Skip to main content

3 voorbeelden: zo kan je online aan de slag met de Leidingsboost

Limburg

4 februari 2021

Ken je de leidingsboost al? Elke afdeling heeft er dit werkjaar eentje gekregen. In de leidingsboost zitten kaartjes waarmee je 17 verschillende bestuursevaluaties kan doen. Maar wist je dat je enkele van die evaluaties ook digitaal kan organiseren? We geven enkele tips.

Wil je alles te weten komen over de Leidingsboost?

Ontdek het hier

Evaluatie 1: Groene en rode momenten

Hoe werkt het?

Elk werkjaar kent zijn ups en downs. Het is een goed idee om hier eens bij stil te staan. Hoe zag het afgelopen jaar eruit voor iedereen? En wat kan je hier misschien uit leren?

Laat iedereen een tijdslijn tekenen van een aangegeven tijdsspanne (maand, jaar, …). Vervolgens moet iedereen een nul-as tekenen in het midden van hun blad. Laat iedereen daarna hun groene en rode momenten doorheen het jaar aanduiden op de tijdslijn. Groene momenten gaven je veel energie, vond je fijn en positioneer je boven de nul. Rode momenten vroegen veel energie, vond je lastig en positioneer je onder de nul. Ga na wat je aan het doen was en waarom je al dan niet veel energie had. Talent wordt zichtbaar in elke activiteit die moeiteloos gaat en die je voldoening geeft. Op basis van deze lijst kan je besluiten wat jouw talenten zijn. Als je doet waar je goed in bent, dan vliegt de tijd.

Hoe doe je het digitaal?

Miro is een gratis whiteboard waarmee je gemakkelijk digitaal input kan verzamelen in de vorm van schema’s en tekeningen. Zo maakten wij bijvoorbeeld deze tijdlijn uit de leidingsboost na.

Evaluatie 2: Ik voel me...

Hoe werkt het?

Op de kaartjes van deze methodiek vind je heel wat stellingen, zoals 'ik voel me...', 'ik wenste dat...' of 'niemand luisterde toen...'. Geef iedereen de opdracht om alle stellingen aan te vullen. Iedereen schrijft zijn of haar antwoorden individueel en anoniem op een papier. Overloop de ingevulde vragenlijsten in groep. Is je groep te groot, kies dan een aantal stellingen die je wil bespreken. Zorg dan wel voor een mix van stellingen met een negatief en een positief gevoel.

Hoe doe je het digitaal?

Via een padlet kunnen deelnemers een antwoord geven op de stellingen die jij wil bespreken. Als begeleider van het gesprek kan je ingaan op verschillende antwoorden die overigens anoniem worden gegeven. Iedereen kan dus zijn ei kwijt. Ook kan je elkaar steun bieden door een hartje te geven. Hierdoor geef je aan dat die persoon er niet alleen voor staat en/of dat anderen zich soms ook wel eens zo voelen. Wij maakten alvast een voorbeeldje.

Evaluatie 3: Evalueer met het weer

Hoe werkt het?

Geef ieder bestuurslid een post-it met daarop een stelling in verband met de afdelingswerking. Iedereen kleeft zijn of haar post-it op het weersymbool dat volgens hem of haar past bij de stelling op de post-it. Het symbool van de zon staat voor ‘uiterst positief ’ of ‘helemaal akkoord’. De onweerswolken staan voor ‘zeer negatief ’ of ‘helemaal niet akkoord’.

Hoe doe je het digitaal?

Om te evalueren met het weer gingen we aan de slag met dit jamboard. Hier kan je ook makkelijk werken met post-its en het is ook weer anoniem.