Skip to main content

Ziek(en) op kamp

Je kan het altijd voorhebben: op kamp worden er deelnemers ziek of onwel. Wat doe je dan als leiding en waar kan je op voorhand aan denken?

Je kan het altijd voorhebben: op kamp worden er deelnemers ziek of onwel. Wat doe je dan als leiding en waar kan je op voorhand aan denken?

Ziekte op kamp is geen ongewone zaak. Dit kan verschillende oorzaken hebben: slecht bewaard eten, vervuild water uit een nabijgelegen beekje opnemen of gewoon een virus meenemen van thuis.  

Beter voorkomen ...

  1. Vraag aan de leden om gezond en wel op kamp te vetrekken. Ga naar de dokter als je vóór je vertrek op kamp al klachten hebt. 
  2. Lijst nuttige contacten op voor je vertrek, zoals een huisdokter en ziekenhuizen in de buurt. 
  3. Let op de bewaring van voedingsmiddelen. Hoe je je kamp niet bederft, lees je hier
  4. Belang van goede hygiëne: zorg dat alle leden voor en na het eten, maar ook na een toiletbezoek en bij vuile handen eens langs de wasbak passeren. Voorzie drinkbaar stromend water, zeep én papier/propere handdoeken om af te drogen. 

Een zieke op kamp

  1. Zonder de zieke best even af en vermijd contact met andere leden om verspreiding te voorkomen.  
  2. Ga met het zieke lid naar de (huis)dokter van wacht (te bereiken via 1733). Ga met onschuldige symptomen (lichte koorts, diarree, braken, misselijkheid, hoofdpijn …) niet meteen naar het ziekenhuis.  
  3. Als er meerdere zieken met dezelfde symptomen zijn, deel dat ook mee bij de dokter. 
  4. Volg het advies van de dokter op.
  5. Breng de ouders op de hoogte, en geef duidelijk het advies van de dokter mee.  Laat hen ook weten dat het lid in goede handen is. Bespreek eventueel hoe wenselijk het is dat het lid op kamp blijft. Zorg dat zieke leden hun zegje ook mogen doen!
  6. Schoonmaken en ontsmetten: 
    • Reinig en ontsmet sanitair en keuken dagelijks bij een uitbraak van meer dan twee zieken. 
    • Ruim braaksel en diarree onmiddellijk op met keukenrol. Gebruik wegwerphandschoenen. 
    • Gebruik aparte schoonmaakdoeken of wegwerpmateriaal. 
    • Gebruik eerst allesreiniger, daarna ontsmettingsmiddel (zoals bleekwater of chloortabletten). 
    • Was nadien het schoonmaakmateriaal op minstens 60°C.  
    • Verlucht de ruimtes.  
    • Hou linnen, handdoeken en kleding van zieken apart.  
    • Was bevuilde kleding, lakens, handdoeken of slaapzakken op minstens 60°C of twee keer op 30°C. 
    • Niet mogelijk om te wassen? Stop vuile kleding en linnen dan in een afgesloten plastic zak en draag best handschoenen. Doe de zak niet te vol en sluit hem af zonder dat je de lucht eruit duwt. Zo voorkom je de verspreiding van ziektekiemen in de lucht en zorg je ervoor dat je zelf niet ziek wordt.  

Veel zieken op kamp

Het gebeurt soms dat verschillende leden en leiding op kamp ziek worden. Dan kan de vraag op tafel komen of het kamp wel verder door kan gaan. Eén van de besmettelijkste ziektes zijn de mazelen. Hoe je die herkent en wat je moet doen bij twijfel, lees je hier

Ziekte en lage waterstanden

Tijdens droge periodes zijn de waterstanden van beken en rivieren lager dan anders, en word je sneller ziek van het water (door bepaalde bacteriën). Herkenbare symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en diarree

Ben je op kamp naast een riviertje, beek, plas … en zijn er  meerdere zieken zonder dat de arts een eenduidige oorzaak kan geven? Meld dit aan de gemeente van je kamplocatie. Als het nodig is, zullen zij labo stalen laten nemen om de waterkwaliteit te onderzoeken.