Skip to main content

Survival of the fittest

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 3 uur
  • 0 tot 0 spelers, 12 tot 0 jaar
  • buiten
  • zwaar

Benodigdheden

Grassprietjes (korte, lange, middellange): 1 per deelnemer 20 houten satéstokjes per groep bolletje sisal koord per groep zakmes per groep 2 flessen water per groep 1 melkbrik per groep Doosje lucifer per groep 10 tampons per groep magnesiumstick per groep Droog hooi 2 doosjes tampons 21 kranten fles water lege melbrikken (9) appelsienen eieren (30) pak pasta (3) croquebrood (2) kippendraad (3 meter) Ijzeren tang Stenen (homogeen gladde) Tv worstjes (9 blikken) kaas (3 pakken) Hesp (3 pakken) Satéstokjes (3 pakken van 100 stokjes) Aluminumfolie (1 rol) Dunne gehaktworstjes (20 worstjes) Groot waterdicht zeil (3) sjortouw (3 bollen) 1 lucifer per deelnemer

Uitleg

Groepsverdeling

Afhankelijk van het aantal deelnemers, worden de groepen in 2 of 3 groepen verdeeld. Iedereen trekt één grassprietje. De deelnemers met dezelfde lengte van grassprietje vormen een groep (korte, middellange, lange grassprietjes). Zij vormen Kamp Noord, Kamp Zuid en Kamp West.  

 

Speluitleg

 

De groepen zijn verdwaald tijdens hun dropping. Het is avond en ze beslissen om hun kamp hier op te bouwen, waar ze de nacht moeten zien te overleven. De 2 of 3 kampen gaan strijden tegen elkaar: wie oh wie komt als meest fitte winnaars uit deze geweldige survival? 

De 2 of 3 groepen gaan op zoek naar verschillende manieren om te overleven. Elke groep krijgt een start survivalpakket. Hierin zit het volgende: een pakje houten satéstokjes, een bolletje dun touw, een zakmes, 2 flessen gevuld met water, 1 drinkkartton melk, een doosje lucifers, tampons en een magnesiumstick 

 

Uiteraard is dit pakket nog niet volledig om een hele nacht door te survivallen. Ze krijgen de opdracht om een zo goed mogelijk avondmaal klaar te maken, zodat ze de volgende dag opnieuw helemaal aangesterkt verder kunnen reizen. Ze kunnen alvast starten met het vuur proberen aan te krijgen. Het eten moet natuurlijk eerst verdiend worden. Hiervoor zullen ze echte survivalopdrachten moeten afleggen. De deelnemers kunnen deelnemers van andere groepen uitdagen. Diegene die wint, mag iets uit de materiaal/voedselbank kiezen, waarvan ze denken dat dit nuttig kan zijn voor een lekkere maaltijd. Het kan zijn dat de deelnemers niet goed weten wat ze daar mee kunnen aanvangen, dus ze kunnen ook kiezen voor tips 

 

 

Tips 

- Hol de appelsien uit en kook er een eitje in 

- Maak van je melkbrik een kookpot: Tv worstjes zijn lekkerder warm.  

- Kippendraad of croquemachine, het is allemaal hetzelfde!  

- Als jullie het zelf koud hebben: verwarm dan de stenen, span een zeil af en maak je eigen gezellige sauna!  

- PET FLES of Pastakook-en-EeT fles  

- Het hoeft niet altijd de decadente marsmellows op stokskes te zijn, een goei lekker worstje is ook heerlijk!

 

Opdrachten: 

Bij slecht weer moet er eerst beschutting gemaakt worden. Hierbij kan een zeil gebruikt worden. Er kan op verschillende manieren gekookt worden op de vuren die gemaakt zijn. Deze zitten verwerkt in de tips die ze kunnen verzamelen.  

  • Eieren koken in een uitgeholde appelsien met water 
  • TV-worstjes koken in een opengesneden melkbrik 
  • Eieren bakken in het TV-worstjes blik 
  • Pasta koken in een PET fles 
  • Croques maken tussen kippendraad 
  • Kipfiletjes braden met behulp van een houten constructie boven het vuur 
  • Worstjes op een stokje steken 
  • Aardappelen in alluminiumfolie inpakken en in hete as leggen.  

 

 

 

Opdrachten om materiaal/eten van de voedselbank te krijgen (de begeleiders kiezen zelf hoeveel er wordt meegegeven als de groepen een spel gewonnen hebben) 

- Sluip om ter snelst 10 meter (er kan een legernet in het parcours gezet worden)  

- Hou om ter langste 2 flessen water horizontaal voor u.  

- Muurzitten om ter langst  

- Afrikaans verspringen. Er liggen 3 stokken achter elkaar. Het is de bedoeling dat de deelnemers aanlopen en telkens maximum 1 voet tussen de 2 stokken zetten. De stokken worden steeds verder uit elkaar gelegd. De deelnemer die het langste volhoudt, is gewonnen.  

- Zo hoog mogelijk in een boom een streep trekken.  

- Met de ganse groep zo snel mogelijk over een touwtrektrouw dat gespannen is tussen 2 bomen kruipen.  

- Om ter langste op 2 handen steunen zonder andere hulpmiddelen te gebruiken (dus niet in handstand tegen een boom gaan staan).  

- …  

 

Het is dus slim om binnen je eigen groep af te wisselen tussen opdrachten/eten maken. Het is namelijk heel belangrijk dat het vuur altijd aanblijft! Ook een goed overleg met wat je kan kiezen van de voedsel/materiaalbank is noodzakelijk!  

 

Bij tijd te veel kan er altijd een sauna gemaakt worden. Homogene!! stenen worden in het vuur geplaatst voor een 20 tal minuten. Deze worden uit het vuur gehaald. (pas op, niet met de handen doen, deze stenen zijn vrij tot zeer warm) In een zelfgemaakte afgedekte ruimte met plastic wordt er dan water met kruiden naar keuze over de hete stenen gegoten. Om de warmte beter in de sauna te houden kunnen er ook warme dekens bovenop de sauna gelegd worden. Hierin kan dan ook de evaluatie gedaan worden (zie hieronder)