Skip to main content

Red Moluperavir!

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 10 tot 12 jaar
 • buiten

Uitleg

Moluperavir, een prachtige stad gelegen tussen Mexico en Guatemala, wordt bedreigd. De stad kreeg haar bijzondere naam omdat ze werd overgenomen door grote mollen, volgens de verhalen even groot als mensen. Op zich niets mis mee, maar de mollen beseffen niet dat door al hun ondergrondse tunnels de toekomst van Moluperavir er niet rooskleurig uitziet: de stad dreigt namelijk volledig in te storten! Zorg er met de rakwi's voor dat deze prachtige stad niet kapot gaat!

Uit Dubbelpunt februari 2022

In het kort

De rakwi’s moeten in dit spel samenwerken, maar ze zullen stilstaan bij leven met een beperking: ze zullen namelijk enkele zaken geblinddoekt moeten doen. Mollen zien namelijk ook niet goed. De rakwi's zullen zich moeten inleven in de mollen, die ogenschijnlijk gewoon blind tunnels aan het graven zijn.

 

Voorbereiding

Zorg dat al het materiaal aanwezig is (zie verder) en kies de locaties uit. Het spel bestaat uit meerdere fasen, die elk op een andere plaats gespeeld (kunnen) worden:

 • Door tunnels kruipen / parcours: in de lokalen
 • Tunnels graven: buiten
 • Monument bouwen: kan zowel binnen als buiten
 • Brief schrijven: kan zowel binnen als buiten

 

Materiaal

 • Schrijfgerief
 • Papier
 • Het alfabet in braille
 • Tafels en stoelen
 • Kussens
 • Zeilen
 • Dozen
 • Dekens / lakens
 • Schoppen / materiaal om mee te graven

 

Spelverloop

Laat iemand van de leiding zich verkleden als een inwoner van Moluperavir. Zo'n inwoner is zot van mollen en een beetje mysterieus. Die figuur komt de rakwi's vertellen dat de stad Moluperavir zal instorten. Laat die figuur ook wat vertellen over Moluperavir: over de prachtige monumenten, de mooie natuur, de speciale dieren, enz. Het zou dus enorm zonde zijn als die stad instort door al de ondergrondse gangen. De rakwi's moeten laten zien dat ze zich als echte mollen kunnen gedragen en zo het respect winnen van de mollen van Moluperavir. Dat kunnen ze doen aan de hand van opdrachten. Zo kunnen de rakwi's de mollen waarschuwen en de stad redden!

 

Het spel begint met een stevige 'tunnel' te bouwen. Dat moeten de rakwi's doen door tafels, stoelen, kussens en wat je maar kan bedenken in een van de gangen van de lokalen te duwen. Het is natuurlijk belangrijk dat er een tunnel blijft bestaan zodat de rakwi's er uiteindelijk ook door kunnen kruipen. Een kleine twist daarbij: een kwart van de rakwi's is geblinddoekt. Heb je geen gangen in de lokalen, dan kan je buiten een parcours bouwen. Als de tunnel klaar is, laat dan de helft van de rakwi's van de ene kant starten en de andere helft van de andere kant, en laat hen door de tunnel kruipen. Benieuwd hoe dat afloopt!

 

Nu de rakwi's opgewarmd zijn, kunnen ze laten zien hoe goed ze tunnels kunnen graven in echte aarde! Mollen hebben geen schoppen ter beschikking, dus ook de rakwi's zullen met hun blote handen een gat moeten graven. Als dat te moeilijk is, kan je de rakwi's altijd een schepje, een bekertje of andere attributen geven om te graven. De bedoeling is om zo'n groot gat te graven dat er minstens een rakwi volledig in kan verdwijnen. Blinddoek tijdens deze fase een ander kwart van de rakwi's. Achteraf kunnen de rakwi's iemand in het gat verstoppen en moet de leiding raden wie het is.

 

De rakwi's kunnen zich nu volledig inleven in de mollen, dus nu is het de bedoeling dat ze een mooi monument bouwen dat in Moluperavir kan staan. Gebruik daarvoor dozen, lakens, zeilen, enz. Het monument moet zeker zo groot zijn als twee rakwi's op elkaar. Tijdens deze fase wordt het derde kwart rakwi's geblinddoekt. Zorg dat het monument een naam krijgt en laat de inwoner van Moluperavir het inhuldigen.

 

De laatste fase van dit spel is een brief schrijven naar de mollen om hen te waarschuwen voor de instorting van de stad. Daarbij wordt het laatste kwart van de rakwi's geblinddoekt. Elke rakwi moet een brief schrijven! Die brief moet wel in braille geschreven worden, aangezien de mollen niet goed kunnen zien. Laat de rakwi's zeker vertellen over het gevaar van de tunnels en het monument dat ze gebouwd hebben.

 

Einde van het spel

Op het einde krijgen de rakwi's een brief terug (of een pakketje met een vieruurtje bij) waar in braille staat geschreven dat de mollen hebben ingezien dat ze minder moeten graven. Daarnaast hebben ze al vele tunnels gesloten en de andere hebben ze verstevigd. