Skip to main content

Zoë eet ribbels

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 1 tot 99 spelers, 6 tot 8 jaar
 • binnen/buiten
 • matig

Uitleg

Honger! Een enorme honger! Zoë heeft een enorme honger en er is geen overschot van Steves kookkunsten. Jammer genoeg zijn er ook geen snacks meer... of toch wel? Zoë ziet wel een wandelend hapje in de ribbels. Oh nee, ze wil de ribbels opeten! 

In het kort 

Zoë mag uiteraard geen ribbels opeten. Dat kunnen we niet laten gebeuren. De ribbels kunnen daarentegen wel op zoek gaan naar de ingrediënten de lievelingssnack van Zoë: pita! De ribbels verzamelen tijdens dit spel alle ingrediënten voor een geslaagde pita om ervoor te zorgen dat ze hen niet zal opeten.

Voorbereiding 

Verkleed je met de leiding als Zoë, Tom of Steve en laat de videoclip van 'Zoë eet pita' zien aan de ribbels. Speel een toneeltje waarin duidelijk wordt dat Zoë nu zin heeft in ribbels.

Materiaal 

Voorzie de volgende materialen: 

 • Kegels 
 • Tafels 
 • Knikkers 
 • Krant(en)
 • Tennisballen 

Voor de pita 

 • IJsbergsla 
 • Komkommer
 • Pitavlees of falafel
 • Pitabroodjes
 • Looksaus (klassieke mayonaise en ketchup kan ook, natuurlijk)  

Spelverloop 

De ribbels moeten op drie spelterreinen een spel spelen en winnen. Ze gaan telkens met de hele groep van het eerste spelterrein naar het tweede en dan naar het derde. Op de spelterreinen zullen de ribbels sla, (veggie)pita en saus verdienen. Daarmee maken ze een pita voor Zoë en misschien ook voor de ribbels.

Maar pas op! Zoë heeft NU honger en ze zal er samen met haar kompanen Tom en Steve alles aan doen om in de plaats een ribbel op te eten.

Spelterrein één 

De ribbels gaan als eerste op zoek naar sla en komkommers voor de pita. In hun zoektocht naar sla zien ze een groentewinkel aan de overkant van het speelveld. Als ze naar de groentewinkel willen wandelen, zien ze dat ze niet de enige zijn die een krop sla en een komkommer willen halen: Zoë loopt ook richting de winkel. Gelukkig staan er toevallig een paar tafels op het terrein waar de ribbels zich onder kunnen verstoppen. 

Spel: Baken met vier kegels een spel terrein af van ongeveer vijftien meter breed en vijfentwintig meter lang. In het afgebakende spelterrein staan enkele tafels verspreid. Leg aan de ene kant de groenten klaar, aan de andere kant zullen de ribbels vertrekken. De ribbels vertrekken per twee aan de startlijn en proberen het terrein over te lopen. Zoë, Tom en Steve wandelen over het afgebakende terrein en proberen te ribbels aan te tikken. Wie getikt wordt, moet blijven staan. De volgende twee ribbels vertrekken pas als de vorige ribbels aangetikt of aan de overkant zijn. Ribbels mogen elkaar 'vrij tikken' als ze in het veld zijn. En dan kunnen ze weer naar de overkant lopen.

Doordat Zoë, Tom en Steve al wat ouder zijn, zien ze niet meer zo goed. Daardoor kunnen de ribbels zich tien seconden lang onder de tafels op het veld verstoppen. Na tien seconden hebben Zoë, Tom en Steve de truc door en kunnen ze hen weer aantikken. Als er ribbels aan de overkant geraakt zijn, maar er zijn nog ribbels die gevangen zijn in het speelveld, mogen ze weer per twee vertrekken. De ribbels moeten ervoor zorgen dat iedereen vrij is en aan de groentewinkel geraakt. Eens dat gelukt is, krijgen de ribbels de krop sla en de komkommer voor de pita.

Spelterrein twee 

Zoë heeft pitavlees en falafel gevonden. Ze wacht nog op Tom en Steve om dat mee naar huis te nemen en op te eten. Ondertussen bewaakt ze het met haar leven.

Spel: Baken een speelveld af van vijfentwintig bij vijfentwintig meter. In het midden van het vierkant leg je een hoepel met daarin knikkers (het pitavlees en falafel). Rol een krant stevig op zodat die een knuppel vormt. Zoë staat in het midden van het terrein met de papieren knuppel en een blinddoek aan. De ribbels staan aan de buitenkant van het spelterrein. Ze zullen de knikkers moeten stelen van Zoë. Zoë bewaakt ze met haar leven en zal iedere ribbel die in de buurt komt met de knuppel aantikken. Na het startsignaal mogen de ribbels het veld op lopen en de knikkers proberen te stelen. Krijgt een ribbel een klap van de knuppel, dan moet die uit het vierkant gaan. Zodra dat gebeurd is, mag die ribbel weer het veld in om knikkers te gaan stelen. De ribbels moeten in totaal minstens vijftien knikkers stelen voor ze het spel gewonnen hebben. Zoë kan de ribbels niet aantikken als ze een knikker vasthebben en op de terugweg zijn.

Spelterrein drie 

Een pita zonder saus is zoals een Zoë zonder een pita. Een zonde! Tijdens de zoektocht zien de ribbels in de verte plots een toren van saus. Maar waar is Zoë gebleven? Hier klopt iets niet. De ribbels beginnen ondertussen ook heel, heel , heel erg veel honger te krijgen. Misschien zijn zij zelf wel een Zoë aan het worden! 

Spel: Plaats een tafel in het midden van het terrein met daarop drie kegels in een piramide. Ongeveer vijf meter verder zet je een kegel. De ribbels vormen een rij achter de kegel. De eerste ribbel werpt een bal om de toren om te gooien. Lukt dat niet, dan gaat de tweede in de rij de bal oprapen. Daarna mag hij of zij proberen de toren omver te werpen. Niet gelukt? Dan is het aan de volgende totdat de toren volledig plat ligt.

De ribbel die de toren omgooit, raapt de bal zo snel mogelijk op en probeert de andere ribbels te raken met de bal. Wie geraakt is, speelt niet meer mee. Ondertussen moeten de andere ribbels de toren weer rechtop zetten. Als de toren weer rechtstaat, begint het spel opnieuw met degenen die niet getikt werden. De tikker die ervoor kan zorgen dat de toren niet meer helemaal overeind gezet kan worden, is de winnaar en wint de bussen saus.

Einde 

De ribbels hebben eindelijk alle ingrediënten te pakken om een stevige pita mee te maken en op tijd ook! Want daar komt Zoë aangestormd met nog meer honger en zin in een ribbel. Gelukkig kunnen de ribbels goed koken en maken ze een pita klaar voor iedereen. Voor Zoë, Tom, Steve en ook voor de ribbels, natuurlijk. Want wie weet, misschien zouden zij anders ook een Zoë worden. Brrr, een hongerige Zoë is toch maar eng.

Noot: vraag op voorhand bij alle ouders na of je rekening moet houden met bepaalde eetvoorkeuren. Laat ook weten dat de ribbels thuis geen volledige avondmaaltijd meer nodig hebben als je dit spel tijdens een Chironamiddag speelt.