Skip to main content

Van alfa tot omega 3

een spel van Spoor ZES
een spel van Spoor ZES

Over het spel

  • ongeveer 3 uur
  • 6 tot 30 spelers, 12 tot 18 jaar
  • binnen en buiten

Benodigdheden

Spelbrochure

Uitleg

De spelers werken op één namiddag een middelbare schooltraject van begin tot eind af, van Alfa tot Omega. Op die zes jaar vergaar je heel wat kennis en (hopelijk) wijsheid. Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in het functioneren van het brein zodat je sneller informatie kan opnemen en je beter kan concentreren. Zo blijkt al uit onze titel dat meerdere factoren onzichtbare drempels met zich mee kunnen brengen tijdens de schoolloopbaan. Gezonde voeding, en breder: gezondheid, is daar 1 van. Gedurende het spel ontdek je dat ook onder andere levensdomeinen zoals vrije tijd en huisvesting drempels zijn die het voor kinderen en jongeren in armoede moeilijker maken om zich ten volle te ontplooien.

In zes rondes strijden twee ploegen met een verschillend startbudget tegen elkaar. Ze proberen geld bij elkaar te krijgen om zoveel mogelijk diploma's en andere fijne toekomstplannan. De zes schooljaren doorlopen gaat natuurlijk moeilijker voor de ploeg die de rol van 'leerling in kansarmoede' toegewezen kreeg. 

Regelmatig worden facturen en/of situatieveranderingen uitgedeeld.Op dat moment moeten de facturen worden betaald, ook al is dat moeilijk. Enkele personages ondergaan een verandering in de thuissituatie waardoor ze in armoede belanden of net de omgekeerde beweging maken.

Download de spelbrochure in bijlage of vraag ze aan op chiro.be/bestelspoorzes

Speel het spel in verkorte versie met de aanpassingen voor het onderwijs. 

In het kort

Groepsgrootte: 6 - 30 spelers
Doelgroep: 12- tot 18-jarigen
Spelbegeleiding: 2 of meer personen
Duur: ongeveer 3 uur
Terrein: binnen en buiten
Doel: De spelers doorlopen een schoolloopbaan met een bepaald budget en proberen aan het einde van het spel een toekomst en diploma te kopen die bij hen past.

 

Bijlagen