Skip to main content

Verover de schat!

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 14 tot 16 jaar
 • buiten (plein)

Uitleg

Zo sterk als touw

Uit Dubbelpunt november 2021

De keti's kennen elkaar al langer dan vandaag, maar soms durven ze al eens met elkaar in de knoop te liggen. Tijdens dit zenuwslopende spel leren ze écht samenwerken om de schat te verdienen. Ze kunnen maar best hun rug rechten, want ze hangen letterlijk vast aan hun partner!

In het kort

De keti's moeten keihard samenwerken om de schat te bemachtigen. In de eerste fase moeten ze in duo hun vrijheid verdienen maar ook voor de groep graafvoorwerpen verzamelen. In de tweede fase moeten ze met die graafvoorwerpen de schat bemachtigen. Maar het parcours ernaartoe is niet makkelijk. Enkel door samen naar het einddoel te streven, zullen de keti's slagen.

Voorbereiding

 • Bedenk met de leiding op voorhand wat een goede schat is voor jullie keti's. Zijn ze fan van Dorito's? Dan is dat een aanrader. Zorg dat de keti's er echt iets aan hebben, zodat ze gemotiveerd zijn.
 • Begraaf de schat op voorhand op een niet al te makkelijke plaats. Dat kan aan de lokalen, maar je kan ook op verplaatsing gaan. Let wel op dat je niets verwoest door te graven.
 • Je kan ervoor kiezen om de duo's op voorhand al te verdelen. Het is handig dat de keti’s per duo ongeveer even groot zijn omdat ze op elkaars rug moeten zitten. Het is de uitgelezen kans om keti’s die elkaar minder goed kennen eens samen te zetten.

Materiaal

 • Bol touw voor elk duo
  Tip: dat hoeft helemaal niet nieuw te zijn, je kan perfect allerlei restjes gebruiken en die aan elkaar knopen. Die restjes rol je dan best op een potlood of stok zodat de leden het makkelijk kunnen afrollen.
 • Schat (die je al begraven hebt)
 • Touw om de leden aan elkaar vast te maken, kan ook met wimpels
 • Fluitkoord of stuk stof
 • Graafvoorwerpen: een schepje, emmertje, enz. Voorzie wat random dingen waarmee je kan graven, maar niets dat het echt te makkelijk maakt.

Verdeling in ploegen

De keti's spelen in de eerste fase in duo's. Je kan ervoor kiezen om de verdeling met de leiding al op voorhand te maken, of je kan een spelletje spelen om duo's te vormen. Tijdens het spel moet iemand van het duo de andere op de rug dragen. Ze mogen wisselen van rol wanneer ze dat willen. Geef met de leiding mee dat de keti's na elk spel even mogen rusten en van elkaars rug mogen.

 

Spelverloop

Fase 1: aan elkaar gekoppeld

Nu de duo's gekozen zijn, kan fase 1 beginnen. De duo's beslissen zelf wie op de rug van de ander gaat zitten.

Leg een bol touw klaar aan twee bomen. Na elk spel mogen ze een stuk touw tussen twee bomen spannen. Dat dient uiteindelijk als spinnenweb om het parcours naar de schat te starten.

De spelers zijn per duo aan elkaar vastgebonden. Dat kan door een touwtje rond hun polsen te binden. Geef hen wel voldoende bewegingsvrijheid zodat ze makkelijk op elkaars rug kunnen gaan zitten. Het is dus niet de bedoeling om twee polsen aan elkaar te binden, maar wel hen met elkaar te verbinden door een langer touw.

[[{"fid":"14817","view_mode":"1col_scale_horizontal","fields":{"format":"1col_scale_horizontal","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Voorbeeld bij iemand op de rug zitten en vastgebonden zijn","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"height":338,"width":225,"class":"media-element file-1col-scale-horizontal"},"link_text":null}]]

Nu volgen er een aantal spelen. Het duo dat wint, mag een beloning kiezen. Er zijn twee opties. Ofwel kiezen ze voor hun bevrijding. Dat wil zeggen dat ze in de tweede fase niet meer op de rug van de ander moeten zitten. De andere optie is kiezen voor graafvoorwerpen zoals een emmertje, schepje, enz. Gebruik dit moment ook als rustmoment voor de andere duo's.

