Skip to main content

Dit blaast je van je stoel: van 5 naar 6 KLJ-sporten

Nationaal

1 april 2024

Ondanks dat 2024 een Opkikker-jaar is, zijn we achter de schermen al volop bezig met de sportfeesten en Landjuweel. KLJ telt zo'n 139 sportende afdelingen en dat betekent dat onze vijf sporten (vendelen, wimpelen, dansen, touwtrekken en piramidebouwen) nog weinig geheimen voor jullie kennen. Met trots delen we dan ook mee dat we binnenkort niet meer over vijf, maar wel over zes KLJ-sporten kunnen spreken. Haal je ritme, snelheid en strategie maar boven voor een sport die je van je stoel zal blazen: de KLJ-stoelendans!

Een unieke nieuwe sport

De KLJ-sportwerking is enorm uniek binnen het jeugdbewegingsveld. Geen zorgen, want het repertoire aan bestaande KLJ-sporten zal zeker blijven bestaan zoals je het nu kent. Alleen zal je vanaf de zomer 2025 ook kunnen uitblinken in de nieuwe sport stoelendans. Met deze sport willen we vernieuwing brengen in ons aanbod en de sportwerking nog toegankelijker maken voor iedereen. Beschik je over ritme, snelheid en techniek? Dan is dit de ideale sport voor jou! Wat dit zo uniek maakt? In teams per 2 strijd je rechtstreeks tegen andere afdelingen voor die ene vrije stoel. Een leuke combinatie van teamwork en competitie dus!

Het sportreglement

Het officiële sportreglement en de volledige reeksbeschrijving kan je binnenkort op onze website vinden, maar vandaag lichten we alvast het tipje van de sluier. Als je besluit om vanaf 2025 deel te nemen aan de stoelendans, zijn er enkele regels die je in rekening moet houden. Je wordt niet enkel beoordeeld op ritme en snelheid, maar ook op techniek:

  • Deelnemers staan in een cirkel rond de stoelen. De afstand tussen de deelnemers en de stoelen en de deelnemers onderling wordt streng in het oog gehouden. Stoelendansers staan op 1 meter afstand van de stoelen en 1,5 meter van elkaar. 
  • Per reeks kan er slechts 1 team per afdeling deelnemen. Een team bestaat telkens uit maximum 2 personen. Deze 2 teamleden worden intern in elke afdeling verkozen.
  • De reeksen zijn ingedeeld op het aantal beats per minute. De reeks bepaalt dus het ritme waarop de deelnemers rond de stoelen dansen. De reeksen zijn basis-90, basis-120 en keur-150. Afhankelijk van het ritme passen de deelnemers een andere techniek toe. Daarover lees je hier binnenkort meer!

 

DJ, play the music!

Stoelendans zonder muziek? Dat bestaat niet! Neem daarom alvast een kijkje naar de muziek die je kan verwachten bij de nieuwe reeksen.

Gezocht: sportmonitoren

Om deze nieuwe KLJ-sport aan te leren aan de geïnteresseerde afdelingen, zijn we natuurlijk nog op zoek naar gemotiveerde sportmonitoren. Zie jij het zitten om mee vorm te geven aan de reeksen, mee de muziek te bepalen en afdelingen te ondersteunen? Meld je dan nu aan als sportmonitor door op de knop hieronder te drukken!

Word sportmonitor

Geef mee de KLJ-stoelendans vorm!

Meld je hier aan