Skip to main content

Afdelingsondersteuning

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) helpt KLJ’ers waar het er echt toe doet: in hun afdeling. Deel je eigen KLJ-ervaringen met minder ervaren leiding, ondersteun ze in hun dagelijkse werking en kom op de proppen met creatieve oplossingen voor problemen.

Wat doet de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning (AO) is het expertiseorgaan voor de regio wanneer het gaat over de begeleiding en ondersteuning van afdelingen, leiding en hoofdleiding. Sinds kort werken we niet meer met één vaste afdelingsondersteuner per afdelingen, maar zijn we een werkgroep voor de hele regio Limburg. Concreet wil dit zeggen dat we in de werkgroep brainstormen over specifieke ondersteuningsnoden bij afdelingen, tools uitwerken waarmee andere bovenlokale vrijwilligers afdelingen kunnen ondersteunen en onze kennis en ervaring gebruiken om hoofdleiding, bestuursleden en vrijwilligers te coachen.

Het kan ook gebeuren dat je als afdelingsondersteuner gedurende een bepaalde periode een afdeling intensief zal begeleiden, bijvoorbeeld door middel van afdelingsbezoeken en digitale opvolging (mail, messenger, telefoon, …). Zo’n begeleiding is steeds op vraag en op maat van de afdeling. Een afdelingsondersteuner dringt zich dus nooit op. De hoofdleiding zal hierin je belangrijkste partner zijn.

Als regionale werkgroep willen we gekend zijn. We willen een laagdrempelig aanspreekpunt zijn voor afdelingen en bovenlokale vrijwilligers in een informele sfeer. Daarom zijn we als werkgroep ook aanwezig tijdens (boven)lokale evenementen. Hier zetten we niet enkel onze werkgroep in de kijker, maar doen we ook een toffe babbel met leiding en hoofdleiding uit de regio. We zitten dus zeker niet enkel rond de tafel! Geef toe, dat klinkt geweldig, toch?

Als afdelingsondersteuner sta je er natuurlijk niet alleen voor. Naast de steun van de andere werkgroepleden krijg je ook de kans om deel te nemen aan de commissie AO. Dit is een interregionaal uitwisselmoment tussen afdelingsondersteuners dat enkele keren per jaar plaatsvindt. De werkgroep en jijzelf worden daarbovenop ook nog ondersteunt door een beroepskracht.

Wie zit er in de werkgroep AO?

De werkgroep Afdelingsondersteuning Limburg bestaat uit geëngageerde vrijwilligers, die graag hun eigen opgedane ervaringen willen delen met jongere leiding. Ook als je nog niet zo veel ervaring hebt, kan je lid worden van de werkgroep. Je zal snel bijleren als je mee nadenkt en samenwerkt met meer ervaren Afdelingsondersteuners.

Veelgestelde vragen

Moet je een bepaald aantal jaar in de leiding staan om afdelingsondersteuner te mogen worden?

Nee, maar ervaring als leiding is wel een must om afdelingen te ondersteunen. Heb je die niet, dan ben je nog steeds welkom in de werkgroep. In het eerste jaar zal je dan mee nadenken met ervaren AO’ers en kijken hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Je zal ook de kans krijgen om samen met een ervaren AO’er op afdelingsbezoek te gaan. Als je er uiteindelijk klaar voor bent, komt ook jouw tijd om je eigen afdelingen te gaan ondersteunen.

Mag ik mijn eigen afdeling ondersteunen?

Er zijn weinig dingen die niet mogen en hoewel het misschien niet de meest gewenste situatie is, is het wel perfect mogelijk dat je je eigen afdeling begeleidt. Al zullen we tijdens een intakegesprek bekijken welke afdelingen jou op het lijf geschreven zijn.

Word ik dan een beroepskracht van KLJ?

Neen, maar je zal wel heel nauw samenwerken met het beroepskader. Enerzijds zal je veel in contact staan met de pedagogisch medewerker van de afdelingen die jij begeleidt. Anderzijds word je ondersteund door de verantwoordelijke pedagogisch medewerker van de werkgroep AO Limburg.

Vraagt dat veel van mijn tijd?

Alles gebeurt op maat van de werkgroep en haar vrijwilligers. Je neemt een vrijwillige functie op, waardoor we niet verwachten dat je van 9 to 5 bezig bent met je engagement. Evenmin zal de werkgroep vele van je vrije avonden verslinden. Dit maakt dat een functie als afdelingsondersteuner perfect te combineren is met een druk werk-, school- of privéleven of een ander vrijwillig engagement binnen KLJ.

In principe word je op slechts 3 vergaderingen verwacht: de planningsvergadering, de afdelingsscreening en de evaluatievergadering. Deze vullen we aan met enkele vrije vergaderingen om materiaal uit te werken, te brainstormen, uit te wisselen, … Reken erop dat we iedere 2 à 3 maanden zullen samenzitten. We proberen zo veel mogelijk werk te doen tijdens de vergaderingen, zodat je nooit met huiswerk naar huis zal gaan. 

Kom er nog meer over te weten

Wil jij jouw KLJ-ervaring inzetten voor andere afdelingen? Laat ons dan snel iets weten.

Mail Sam