Skip to main content

Kamal Kharmach: "Vrede is een basisrecht dat we niet hebben”

Nationaal

16 december 2020

2020 was een heftig jaar en daar maakt comedian Kamal Kharmach (29) dankbaar gebruik van. Ook dit jaar neemt hij in zijn eindejaarsconference de afgelopen twaalf maanden onder de loep. “Wat me het meeste is bijgebleven uit 2020? Het hamsteren. Iedereen kocht maar wc-papier, terwijl dat dat het laatste is wat ik nodig heb tijdens zo’n crisis. Elkaar bijna vermoorden voor een rol toiletpapier... Wat gaan we doen als we met écht apocalyptische problemen te maken krijgen?”

“We hebben een heftig jaar achter de rug, waardoor mijn eindejaarsconference waarschijnlijk iets serieuzer zal zijn dan die van vorig jaar. De coronacrisis krijgt er natuurlijk een belangrijke plek in, want daardoor waren we even vergeten dat we mensen zijn. We moesten werken en in ons kot blijven. Dat was het. Maar mensen moeten zich kunnen amuseren. Wat blijft er over als al het leuke wegvalt? Daarom praat ik tijdens mijn conference ook over mijn dochtertje (Kamals eerste kindje Loubna werd geboren in januari, red.), een van mijn persoonlijke hoogtepunten van het afgelopen jaar. Zij gaf me opnieuw menselijke emoties.”

Welke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar zouden zich mogen herhalen?

“Het is iets totaal anders dan comedy, maar dit najaar was mijn programma Andermans zaken (een realityreeks waarin Kamal op zoek gaat naar oplossingen voor ondernemers die in hun zaak tegen problemen aanlopen, red.) op televisie te zien. Daar ben ik fier op, dus samen met mijn fantastische ploeg wil ik dat zeker nog eens opnieuw doen.”

Sociale economie en stand-upcomedy is een niet-alledaagse combinatie. Hoe kom je daarbij?

“Pas op, in Vlaanderen hebben we veel slimme comedians – en dan spreek ik niet over mezelf. In onze sector heb je een heel speciaal brein nodig. Lieven Scheire, bijvoorbeeld, is fysicus. Daar moet je bijna gek voor zijn. Ik zeg altijd: een comedian is een slimme mens aan wie iets mankeert. Bij mij is dat mijn interesse in economie en boekhouden. (lacht) Dat vreemde kantje is nodig om op een podium te staan en grappen te vertellen.”

[Lees verder onder de foto.]

Foto: Ellie VdB

SOLIDARITEIT IN, LEUGENS OUT

Het jaar loopt op zijn einde, Kerstmis en Nieuwjaar zijn in aantocht. Hoe vier jij de feesten?

“Ik ben moslim en die vieren doorgaans geen kerst. Maar ik ben graag een ‘kerstprofiteur’: ik ga op zoek naar vrienden die wel Kerstmis vieren en me uitnodigen voor het feest. Jammer genoeg zal Kerstmis er dit jaar anders uitzien, maar ik maak er sowieso een gezellig moment van met mijn gezin. Nieuwjaar vier ik wel elk jaar. Toen ik nog een kind was, mocht ik bij de overgang van oud naar nieuw lang opblijven. Dat vond ik fantastisch. Eerst keken we thuis met het hele gezin naar tv, daarna gingen we naar het vuurwerk kijken. Ik was daar bang voor, dus bleef ik vaak in de auto zitten, maar dat was wel een fijn familiegebeuren.”

De kerstperiode is een periode van vrede. Wat betekent dat voor jou?

“Vrede is een basisrecht dat we niet hebben. Iedereen zou moeten kunnen gaan slapen zonder miserie of zonder schrik dat anderen komen binnenvallen. Misschien is vrede zelfs belangrijker dan een dak boven je hoofd of voldoende voedsel. Opgroeien in een oorlogssituatie, bijvoorbeeld, betekent opgroeien in onzekerheid en angst. Dat heeft een impact op elke persoon. Maar vrede betekent ook tevreden zijn met jezelf. Alleen zo kan je jezelf ontplooien en je goed voelen.”

