Skip to main content

Fysieke activiteiten geven of niet?

Nationaal

25 november 2020

Mogen we nu eigenlijk activiteiten organiseren? En willen we dat wel? Willen de leden dat? Volg onderstaand stappenplan om te beslissen of je al dan niet fysiek gaat KLJ'en!

Het stappenplan

1. Mag het van de overheid? 

Dit is natuurlijk de eerste vraag die gesteld moet worden. Als de overheid fysieke activiteiten niet toestaat, is het ook niet nodig om dit verder te onderzoeken. 

Hoe kom je dit te weten? Hou de KLJ-website in de gaten! 

  • Zijn fysieke activiteiten wél toegelaten, al dan niet met maatregelen? Ga dan naar de volgende stap. 
  • Zijn ze niet toegelaten? Scrol helemaal naar beneden.

2. Mag het van je gemeente? 

Een gemeente kan de algemene maatregelen nog verstrengen op haar grondgebied. Belangrijk dus ook om altijd even te checken of je activiteit kan plaatsvinden volgens de regels van de gemeente.

Hoe kom je dit te weten? Check de website van je gemeente of vraag het na bij je jeugdconsulent. 

  • Zijn fysieke activiteiten wél toegelaten, al dan niet met maatregelen? Ga dan naar de volgende stap.
  • Zijn ze niet toegelaten? Scrol helemaal naar beneden. 

3. Met wie komen de leden nog in contact? 

Eén van de vuistregels in alle coronamaatregelen is: beperk het aantal contacten zo veel mogelijk. Kijk daarom of je leden veel in contact komen met andere groepen of bubbels buiten je afdeling. Komt een groot deel van je leden van dezelfde school of gaan ze, bijvoorbeeld, naar dezelfde voetbalclub of dansschool? Hou dan contact met die school of hobbyclubs. Zo kan het handig zijn om te weten hoe zij zich organiseren en of er bijvoorbeeld besmettingen zijn bij hen.  

Hoe kom je dit te weten? Via je eigen netwerk (een betrokken ouder, een leerkracht die je goed kent, …) of je kan hulp vragen aan je gemeente.

  • Zijn er geen besmettingen bij de grote partners van je afdeling? En weet je wat de maatregelen zijn die zij nemen en waar je rekening mee kan houden? Ga dan naar de volgende stap. 
  • Is dit niet het geval? Scrol helemaal naar beneden. 

4. Is er bereidheid in je leidingsploeg? 

Het is héél belangrijk om met je volledige leidingsploeg achter de beslissing te staan om al dan niet fysieke activiteiten te organiseren. Iedereen moet voor zichzelf kunnen uitmaken of ze het wel of niet zien zitten om fysiek activiteit te geven, maar het is wel belangrijk dat er samen een beslissing wordt genomen wat je als afdeling wel of niet doet en wat ieder zijn rol hierin is. Diegenen die het niet zien zitten om fysiek deel te nemen aan de activiteiten, kunnen bijvoorbeeld helpen met de online communicatie of diegenen die het nu te druk hebben, kunnen dit dan ook aangeven.  Respect hebben voor elkaars mening, tot een besluit komen waar iedereen achter staat en dit ook zo communiceren naar de buitenwereld is hierbij heel belangrijk.

Hoe kom je dit te weten? Communicatie is key! Ga een open gesprek aan met je leidingsploeg. Om te voorkomen dat individuele meningen de bovenhand nemen in dit gesprek, kan het goed zijn om een methodiek te gebruiken. Zo kan iedereen zijn mening geven en gaat het verder dan wat je zelf wel of niet wil doen. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van onderstaande methodiek.  

Methodiek: Je hand zegt alles   

 

Stap 1

Iedereen tekent een afdruk van zijn/haar hand op een papier.   

Stap 2

Iedereen schrijft bij elke vinger een antwoord op de bijhorende vragen:  

  • Duim: wat zijn de voordelen van het organiseren van fysieke activiteiten?   

  • Wijsvinger: wat willen we met onze KLJ bereiken in deze (corona)tijd?   

  • Middelvinger: wat zijn de nadelen van het organiseren van fysieke activiteiten?   

  • Ringvinger: Wat kan je betekenen als jeugdbeweging in deze (corona)tijd?    

  • Pink: Wat kunnen we in deze (corona)tijd beter doen?  

Stap 3

Wissel in grote groep uit over wat iedereen bij elke vinger heeft opgeschreven. Welke conclusies kan je maken? Probeer tot acties en afspraken te komen waar je met de hele ploeg voor wil gaan. Zo moet bijvoorbeeld niet alle leiding aanwezig zijn op de fysieke activiteiten maar kan de leiding die er niet is wel helpen bij de voorbereiding. Bespreek dus zeker hoe je de taken verdeelt.   

  • Is er in je leidingsploeg bereidheid om fysieke activiteiten te organiseren? Ga dan naar de volgende stap. 
  • Is die bereidheid er niet? Scrol helemaal naar beneden

5. Wat is de voorkeur van leden en/of ouders? 

Je kan super gemotiveerd zijn om fysieke activiteiten te organiseren, maar als er geen leden komen is dit ook niet de beste keuze. Daarom kan het wel handig zijn om je ouders en/of leden te bevragen. Zo kunnen ze aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat, of ze zouden deelnemen aan een fysieke of digitale activiteit en kunnen ze nog eventuele bezorgdheden kwijt.  

Hoe kom je dit te weten? Bijvoorbeeld via een online enquête die je uitstuurt naar al je leden of ouders.

  • Zien je leden en ouders het ook helemaal zitten? Super! Ga dan zeker aan de slag met je fysieke activiteiten! 
  • Zien leden en ouders het minder zitten? Stilzitten hoeft niet, ga aan de slag met online activiteiten!

Geen fysieke activiteiten, wat nu?

Is uit één van bovenstaande vragen gebleken dat je toch geen fysieke activiteiten gaat organiseren? Geen paniek, dit wil niet zeggen dat je helemaal niets meer kan doen! 

Nu is het vooral de opdracht om met je leidingsploeg te bedenken hoe je iedereen nog wel betrokken kan houden. Zo kan je zowel met je leden als je leiding in deze periode nog leuke dingen doen. Ter ontspanning, tegen de verveling of om elkaar niet uit het oog te verliezen.  

Hier vind je wat inspiratie: 

  • Organiseer een online activiteit.

  • Je kan ook tijdelijk de frequentie van je activiteiten (zowel fysiek als online) verlagen. Dit kan een positief effect hebben op de betrokkenheid van je leden tijdens de activiteit.  

  • Maak een Snapchat- of TikTokgroep aan. 

  • Spreek ook nog met je leidingsploeg af om samen dingen te doen. Bijvoorbeeld: online gezelschapsspelen, escaperoom, samen gamen, dobbelspelen, samen een film kijken (via Watch2Gether of TeleParty).

  • Bezorg (kerst)kaartjes of (Sinterklaas)cadeautjes bij je leden om te laten zien dat je nog aan hen denkt.

  • Trek een lootje en laat iedereen een kaartje of tekening maken voor iemand anders.

  • Maak visueel waar KLJ’ers wonen door iedereen een affiche of sjaaltje aan het raam te laten hangen.

  • Plaats een gezamenlijke profielfoto, kader of thema op sociale media.