Skip to main content

Het Kasboek - veelgestelde vragen

Wat is het digitaal kasboek van KLJ eigenlijk? En waarom zou ik het gebruiken? Antwoorden op deze en nog acht andere veelgestelde vragen vind je op deze pagina!

Wat is het digitaal kasboek van KLJ eigenlijk? En waarom zou ik het gebruiken? Antwoorden op deze en nog acht andere veelgestelde vragen vind je op deze pagina!

Waar kan ik het digitaal kasboek downloaden?

Een lege versie van het digitaal kasboek vind je op www.klj.be > Jullie centenKassier en kasboek.

Hoe werkt het digitaal kasboek?

Het kasboek is zeer gebruiksvriendelijk. Je moet er helemaal geen techneut voor zijn om er mee te kunnen werken. Neem eens een kijkje op www.klj.be > Jullie centen > Kassier en kasboek. Daar vind je een handleiding van het kasboek en enkele instructiefilmpjes.

Hoe maak ik een begroting?

Een begroting maak je voor het nieuwe KLJ-jaar, een fuif of een project begint. Het is een schatting van de kosten en uitgaven die je zal hebben. Kijk eens in het kasboek van vorig jaar of in het kasboek van de vorige fuif of project. Op basis daarvan kan je je begroting opstellen. Gebruik vooral je gezond verstand!

Hoe maak ik een financieel verslag?

In een financieel verslag geef je een overzicht van je recente inkomsten en uitgaven en zeg je wat de huidige stand van zaken op de rekeningen is. Zo'n overzicht kan je maandelijks voorstellen of op afgesproken momenten. Als extraatje kan je al eens vooruitblikken op de verwachtingen van de komende maand.

Wat is het verschil tussen het kasboek 3.0 en het kasboek 4.0?

Het kasboek 4.0 biedt meer mogelijkheden dan het kasboek 3.0. Je kan er bijvoorbeeld, naast de kas en de klassieke zicht- en spaarrekening, nog 8 andere rekeningen in toevoegen. Ook kunnen KLJ-afdelingen die een vzw zijn hun jaarrekening opmaken in het kasboek 4.0. Is je afdeling geen vzw en heb je geen nood aan extra rekeningen? Dan is het kasboek 3.0 zeker voldoende. 

Hoe vaak moet ik een back-up maken van mijn kasboek?

Zo vaak mogelijk! De gegevens in je kasboek wil je absoluut niet verliezen. Sla je bestand daarom op op een 'cloudservice', zoals Onedrive. De meeste cloudservices kan je synchroniseren met je computer. In het instructiefilmpje 'Kasboek bewaren' vertellen we je er meer over.

Wie kan ik contacteren bij vragen of problemen?

Vragen of problemen over financiën en het kasboek kan je mailen naar kas@klj.be.

Hoeveel cash van mijn KLJ mag ik thuis bewaren?

Zo weinig mogelijk! Cash geld geraakt makkelijk verloren en is moeilijk om bij te houden in een kasboek. Hou enkel wat briefjes en munten bij die je echt nodig hebt als wisselgeld.

Hoeveel cash laat ik in het lokaal liggen?

Geen! Laat nooit cash achter in het lokaal als er geen toezicht meer is. Het lokt diefstallen en inbraken uit. Zet het geld meteen op de rekening of neem het mee naar huis.

Waarom zou ik het digitaal kasboek gebruiken?

Daar zijn enkele goede redenen voor. We sommen ze even op: 

 

  • Het is zeer overzichtelijk. In één oogopslag zie je meteen al je inkomsten en uitgaven.
  • Het is veiliger dan een papieren versie. Zeker als je het in de cloud bewaart. 
  • Je hebt geen rekenmachientje meer nodig. Het kasboek doet al het rekenwerk.
  • Doordat het kasboek zo geautomatiseerd is, is er minder kans op fouten.
  • Je hebt meteen een kasverslag klaar.