“Misschien is vrede zelfs belangrijker dan een dak boven je hoofd of voldoende voedsel hebben”

Kamal Kharmach - comedian

Word je ook ergens kwaad van?

“Onrecht en leugens. We staan er te weinig bij stil hoe pijnlijk en fout liegen is, want altijd hebben leugens invloed op anderen. Leugens van politici beïnvloeden levens, hé. Maar ook een leugen tussen twee personen kan veel schade aanrichten. Daarnaast mag je ook niet liegen tegen jezelf. Wees dus altijd eerlijk, met jezelf en met anderen.”

“Voor de rest probeer ik conflicten zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Natuurlijk kom je soms in situaties terecht waarin je voor jezelf moet opkomen, maar ik probeer die te vermijden. Ik zeg altijd: hoe minder koppijn, hoe beter.”

Hoe kunnen we voor meer vrede op aarde zorgen?

“Vrede begint bij empathie. Als je je bewust bent van hoe andere mensen denken, hoe ze zich voelen en waar ze gevoelig voor zijn, dan volgt vrede vanzelf. Elkaar niet kennen is vaak synoniem met elkaar niet begrijpen, en dat leidt tot conflicten. We mogen ons niet distantiëren van en afsluiten voor andere mensen of groepen. Mijn boodschap is dus: leer elkaar kennen en vraag vaker hoe het gaat.”

[Lees verder onder de foto.]

Foto: Ellie VdB

HUMOR ALS WAPEN

Je hebt Marokkaanse roots. Heb je je ooit anders gevoeld?

“Dat viel goed mee. Op school werd veel over afkomst gepraat en dat verrijkte mij en mijn klasgenoten. Het lastigste was dat mijn ouders mij niet goed konden helpen met mijn schoolwerk, want hun Nederlands was niet zo goed. Tijdens mijn jeugd heb ik nooit gedacht dat ik liever Belg of blank wou zijn. Ik was altijd heel dik en wilde als puber vooral slank zijn. Een dunne Marokkaan of een dunne Belg, dat maakte mij niet uit, zolang ik maar slank was.”

Was je vroeger ook al diegene die altijd mopjes maakte?

“Ja. Als je wat dikker bent, moet je ook een beetje scherpzinnig zijn. Je moet een antwoord klaar hebben als iemand iets gemeen tegen je zegt. Ik denk dat mijn talent voor comedy zo gegroeid is.”

Heb je een goede jeugd gehad?

“Ik had een fijne jeugd, maar het was niet altijd even gemakkelijk. Thuis hadden we het financieel niet zo breed. In plaats van naar een traditionele jeugdbeweging ging ik daarom naar Kras, een Antwerpse jeugdwerkorganisatie voor jongeren die het financieel moeilijker hebben."

“Als mijn dochter later naar de jeugdbeweging wil, mag ze dat zeker proberen. Ik zou het zelfs heel fijn vinden. In een jeugdbeweging word je nu eenmaal socialer, amuseer je je, en leer je omgaan met verschillende situaties. Dat is mooi meegenomen voor een kind.”

[Lees verder onder de foto.]

Foto: Ellie VdB

VOETEN OP DE GROND

2021 is in zicht. Als je het komende jaar kon vormgeven zoals je wil, wat zou er dan gebeuren?

“Een wereld zonder corona vind ik al meer dan voldoende. Dat is dus ook mijn enige wens voor 2021. En misschien moet ik ook wat meer op mijn gewicht letten.”

“Een eindejaarsconference was altijd een kinderdroom en ook een eigen tv-programma over economie stond op mijn verlanglijstje. Ik heb beide mogen doen. Daarnaast heb ik een prachtige dochter gekregen, ook een grote droom. Ik mag dus niet te veel meer willen, want ik wil niet eindigen zoals Icarus (een figuur uit de Griekse mythologie, red.). Die vloog vol enthousiasme te dicht tegen de zon waardoor zijn vleugels smolten en hij neerstortte. Met de voetjes op de grond blijven en lekker chillen, dat is wat ik wil in 2021.”