 

Paardenrace

De duo's gaan in een kring staan. De ‘paarden’ staan met hun benen open en in het midden van de kring ligt een fluitkoord van de leiding of een stuk stof. Na het fluitsignaal springen de ruiters van hun paard en lopen ze zo snel mogelijk rond de cirkel om dan door de benen van hun paard te kruipen en de fluitkoord te bemachtigen. Daarbij laten de ruiters ook de bol touw afrollen, de paarden houden het uiteinde vast. Zo wordt het spel moeilijker naarmate je het vaker speelt. Per keer dat een duo de fluitkoord bemachtigt, krijgen ze een punt. Het duo met de hoogste score wint.

Hier moet je natuurlijk de duo's even losmaken van elkaar.

 

Inbrekertje

Je blijft met iedereen in de kring staan, maar nu gaat iedereen veel dichter bij elkaar staan. Elk duo probeert om beurten in de kring te geraken. Let op: spreek duidelijke regels af zodat er geen gewonden vallen. Elk duo dat binnen de 30 seconden kan inbreken, krijgt een beloning.

 

Tussen vuur en vlam

De keti's blijven in een kring staan. Eén duo loopt rond de kring met een fluitkoord, terwijl de andere leden een lied zingen. Het duo met de fluitkoord blijft daarna tussen twee duo's staan, die dan om het snelst rond de kring lopen en proberen de fluitkoord te pakken. Per keer dat ze de fluitkoord bemachtigen, krijgen ze een punt. Het duo met de hoogste score wint.

 

Parcours afleggen

Laat de duo's om beurten een parcours afleggen. Ze krijgen opnieuw de bol koord met zich mee. Die moeten ze tijdens het parcours afrollen. De snelste twee duo's krijgen een beloning.

 

Fase 2: Schattenjacht

Wanneer alle spelletjes voorbij zijn, is het tijd om op schattenjacht te gaan. De keti's krijgen een bepaald aantal minuten om tot bij de schat te geraken en die op te graven. Het aantal minuten bepaal je zelf, afhankelijk van hoe moeilijk je het hebt gemaakt.

 

De duo's die als beloning ervoor kozen om niet op elkaars rug te zitten, hoeven dat niet meer te doen. Ze blijven wel aan elkaar vastgebonden. Zijn er duo's die wel nog op elkaars rug zitten? Dan kan de groep beslissen om hen te bevrijden in ruil voor een graafvoorwerp. Doen ze dat niet, dan moeten die duo's op elkaars rug blijven zitten tijdens de schattenjacht.

 

Het parcours om de schat te veroveren, start met een eerste groot obstakel. Na elk spel werd er een stuk touw tussen de bomen gespannen, dat zou een soort spinnenweb moeten vormen. Zo niet, dan kan je nog wat extra touw toevoegen. De keti's moeten daardoor geraken zonder het web zelf te raken. Doen ze dat wel? Dan verliezen ze telkens een minuut tijd om de schat op te graven.

 

Na het web moeten de keti's nog enkele obstakels overwinnen. Zorg voor sjorbalken, tafels, een gespannen legernet, enz. zodat het een moeilijk parcours wordt. Enkel door goed samen te werken en niemand achter te laten, geraken de keti's op tijd bij de schat.

 

Einde van het spel

Woehoe, de keti's zijn op tijd tot bij de schat geraakt. Ze hebben bewezen dat ze – zelfs in moeilijke omstandigheden – goed kunnen samenwerken. Nu mogen ze genieten van hun schat!

Slaagde de groep niet in de missie? Laat hen nog wat extra spelletjes spelen om meer tijd te kopen. Bijvoorbeeld: op een doek gaan staan en dat omdraaien zonder dat iemand van het doek stapt, of voetbal waarbij iedereen aan elkaar hangt.