Skip to main content

Rupsje Ribbel is jarig

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 6 tot 8 jaar
 • binnen en buiten
 • matig

Uitleg

Graag zien, dat is samenwerken aan verbondenheid. Het is elkaar goed leren kennen. Als je elkaar waardeert en bouwt aan een vriendengroep, wordt het spelen zoveel leuker. Tijdens het feestje van Rupsje Ribbel zullen je ribbels elkaar al spelend een pak beter leren kennen.

Rupsje Ribbel is jarig en de ribbels hebben in hun brievenbus een uitnodiging gekregen om naar het verjaardagsfeestje te komen. (Tip: maak voor deze Chironamiddag een aparte, leuke uitnodiging om aan de ribbels te bezorgen.) Het wordt een groot feest, dus voorzie met de leiding alle materiaal dat daar bij hoort, zoals slingers, ballonnen, vlaggetjes, toetertjes, een leuk tafelkleed, enz.

De voorbereiding

We maken samen met de ribbels een snoeptaart voor de verjaardag van Rupsje Ribbel. Daarvoor heb je een aantal ingrediënten nodig die de leiding voorziet. Denk daarbij aan tandenstokers, snoeplijm (beetje water en veel bloemsuiker), peperkoek, stukken cake of muffins (voor de bodem) en verschillende soorten snoep (groot en klein: zure beertjes, gommetjes, colaflesjes, kleine zure matten, enz.). Van elk soort snoep moet je minstens evenveel snoepjes hebben als er opdrachten zijn.

Mmm, snoeptaart!

Ieder ribbelduo (of ribbelgroepje als er veel ribbels zijn) krijgt één ingrediënt (bv. alle zure beertjes). Elk duo moet alle andere ingrediënten verzamelen door een spel te doen met de andere ribbelduo's, waarbij ze elkaar beter leren kennen. Als ieder duo alle ingrediënten bezit, dan kan je allemaal samen een snoeptaart maken, of per duo een taartje.

Wie wordt je vriendje?

Om duo's te vormen, kan je werken met een peter-metersysteem: zet een nieuwe ribbel samen met een ribbel die al langer naar de Chiro komt. Tip: werk met naamstickertjes in dezelfde kleuren of geef elk duo touw en bepaalde kleuren pareltjes. Laat hen per duo hetzelfde armbandje maken (bv. afwisselend blauwe en groene parels). Zo is het duidelijk wie bij wie hoort.

Het spel

Om ingrediënten te ruilen met andere duo's moeten de ribbels een opdracht of spel doen. Maak daarvoor een doorschuifsysteem waarbij elk duo alle andere duo's tegenkomt. Alle duo's spelen tegelijkertijd hetzelfde spel. Als het spel gedaan is, kunnen ze hun ingrediënten ruilen. Zorg er wel voor dat elk duo op het einde nog iets van hun eigen ingrediënt overhoudt.

Feestspelen

 • Hoe kan je elkaar nu beter leren kennen dan door een vriendenboekje? De ribbels vullen voor elkaar een blad van een 'vriendenboekje' in door vragen te stellen. Tip: kleef de vriendenboekbladen op ronde paarse vellen papier en maak er een Rupsje Ribbel van tegen de muur. Maak foto's van de ribbels, en kleef de foto's de volgende week bij het vriendenboekje. Maak de komende weken voor de afwezigen en nieuwe ribbels telkens een nieuwe bol.
 • Maak een uitnodiging voor het verjaardagsfeestje voor de ribbeltjes uit het andere duo. Zorg ervoor dat er zeker iets op staat wat ze heel graag doen of willen doen.
 • Doe eens zot en zoek een outfit voor elkaar in de verkleedkoffer. Wat vinden de andere ribbels mooi of leuk? Neem samen een leuke, gekke feestfoto!
 • Wat is jouw lievelingsspel? Vertel het aan elkaar en schrijf het op een papiertje (de leiding helpt wanneer nodig). Alle papiertjes gaan in een grote pot om in de loop van het jaar af en toe een spelletje uit te spelen. Speel met de hele groep een van jullie lievelingsspelletjes. De leiding helpt een spelbriefje trekken om het spel eerlijk te kiezen.
 • Zing een liedje voor het andere duo. Vraag hen eerst welk liedje ze leuk vinden.
 • Maak een kroon voor het andere duo. Versier de kroon zodat de ribbel die hem krijgt het een prachtkroon vindt!
 • Maak uit plasticine of klei een beeldje voor een ribbel uit het andere duo. Niet zomaar een beeldje, maar een beeldje van het lievelingsdier van die ribbel.
 • Maak samen een slinger of vlaggenlijn en hang die op in het lokaal.
 • Maak een tekening voor de andere ribbels. Teken iets dat de andere ribbel leuk of mooi vindt.
 • Verstop met de leiding op voorhand voor elke ribbel een cadeautje. De ribbels gaan nu op zoek naar een cadeautje voor elkaar. (Idee: blaastoetertjes, leuke ribbelbekers met namen op om de rest van het jaar te gebruiken, enz.)

Taart maken en feest vieren voor Rupsje Ribbel

Zet de duo's per twee aan tafel en laat hen hun eigen snoeptaartje maken. Of maak samen één grote snoeptaart. Met de leiding kun je wel helpen door te vertellen of voor te doen hoe ze het beste starten om de snoeptaart te maken. Het is makkelijk om te beginnen met een bodem te maken van peperkoek, stukken hotelcake of muffins. Breng dan snoeplijm aan en kleef zo snoepjes vast of steek ze op tandenstokers. Zo kan je een aantal lagen maken tot alle snoepjes op zijn en de taart er overheerlijk uitziet.

Nu is het tijd om de taart op te eten en kan er gedanst en gefeest worden voor Ribbels verjaardag. Tussendoor kan je de lievelingsspelletjes van alle ribbels spelen. Maak een filmpje met een verjaardagsboodschap of tover iemand van de leiding om tot een Rupsje Ribbel voor wie de ribbels kunnen zingen.