeten worden en onder welke naam. Met als doel dat iedereen zo snel mogelijk vindt wat hij zoekt. En kwaliteitsbeleid gaat vooral over hoe we onze organisatie zo efficiënt mogelijk kunnen laten werken.”

Thema’s

Sander heeft ook heel wat zakelijke thema’s in zijn takenpakket. “Ik begeleid afdeling die geldproblemen hebben, daarnaast help ik afdelingen die lokalen bouwen. Ik ondersteun afdelingen die een vzw willen oprichten. Ook verkeersveiligheid is een thema waar ik verantwoordelijk voor ben. Ook met vragen over de regelgeving in verband met kampen of fuiven kunnen afdelingen bij mij terecht. En dan zijn er ook nog de verzekeringen waar ik mij mee bezighoudt en afdelingen bij help.

“Ik heb een heel boeiende job,” vindt Sander. “Afdelingen komen naar mij met een concrete vraag waar ik een concreet antwoord op kan geven. En achteraf is die afdeling blij dat die geholpen is, dat vind ik leuk.” Maar ook het beleidsmatige werk vindt Sander interessant: “Daardoor heb ik het gevoeld dat ik de beweging mee richting kan geven. Ik zit op de beste plaats, namelijk in de cockpit.”

Zin gekregen om bij KLJ te werken of stage te lopen?

Check hier onze vacatures