Skip to main content

KLJ Loenhout is een eeuw oud en vierde dat met een reünie

Nationaal

21 juni 2022

Sommige KLJ’s bestaan al langer dan de KLJ-koepel, die 95 jaar oud is. Dat komt omdat groepjes jongeren zich al langer verenigden en pas nadien samenkwamen onder ‘KLJ’. KLJ Loenhout, bijvoorbeeld, viert dit jaar haar honderdjarige bestaan. De leiding en het bestuur staken de koppen bij elkaar en kwamen op het idee om de grootste KLJ-reünie in hun dorp ooit te organiseren. Rob Kerstens (20) en Fleur Bolckmans (21) vertellen ons alles over de succesvolle avond. 

De meeste KLJ’ers die stoppen als leiding blijven nog wel een aantal jaar +16-lid bij KLJ Loenhout, maar ook daarna is de KLJ-tijd niet helemaal voorbij. “De oud-leiding is een hechte bende”, begint Rob. “Er is bijvoorbeeld een groep oud-leiding van de laatste tien jaar die nog af en toe samen iets doet. Tijdens evenementen, sportfeesten of activiteiten kunnen we ook op oud-leiders rekenen. Onze KLJ speelt bovendien elk jaar een toneelstuk, waarvoor veel oud-leiding meewerkt aan het decor of een rol heeft in het toneelstuk. Als oud-leiding bol je dus uit zonder uiteindelijk ooit helemaal uitgebold te geraken”, lacht hij.

[Lees verder onder de foto.]

Reünie KLJ Loenhout 100 jaar

KLJ-vibes genoeg in Loenhout, maar voor het 100-jarige bestaan van hun afdeling mocht het allemaal iets groter. “Tijdens de brainstorm over ons jubileum stelde Rob voor om een uitgebreide +16-activiteit te organiseren waarop de oud-leiding van de afgelopen jaren welkom is”, zegt Fleur. “Al snel merkten we dat ook de oudere generaties oud-leiding enthousiast waren om nog eens samen te komen. Daarom gooiden we het idee van de +16-activiteit om tot het idee van een grote receptie voor iedereen die de laatste honderd jaar leiding is geweest in onze afdeling.”

[Lees verder onder de foto.]

Reünie KLJ Loenhout 100 jaar

Zoektocht naar oud-leiding

Te weten komen wie er in de voorbije honderd jaar leiding is geweest én hun contactgegevens vinden, lijkt een moeilijke klus. Ook voor de leidings- en bestuursploeg van KLJ Loenhout was het een serieuze zoektocht. Vooral mond-tot-mondreclame zorgde ervoor dat iedereen bereikt werd. “We maakten een groep op Facebook waarin mensen elkaar konden toevoegen en vroegen aan alle ouders van de leden om hun connecties aan te spreken. De vrijwilligers bij de Landelijke Gilden bezorgden ons ook nog extra tips”, geeft Fleur mee. “Onze inzet werd gelukkig beloond. Er kwamen zo’n zestig personen opdagen – er waren er zelfs bij die vijftig jaar geleden leiding zijn geweest!” Voor zover Rob en Fleur zich kunnen herinneren vond er nooit eerder zo’n grote KLJ-reünie plaats in het dorp. “Van de aanwezige oud-leiding kregen we al snel de vraag of we niet vaker zoiets kunnen organiseren”, zegt Rob vol voldoening. “Dat is zeker iets wat we willen bekijken.”

Bij een reünie horen uiteraard veel hapjes, drankjes, slingers en ballonnen. Ook beeldmateriaal en spullen van vroeger werden van de KLJ-zolder gehaald. “Tijdens onze zoektocht vonden we onder andere foto’s, oude wimpeltenues en bekers van de sportfeesten. We stelden alles tentoon tijdens de reünie-avond, zodat aanwezigen herinneringen konden ophalen. Onze leidings- en bestuursploeg vond het zelf ook enorm leuk om al die oude attributen te bekijken. Zo ontdekten we, door naar de foto’s te kijken, dat we ook nu nog spelletjes spelen die hier dertig jaar geleden ook gespeeld werden. Het is mooi om te zien dat we als KLJ-afdeling zulke tradities in ere houden”, zegt Rob.

[Lees verder onder de foto.]

Reünie KLJ Loenhout 100 jaar

Nog meer plannen

Dat de reünie-avond een succes was, is overduidelijk. En toch is KLJ Loenhout nog lang niet klaar met vieren. “Het hoogtepunt moet nog komen”, glundert Rob. “Op 29, 30 en 31 juli organiseren we een uitgebreid feestweekend. Op vrijdag vindt er een barbecue en ‘100 jaar’-bal plaats, op zaterdag organiseren we onze jaarlijkse fuif ‘Nacht van de Kempen’ en op zondag is er een familiedag met een levend voetbaltafeltoernooi, een fietstocht en een tentoonstelling. Daar kijken we heel erg naar uit.”

 

Tekst: Jessie Broos / Foto: Wim van Sand

Jouw verhaal in de Hélaba?

Ben jij ook altijd onder de indruk van die verhalen die we in de Hélaba neerpennen? En denk jij bij het lezen aan een straf verhaal dat je graag met alle KLJ’ers deelt? Laat het ons weten!

Deel je verhaal