Skip to main content

Speelstraat

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

  • 0 tot 0 spelers, 6 tot 8 jaar
  • buiten

Uitleg

Buitenspelen. Welke ribbel vindt dat nu niet leuk? Het is ook belangrijk om die boodschap af en toe aan de wereld te laten horen. Hoe dan? Organiseer een speelstraat! Een hele straat, alleen maar om te spelen!? Hoe de ribbels het willen!? Zalig!

Doel van het spel

Het doel van deze dag is dat jullie met jullie ribbels zichtbaar spelen in het straatbeeld en gewoon een gezellige namiddag hebben!

Voorbereiding

  • Een speelstraat organiseren is niet zo eenvoudig! Je moet immers de straat laten afsluiten voor gemotoriseerd verkeer zodat je leden en eventueel kinderen uit de buurt veilig kunnen komen spelen. Vraag (lang) op voorhand na bij de gemeente wat je moet doen om zo'n aanvraag in orde te brengen. De jeugddienst kan je waarschijnlijk verder helpen!
  • Denk eraan: sommige straten kan je niet laten afsluiten. Drukke verkeersaders of straten waar het openbaar vervoer door moet kunnen, bijvoorbeeld. Zoek een verkeersvrij plein in je buurt of een winkel-wandelstraat die op zondag toch wat rustiger is. We geven je hieronder enkele tips om een origineel programma samen te stellen.
  • Voorzie een leuke 'ribbelproof' inkleding. Denk bijvoorbeeld aan een Vlaamse kermis. Hieronder vind je wat ideetjes. Voorzie voldoende materiaal en leiding.

Tip: ideale ledenwerving

Een speelstraat is een ideale manier om kinderen die niet in de Chiro zitten op een laagdrempelige manier laten kennismaken met onze jeugdbeweging. Die losse manier van spelen maakt het toegankelijker voor toekomstige leden om eens te proeven van het Chiroleven. Ze worden niet meteen geconfronteerd met de vaste structuur. Zowel de kinderen als de ouders maken op die manier als eens kennis met de leiding en andere leden.

Hoe laat je hen weten dat er een speelstraat is? Stop uitnodigingen in de brievenbussen in de buurt. Eventueel link je er een tekenwedstrijd aan. Stop bij de uitnodiging een lege tekening. Hang die tekeningen op wanneer het speelstraat is en dan kiezen jullie een winnaar!

De speelstraat

Een speelstraat heeft natuurlijk een leuke inkleding nodig. Liefst een waar vrij spelen gemakkelijk is, zodat kinderen makkelijk in en uit kunnen lopen. Dat past sowieso ook goed bij de impulsieve manier van spelen van ribbels. Zij vinden het niet altijd gemakkelijk om één groot gestructureerd spel te spelen. Een ribbelkermis is dus ideaal! Opgelet: dat heeft wel wat voorbereiding nodig!

Hieronder vind je enkele ideetjes voor enkele kraampjes! Verzin er zeker nog enkele bij! En vergeet je niet te verkleden als kermisfiguren!

De ribbelkermiskramen

Het kussengevechtkraam

Organiseer een kussengevechtkraam! Baken een vierkant af en leg er allemaal kussens in! Kussenvechten maar!

Eendjeskraam

Zet een grote bak met water klaar, met allemaal eendjes in. En voorzie hengels zodat de ribbels eendjes kunnen vissen.

Kunstenexpositie

Voorzie verschillende soorten krijt. Baken een vierkant af op de grond. De bedoeling is dat de ribbels op het eind van de dag een groot kunstwerk gemaakt hebben.

Pak de flosh

Aan een stok hang je een 'doek'. Dat is de flosh. Iemand gaat op een tafel staan en laat de flosh zakken. De ribbel die hem kan vangen, is de winnaar!

Ribbelcoaster

De ribbels zullen met plezier aanschuiven voor deze fantasierollercoaster. Laat hen eerst in de wachtrij staan. Ze moeten een voor een langs de persoon die de ticketjes ophaalt. De ribbels moeten goed vastgeklikt worden, pas daarna kunnen ze vertrekken. Scherpe bochten, versnellingen, laat je als leiding helemaal gaan in dit fantasiespel. De ribbels volgen dan wel vanzelf!

Reuzenspelen

Voorzie enkele reuzenspelen. Zo kan je een reuzentwister op de grond tekenen! Of een levensgroot dambord?

Einde van het spel

Op het einde van de zondag kunnen jullie eventueel afsluiten met een buurtcafé! Zo kunnen jullie kennismaken met de ouders van jullie ribbels en misschien wat nieuwsgierige ouders uit de buurt. Als kers op de taart kunnen jullie als vieruurtje popcorn voorzien!