Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

Wat doet de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning bundelt een aantal vrijwilligers die KLJ-afdelingen willen ondersteunen. Dat doen de afdelingsondersteuners op volgende manieren:

  • Ze zijn een aanspreekpunt voor verschillende KLJ’s.
  • Ze gaan soms op afdelingsbezoek, voor een kennismaking of om hulp te bieden rond specifieke ideeën en projecten.
  • Ze denken na over de afdelingsbegeleiding in West-Vlaanderen en werken actief mee aan de afdelingsscreening.
  • Ze bundelen veel KLJ-ervaring, wisselen goede tips uit en zorgen er zo voor dat ze op veel diverse KLJ-vragen een goed antwoord kunnen geven.

De werkgroep Afdelingsondersteuning komt gemiddeld 1 keer om de 2 maanden samen om uit te wisselen over afdelingsbegeleiding en om lopende projecten op te volgen.

Wie zit er in de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning bestaat vooral uit ervaren KLJ’ers. Het zijn vrijwilligers die al een aantal jaar meedraaien in hun eigen bestuur en hun ervaring en ideeën willen delen met andere KLJ'ers.

Veelgestelde vragen

Kan ik in de WG AO komen als ik geen hoofdleiding ben of was?

Ja, natuurlijk. Er zijn ook andere bestuursfuncties die belangrijk zijn voor een KLJ, denk maar aan een secretaris, kassier, gewestbestuurslid, enzovoort. Iedereen kan een trekkende rol opnemen in een bestuursgroep. We vinden het vooral belangrijk dat je KLJ-ervaring hebt en die wil delen met anderen. 

Als ik in de werkgroep AO zit, moet ik dan aan andere KLJ’s uitleggen hoe ze zich moeten organiseren?

Nee, helemaal niet. KLJ ondersteunt haar afdelingen. Dat wil zeggen dat de KLJ’s zelf mogen beslissen hoe ze zich gaan organiseren. Je kan als afdelingsondersteuner wel vragen stellen, ideeën delen en bestuursleden motiveren om het onderste uit de kan te halen. Als afdelingsondersteuner ben je een coach, geen dirigent.

Wat als ik als AO’er in contact kom met heel lastige situaties?

Maak je geen zorgen, als afdelingsondersteuner sta je er nooit alleen voor. Je hebt altijd de andere vrijwilligers en je Pedagogisch Medewerker om op terug te vallen. Er is genoeg kennis in KLJ om met verschillende situaties om te gaan. Naast uitwisseling wordt er ook af en toe vorming georganiseerd voor afdelingsondersteuners. Zo maken we jou zo sterk mogelijk in alle situaties.

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Emma