Skip to main content

Sixties (onthaal)spel

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 55 minuten
  • 0 tot 0 spelers, 16 tot 0 jaar
  • binnen en buiten
  • zwaar

Benodigdheden

Verkleedkleren (koning, dokter, reporter, krantenverkoper, hippie, patiënt) Inkleding lokalen (Woodstock, ziekenhuis, paleis, Brussel) Kranten met het nieuws Spuitjes Water Kleine flesjes Hoedjes Materiaal voor te versieren (crèpe papier, gekleurd papier, nietjes,…) Liedjes en stemmingen Bekertjes Tomatensap

Uitleg

Het nieuws uit de jaren ’60.

Aan het onthaal zitten twee krantenverkopers (best de twee eindverantwoordelijken). In de krant staat het nieuws heet van de naald van de jaren ’60. Iedere deelnemer krijgt een krant. Daar staan verschillende koppen in. Bij elke titel is er een verwijzing naar een lokaal waar ze meer info krijgen over de gebeurtenis. In ieder lokaal is er iemand van de VKB aanwezig die meer info kan geven over de gebeurtenis. De VKB legt ook de opdrachten uit.

Titel 1: Manneke pis is weg! (lokaal 1)

De reporter staat in Brussel bij de sokkel van manneke pis. Het arme ventje is ontvoerd door wrede boeven. Het hele land is koortsachtig op zoek naar het aardige ventje. Maar niemand heeft hem gezien. De regering belooft een beloning van 100 fr voor degene die een tip heeft voor manneke pis.

Opdracht: de deelnemers krijgen een spuitje en een klein flesje. Ze moeten proberen voor het eerst het flesje vol te spuiten. . Degene die het beste kan mikken, kan manneke pis vervangen.

Titel 2: de eerste harttransplantatie is een feit! (lokaal 2)

Er staat een dokter bij de patiënt die een nieuw hart heeft gekregen. De dokter vraagt hoe de patiënt zich voelt. De patiënt legt de opdracht uit.

Opdracht: de deelnemers moeten zakdoekleggen met een bekertje tomatensap (=bloed). De zakdoek wordt dan vervangen door een bekertje. Dit spel wordt buiten gespeeld.

Titel 3: Koning Boudewijn trouwt met Fabiola. (lokaal 3)

De deelnemers worden ontvangen door koning Boudewijn die de aankondiging doet van zijn verloving. Hij wil echter geen ring geven, want dat vindt hij afgezaagd. Hij weet dat Fabiola van hoeden houdt, daarom vraagt hij aan de deelnemers of zij een hele mooie hoed voor Fabiola kunnen maken.

Opdracht: de deelnemers krijgen een hoed per groepje en materiaal om het te versieren. Ze moeten de hoed zo mooi mogelijk versieren.

Titel 4: Woodstock is het festival van de eeuw.

We staan hier op Woodstock ’65 met een heleboel bekende artiesten. Zij geven allemaal het beste van zichzelf. We zien ook het publiek helemaal uit het dak gaan. We gaan even een rondje doen door het publiek en een vragen of zij ook een nummertje kunnen zingen op dit fantastisch evenement.

Opdracht: de deelnemers krijgen een liedje en een stemming. Zij moeten dit liedje in een bepaalde stemming zingen.

Rollen VKB-ers:

2 Krantenverkopers (onthaal):

Reporter manneke pis:

Dokter:

patiënt:

Koning Boudewijn:

Reporter Woodstock