In 2022 deden verschillende jeugdbewegingen in Vlaanderen mee aan het lokalenonderzoek, en de resultaten zijn bekend! Wekelijks maken meer dan 1.000.000 kinderen en jongeren op meer dan 4000 locaties over heel Vlaanderen gebruik van jeugdinfrastructuur. Lokalen vormen de uitvalsbasis voor jeugdwerkorganisaties en bieden de kinderen en jongeren een plek aan om te ontspannen, zichzelf te ontwikkelen en zich geborgen te voelen. Dat bevestigt het grote belang van goede jeugdinfrastructuur.
Hoe is jouw lokaal eraan toe?
Nationaal
23 november 2023
Nieuw advies ‘jeugdinfrastructuur’
Met het nieuw advies ‘ jeugdinfrastructuur’ roept de Vlaamse Jeugdraad samen met het jeugdwerk in Vlaanderen op om te investeren in de broodnodige verbeteringen van jeugdinfrastructuur. Dat kan alleen als er ingezet wordt op een goedesamenwerking tussen de lokale overheden, de jeugdbewegingen zelf en de gemeenschap. Het is opmerkelijk dat er nog veel steden en gemeenten zijn die weinig tot geen budget voorzien om te investeren in de jeugdlokalen. KLJ’ers voeren graag zelf kleine opfrissingen uit om zo sfeer en eigenheid te creëren in hun lokaal, maar grotere problemen worden vaak niet zelf aangepakt.
Maar liefst 22,85% van de lokale jeugdbewegingen geeft aan niet te verbouwen wanneer daar eigenlijk wel nood aan is. Dat komt vooral omdat ze financiële middelen ontbreken (65,91%) of omdat ze niet over voldoende kennis beschikken (28,79%).
Prijsberekening lokalenproject
Om jouw afdeling een handje te helpen, heeft KLJ een tool uitgewerkt die kan helpen bij het opmaken van een prijsberekening voor het lokalenproject. De tool bestaat uit twee tabbladen, waarbij je in het eerste tabblad de oppervlaktes van alle binnenste afmetingen zoals de lokalen, keuken, sanitair en de buitenafmetingen van het dak en de muren van het lokaal kan ingeven. Op het tweede tabblad kan je dan een ruwe inschatting van het kostenplaatje maken. Hierbij geef je aan welke structurele werken en aanpassingen uitgevoerd moeten worden in welke ruimte. In dit tabblad zijn eenheidsprijzen/richtprijzen ingegeven. Deze kunnen zelf aangepast worden wanneer de effectieve prijzen gekend zijn.
Er is meer...
We stelden ook een aansluitende brief op waarmee je het project kan toelichten en ondersteuning kan vragen. Hiermee kan je verschillende contactpersonen zoals de lokale overheden, departement Cultuur, Jeugd & Media, de jeugddienst, sponsors, ouders en kennissen inlichten over je wensen en hulp vragen bij de financiering om dit project te kunnen realiseren.