Skip to main content

Wie wordt de king/queen of pop?

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 12 tot 14 jaar
 • binnen (en buiten)

Uitleg

De tito’s strijden om de titel king/queen of pop. Daarbij halen ze hun beste zangstem en danspasjes boven.

Uit Dubbelpunt september 2023

Doel van het spel

De topscore behalen op Singstar of Just Dance.

 

Materiaal

 • Singstar of Just Dance (je kan ook de YouTube-video’s ervan gebruiken als je die spelletjes niet hebt)
 • Een beamer en geluidsinstallatie
 • Partituur van jullie favoriete liedje uitgeprint (spelbord)
 • Pindanoten of kleine balletjes
 • Klakkenbuizen of paintballbuizen
 • Bekertjes
 • Liedjestitels
 • Papieren servetten
 • Plakband
 • Dobbelstenen
 • Pionnen

 

Voorbereiding

Zoek de partituur van een van jullie favoriete liedjes. Vergroot die uit en print ze op (meerdere) papieren. Dat wordt jullie spelbord.

Nummer op voorhand de noten op het spelbord. Bedenk bij elk nummer een klein spelletje of een opdracht. Als je veel nummers hebt, kan je spelen en opdrachten meermaals laten terugkomen. Bepaal per opdracht hoeveel noten de spelers ermee kunnen verdienen.

Zoek een Singstar- of Just Dance-spel dat je die dag kan gebruiken met je Chirogroep en stel dat op in een van jullie lokalen. Als je daar niet aan kan geraken, gebruik dan de YouTube-video’s en speel zelf jury.

Schrijf de titels van de liedjes die het spel bevat op briefjes en doe die elk in een aparte beker. Dek nu elke beker af met een laagje van een papieren servet of iets anders dat heel dun is. Het moet kapot scheuren als je er met paintballbuizen een nootje/balletje tegen schiet.

Kleef de bekers met hun onderkant vast op een tafel die je kan rechtzetten of tegen de muur.

 

Verdeling in ploegen

Verdeel de groep in kleine ploegjes van maximaal vier personen. Heb je een kleine afdeling, dan kan je de tito’s individueel of in duo laten spelen.

 

Spelverloop

De tito’s gooien om beurten met een dobbelsteen. Het aantal ogen dat ze gegooid hebben, mogen ze hun pion verder zetten op de notenbalk. Elk bolletje van de noten is een vakje van het spelbord. Aan elke noot hangt een nummertje, dat verwijst naar een spel of opdracht. Met die opdrachten kunnen de tito’s pindanoten verdienen.

 

Na de opdracht gaan de tito’s met hun verdiende noten naar de schietmuur van bekertjes. Vanaf een bepaalde lijn mogen de tito’s met een paintballbuis proberen om hun noten in een van de bekertjes aan de muur te schieten. Als ze een bekertje open geschoten hebben, krijgen ze het liedje dat in die beker zit. Daarmee gaan ze vervolgens naar de Singstar/Just Dance. Per schietbeurt kunnen ze maar één liedje kiezen. De overgebleven noten kunnen ze gebruiken bij een volgende schietbeurt. Als ze niks raak schieten, is het de beurt aan de volgende ploeg.

 

Het liedje dat de tito’s bemachtigd hebben bij de schietmuur zingen ze op de Singstar of dansen ze op Just Dance. Ze moeten een zo hoog mogelijke score behalen, want de topscore op het einde van de dag bezorgt hen de titel van king/queen of pop. Als er andere ploegjes aan het wachten zijn, kunnen die gerust meedoen maar ze mogen de score niet beïnvloeden. De score van het ploegje wordt genoteerd bij hun namen en competitiegewijs hang je die briefjes van hoog naar laag aan de muur. Als een groepje een andere keer een hogere score haalt, krijgen ze een nieuw briefje aan de muur. Is hun score lager, dan blijft hun briefje gewoon hangen.

 

Einde van het spel

De tito’s die de topscore haalden, mogen zich de enige echte king/queen of pop van de groep noemen.