Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

Wat doet de werkgroep AO?

Een Afdelingsondersteuner is een laagdrempelig aanspreekpunt voor afdelingen. Iedere afdelingsondersteuner kiest één of meerdere afdelingen die hij/zij wil begeleiden. Zo’n begeleiding is steeds op vraag en op maat van de afdeling, een afdelingsondersteuner zal zichzelf dus nooit opdringen. De hoofdleiding zal je belangrijkste partner zijn.

Daarnaast is er voor de Afdelingsondersteuner en zijn afdeling(en) ook ruimte voor heel wat informeel contact. Als Afdelingsondersteuner probeer je namelijk naar zoveel mogelijk evenementen te gaan van de afdelingen die jij ondersteunt. Zo leer je niet enkel de hoofdleiding kennen, maar ook de hele leidingsploeg. Geef toe, dat klinkt geweldig, toch?

Een aantal keer per jaar kom je samen met andere Afdelingsondersteuners uit de regio. Samen vormen jullie de werkgroep Afdelingsondersteuning. Dan wisselen jullie uit en kan je problemen of dingen waar je tegenaan loopt bespreekbaar maken. De werkgroep wordt ondersteund door een beroepskracht, zodat je er nooit alleen voor staat.

Tot slot is er ook de commissie AO. Eén Afdelingsondersteuner uit iedere regio wordt hiernaar afgevaardigd om aan interregionale uitwisseling te doen. Op die manier kunnen goede tips en tricks met elkaar gedeeld worden.

Wie zit er in de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning Limburg bestaat uit geëngageerde vrijwilligers, die graag hun eigen opgedane ervaringen willen delen met jongere leiding.

Veelgestelde vragen

Moet je een bepaald aantal jaar in de leiding staan om afdelingsondersteuner te mogen worden?

Nee, maar ervaring als leiding is wel een must om afdelingen te ondersteunen. Heb je die niet, dan ben je nog steeds welkom in de werkgroep. In het eerste jaar zal je dan mee nadenken met ervaren AO’ers en kijken hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Je zal ook de kans krijgen om samen met een ervaren AO’er op afdelingsbezoek te gaan. Als je er uiteindelijk klaar voor bent, komt ook jouw tijd om je eigen afdelingen te gaan ondersteunen.

Mag ik mijn eigen afdeling ondersteunen?

Er zijn weinig dingen die niet mogen en hoewel het misschien niet de meest gewenste situatie is, is het wel perfect mogelijk dat je je eigen afdeling begeleidt. Al zullen we tijdens een intakegesprek bekijken welke afdelingen jou op het lijf geschreven zijn.

Word ik dan een beroepskracht van KLJ?

Neen, maar je zal wel heel nauw samenwerken met het beroepskader. Enerzijds zal je veel in contact staan met de pedagogisch medewerker van de afdelingen die jij begeleidt. Anderzijds word je ondersteund door de verantwoordelijke pedagogisch medewerker van de werkgroep AO Limburg.

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Ian