Skip to main content

Eerste Hulp Op Kamp, 6 niet te missen stappen!

Nationaal

12 juni 2019

Een hele hoop KLJ'ers, samen op kamp, toffe activiteiten doen, spelletjes spelen... Dat kan wel eens resulteren in een ongelukje! Zorg dat je helemaal voorbereid op kamp gaat en overloop deze 7 stappen. Zo ga je een tof, zorgeloos kamp tegemoet!

1. Sla het KLJ-noodnummer op in je gsm

Raak je in paniek, weet je niet goed wat te doen of wil je zeker zijn dat je een situatie op kamp goed aanpakt? Het KLJ-noodnummer geeft antwoord op al je vragen, 24/24u per dag. Steek dus nu in je gsm: 0495 77 51 10.

2. Installeer de 112- en Rode Kruisapp

Wil je de hulpdiensten automatisch je locatie doorgeven? En alle tips rond Eerste Hulp gewoon in je broodzak hebben? Installeer snel de 112-app en de app van het Rode Kruis en dat kan allemaal. Handig toch?

3. Stel een EHBO-verantwoordelijke aan

Iemand op kamp die aangesteld wordt als EHBO-verantwoordelijke (leiding, kookouder,...) is super handig! Kies bij voorkeur iemand met een medische achtergrond.

4. Kijk je EHBO-koffer na

Tip: laat je EHBO-koffer samenstellen door je plaatselijke apotheek. Die zal je graag helpen om je koffer aan te vullen waar nodig. Vergeet zeker niet de verzekeringspapieren van KLJ in je EHBO-koffer te bewaren!

5. Laat iedereen een medische fiche invullen

Om een goed overzicht te krijgen van je de kwaaltjes en allergieën van je leden, laat je de ouders best op voorhand een medische fiche invullen. Opgelet! Spring er op een discrete manier mee om en bezorg ze (of vernietig ze) na kamp terug aan de ouders. 

6. Geef zelf nooit medicatie aan leden

Medicatie toedienen aan een kind dat ziek wordt op kamp is niet toegestaan. Alleen bevoegde beroepsoefenaars (artsen, verpleegkundigen...) hebben daar de toestemming voor. Als een lid ziek wordt moet je hem/haar dus door een arts laten onderzoeken. Die kan bepalen of medicatie toegediend mag worden. Informeer ook altijd tijdens het kamp de ouders van het zieke kind!