Skip to main content

Inbraakpreventie: Eerste Hulp Bij Inbraken

Nationaal

31 mei 2023

Met enkele inbraken in KLJ-lokalen in West-Vlaanderen achter de rug, blijkt nogmaals hoe belangrijk het is om in te zetten op een goede beveiliging. Lees hier hoe je inbraken voorkomt. Inbrekers kan je indelen in twee groepen:

  1. De (semi)professionelen die goed voorbereid zijn,
  2. en de gelegenheidscriminelen die minder goed voorbereid zijn.

De meerderheid van de inbraken in jeugdlokalen gebeurt door de laatste groep. 

Wat stelen ze dan?

Wat er gestolen wordt, is heel gevarieerd. Alles wat dieven kunnen dragen, komt in aanmerking om meegenomen te worden. Vaak stelen gelegenheidscriminelen op zich niets heel waardevols, maar de voorwerpen kunnen wel belangrijk zijn voor jouw afdeling. Meestal is de schade aan het lokaal dan ook groter dan de waarde van de gestolen spullen. Het meest voorkomend, zijn: geld, elektronica en geluidsinstallaties, kleren, eten en drinken, huishoudproducten, medicijnen, stookolie...

Waar en wanneer slaan ze toe?

Inbrekers kiezen plaatsen waar weinig sociale controle is. Ook als je lokaal in slechte staat is, vergroot dit de kans op inbraak. Een deur die slecht sluit of een raam dat kapot is, geeft inbrekers nu eenmaal meer kans om binnen te geraken. Het tijdstip van inbraak kan dan weer variëren. Ze zullen een moment kiezen wanneer ze ongestoord hun ding kunnen doen. Zo is inbraak op klaarlichte dag waarschijnlijker wanneer je lokaal volledig uit het zicht van de omgeving ligt. Omgekeerd, wanneer je lokaal wel zichtbaar is, zal inbraak vaker in het donker gebeuren. Let dus zeker op voor inbraken tijdens de wintermaanden.

Wat doe ik ertegen?

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat jij concreet kan doen om inbraken in je KLJ-lokaal tegen te gaan. Wel, je eigen nonchalant gedrag zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van inbraken. Het is dus nuttig om op onderstaande zaken te letten.

  • Laat geen kostbaar materiaal of geld liggen in het lokaal.
  • Zorg ook voor een degelijk sleutelbeheer: wie kan er binnen in je lokaal en waar zijn de sleutels? Kan iedereen in alle lokalen binnen?
  • Zorg voor een checklist met controlepunten wanneer je afsluit: doe de vensters dicht, de rolluiken naar beneden, laat geen materiaal rondslingeren…
  • Ook de drankvoorraad zet je best achter slot. Zowel volle als lege bakken zijn geld waard.
  • Zorg voor een goed contact met je buren. Bezorg bijvoorbeeld aan enkele buren je contactgegevens, zodat zij je kunnen bereiken als ze iets verdachts opmerken.
  • En tot slot: label en inventariseer al je materiaal. Materiaal met een naam op is minder interessant om te stelen. Bovendien merk je meteen als er iets weg is.

Meer tips, graag!

Op onze pagina over een veilig lokaal vind je meer tips terug onder het puntje 'Inbraakpreventie'.

Klik hier voor meer tips

Bekijk de brochure

Wil je alles weten over inbraakpreventie? Neem dan eens een kijkje in deze brochure.

Brochure