Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) bestaat uit ervaren KLJ-vrijwilligers die hun KLJ-ervaring en -kennis gebruiken om andere KLJ-afdelingen te ondersteunen. Ze beantwoorden alle vragen, denken na over de afdelingswerking en coördineren de afdelingsbegeleiding.

Wat doet de werkgroep AO?

Een afdelingsondersteuner kiest zelf voor hoeveel afdelingen die verantwoordelijk is, dat kan er eentje zijn, maar ook meerdere. De afdelingsondersteuners ondersteunen hun afdelingen op volgende manieren:

  • Ze gaan 2 keer per jaar op afdelingsbezoek. Zo worden zij een duidelijk aanspreekpunt en ontdekken ze de noden van de afdelingen.
  • Ze denken na over de afdelingsbegeleiding in Antwerpen. Zo werkt de werkgroep actief mee aan de jaarlijkse afdelingsscreening.

De werkgroep AO komt gemiddeld 1 keer om de 2 maanden samen. Ze bundelen veel KLJ-ervaring, wisselen goede tips uit en zorgen er zo voor dat ze op veel diverse KLJ-vragen een goed antwoord kunnen geven.

Werkgroep Afdelingsondersteuning Antwerpen

Veelgestelde vragen

Kan ik in de WG AO komen als ik geen hoofdleiding ben of was?

Ja, natuurlijk. Er zijn ook andere bestuursfuncties die belangrijk zijn voor een KLJ, denk maar aan een secretaris, kassier, gewestbestuurslid, enzovoort. Iedereen kan een trekkende rol opnemen in een bestuursgroep. We vinden het vooral belangrijk dat je KLJ-ervaring hebt en die wil delen met anderen. 

Als ik in de werkgroep AO zit, moet ik dan aan andere KLJ’s uitleggen hoe ze zich moeten organiseren?

Nee, helemaal niet. KLJ ondersteunt haar afdelingen. Dat wil zeggen dat de KLJ’s zelf mogen beslissen hoe ze zich gaan organiseren. Je kan als afdelingsondersteuner wel vragen stellen, ideeën delen en bestuursleden motiveren om het onderste uit de kan te halen. Als afdelingsondersteuner ben je een coach, geen dirigent.

Wat als ik als AO’er in contact kom met heel lastige situaties?

Maak je geen zorgen, als afdelingsondersteuner sta je er nooit alleen voor. Je hebt altijd de andere vrijwilligers en je Pedagogisch Medewerker om op terug te vallen. Er is genoeg kennis in KLJ om met verschillende situaties om te gaan. Naast uitwisseling wordt er ook af en toe vorming georganiseerd voor afdelingsondersteuners. Zo maken we jou zo sterk mogelijk in alle situaties.

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Sam