Skip to main content

Meet je energieverbruik en sluit je aan bij de KLJ-lokalengroep op EnergieID

Nationaal

4 maart 2022

Meten is weten. En dat geldt zeker voor het verbruik van je KLJ-lokaal. Vele afdelingen geven veel geld uit aan energie. En nu de prijzen van gas en elektriciteit door het dak gaan, kan je wel eens met een financiële kater komen te zitten. Maar ook het verbruik van water hou je best goed bij. Je bent niet altijd in je lokaal aanwezig, een lekkend toilet of een druppend kraantje valt dan niet altijd op.

Via de gratis online-tool EnergieID (website of app voor Android of iOS) kan je op een bijzonder handige manier je verbruik opvolgen. Je kan er voor je KLJ-lokaal al je tellers toevoegen en meterstanden bijhouden. De tool vergelijkt je verbruik met dat van gelijkaardige gebouwen in de buurt, en je kan je verbruik doorheen de jaren opvolgen.

We moeten ons verbruik niet zelf betalen. Waarom zouden we het dan opvolgen?

We merken de laatste tijd dat veel gemeenten of kerkfabrieken die het verbruik van een KLJ-lokaal betalen terugkomen op de regeling om ook de energie te betalen. De hoge energieprijzen in combinatie met de slechte staat van gebouwen maakt dat een onbegrensde tegemoetkoming voor energie praktisch onbetaalbaar is geworden. Door proactief je energieverbruik bij te houden, heb je alvast een goede stok achter de deur om met de eigenaar van je lokaal in overleg te gaan.

Hoe volg ik mijn verbruik op?

Je hebt digitale meters

Super gemakkelijk, je kan je digitale meter koppelen aan EnergieID en zo hoef je nooit meer het meterkot te openen om te weten wat het verbruik juist is. Gewoon doen dus.

Pro tip: Heb je nog niet lang zo'n digitale meter in je lokaal? Als je wil vergelijken met wat je vroeger verbruikte, dan kan je ook de oude meter aanmaken in de app om het historisch verbruik dat je op facturen terugvindt te registreren.

Je hebt nog analoge meters

Ook makkelijk, maar je zal er zelf iets meer voor moeten doen. De meterstanden moeten je in dit geval nog handmatig ingeven via de website of de app van EnergieID. Er bestaan ook systemen waarmee je een analoge meter toch digitaal kan uitlezen, maar op korte termijn zullen alle analoge meters vervangen worden door een digitaal exemplaar. Wil je weten wanneer de meter in je lokaal aan de beurt is? Geef dan hier de EAN-code van je meter in. Die code vind je op je facturen

Pro tip: Het is ook mogelijk om voor elke meter die je aanmaakt een QR-code te genereren. Als je die afdrukt en naast je meter hangt, kom je rechtstreeks op een invulpagina terecht. Je kan van het invullen van de meterstand een gewoonte maken. Bijvoorbeeld telkens je een bestuursvergadering hebt, bij elke factuur die je krijgt of elke keer als je verhuurt.

Kan ik vergelijken met voorgaande jaren?

Ook dat kan eenvoudig door meterstanden van de voorbije jaren op de juiste datum in te geven in het systeem. Zo kan je alvast bekijken of je voorbije jaren meer bent gaan verbruiken, of misschien merk je wel op dat dat nieuw dak dat enkele jaren geleden gelegd werd wel degelijk opgebracht heeft.

Vind de KLJ-lokalengroep

We komen graag te weten hoe goed het KLJ-patrimonium scoort op energie. Er komen steeds meer ondersteuningsvragen over energie onze richting uit, en daarom is het handig om verschillende lokalen met elkaar te kunnen vergelijken. Sluit je dus nu nog aan bij de KLJ-lokalen groep van EnergieID en help jezelf en andere KLJ-lokalen naar een zuiniger lokaal.

Hoe meer afdelingen meedoen hoe beter we je kunnen ondersteunen.

Sluit je aan bij de KLJ-lokalengroep op EnergieID

Klik hier