Skip to main content

Een duurzaam lokaal

Geloof het of niet, maar de allergrootste impact die je kan hebben op de duurzaamheid van jouw afdeling is hoe je omgaat met energie en verwarming in je lokaal!

Geloof het of niet, maar de allergrootste impact die je kan hebben op de duurzaamheid van jouw afdeling is hoe je omgaat met energie en verwarming in je lokaal!

Isoleer je lokaal

Als het gaat over klimaatoplossingen, hebben we het doorgaans over zonnepanelen, warmtepompen, windmolens of elektrische wagens. Maar de grootste impact voor een lagere uitstoot en je energierekeningen is isoleren.

Veel mensen beginnen niet aan isoleren omdat ze denken dat er niet genoeg geld is. Nochtans bieden de Vlaamse overheid, de provincie en je gemeente verschillende subsidies, 0%-leningen en premies aan om de kosten aanzienlijk te drukken. Ook als KLJ heb je hier recht op. Surf maar eens naar www.premiezoeker.be of controleer de website van je gemeente. Je kan afhankelijk van je budget er ook voor kiezen om slechts een deel van je lokaal te isoleren.

De meeste opbrengst (en grotere impact op je rekening) zijn in volgorde:

  1. Dakisolatie
  2. Muurisolatie
  3. (Drie)dubbele beglazing en schrijnwerk
  4. Vloeren

Enkele eenvoudige isolatietips

  • Plaats reflecterende radiatorfolie achter de radiator. Het weerkaatst de warmte die anders in de muur verdwijnt.
  • Plaats doorzichtige, isolerende glasfolie als je enkel of dubbelglas hebt. Dit gaat ook voor kozijnramen (een raam dat uit verschillende kleine raampjes bestaat) met kozijnfolie.
  • Plaats tochtstrips, hang gordijnen op en isoleer de verwarmingsleidingen in niet-verwarmde lokalen (zolder, garage, kelder…).
Een duurzaam lokaal

Volg je energieverbruik op

Meten is weten. En dat geldt zeker voor het verbruik van je KLJ-lokaal. Vele afdelingen geven veel geld uit aan energie. Maar ook het verbruik van water hou je best goed bij. Je bent niet altijd in je lokaal aanwezig, een lekkend toilet of een druppend kraantje valt dan niet altijd op.

Via de gratis online-tool EnergieID (website of app voor Android of iOS) kan je op een bijzonder handige manier je verbruik opvolgen. Je kan er voor je KLJ-lokaal al je tellers toevoegen en meterstanden bijhouden. De tool vergelijkt je verbruik met dat van gelijkaardige gebouwen in de buurt, en je kan je verbruik doorheen de jaren opvolgen. Hoe je er concreet mee aan de slag gaat, vertellen we je in een uitgebreid artikel.

Denk na over je energieleverancier

Kijk eens na wie je energieleverancier is. Misschien kan je overschakelen naar een leverancier die duurzamer is zonder dat je factuur verhoogd. Sommige leveranciers zijn coöperatieven waarbij je kan inkopen en waarbij de winst van de groene elektriciteit elk jaar wordt verdeeld aan iedereen die zich heeft aangesloten.

Via www.vreg.be kan je controleren hoe groen je elektriciteit echt is.

Zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp?

Opnieuw is elke situatie van elk lokaal anders. Gelukkig kunnen de energie-experts van jouw gemeente of van www.energiesparen.be samen met jouw afdeling nagaan of het rendabel is om zonnepalen, zonneboilers of warmtepompen te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat isoleren het belangrijkste is voor je naar deze zaken kijkt.

Vaak is de zonneboiler het meest rendabel, want warm water is gemakkelijk 15% van je energierekening. Voor het hoogste rendement is het zeker aangewezen om de douchekoppen te vervangen door een watersparende douchekop.

Hoe meer je lokaal in gebruik is, des te interessanter worden de zonnepanelen en vooral de elektrische warmtepomp. Laat hiervoor opnieuw een (gratis) energie-expert langskomen.

Sluit je aan op een warmtenet

Op energiesparen.be/warmtekaart kan je kijken of je je lokaal (binnenkort) kan aansluiten op een warmtenet. Gebouwen die zich aansluiten bij een warmtenet gebruiken restwarmte van een groot bedrijf in de buurt en in de (verre) toekomst uit warmte uit de grond.

Eenvoudige tips

  • Schaf een waterbesparende douchekop aan voor de douches.
  • Doe altijd het licht en de verwarming uit als je het lokaal verlaat. Vaak vergeetachtig? Stel een verantwoordelijke aan die hier op let of maak een checklist en plak die op de deur.
  • Zet de verwarming een graadje lager om energie te besparen.
  • Vervang de gloeilampen en/of halogeenlampen door ledverlichting. De terugverdientijd is 1 tot 3 jaar.
  • Sorteer goed je afval.
  • Voorzie een goede fietsparking aan je lokaal, want zo moedig je KLJ'ers onbewust aan om met de fiets te komen. Zelfs een afdakje boven je fietsenstalling plaatsen doet soms wonderen.
  • Heb je overschotten van je eetdag? Bewaar ze goed in de diepvries of frigo en overweeg om ze uit te delen aan je leiding of leden in plaats van ze weg te gooien. 
  • Is het tijd dat die oude meubels eens vernieuwd worden? Organiseer een +16-activiteit waarbij je +16 de meubels moeten pimpen met materiaal dat je ze ter beschikking stelt.
  • Je hebt oude frigo’s en heel oude frigo’s. Soms zijn de oude frigo’s van de ouders van je leden toch wat moderner en energiezuiniger dan degene die je hebt staan. Vraag gerust eens na of iemand een oude frigo met een hoger energielabel aan jouw afdeling wil geven. Moet je toch een nieuw toestel kopen? Kies dan voor energielabel A+++
  • Laat je leden een drinkfles meebrengen naar de activiteit voor water. Eentje uit de KLJ-webshop, bijvoorbeeld. 

Heb je zelf goede voorbeelden of tips? Die mag je delen met goele.didden@klj.be

Of steek je liever zelf de handen uit de mouwen en will je mee nadenken over duurzaamheid binnen KLJ? Word dan deel van onze werkgroep duurzaamheid!

Graag begeleiding of nood aan een vorming?

KLJ-vrijwilligers komen met plezier een vorming op maat geven! Je vindt het aanvraagformulier op Click.

Vraag aan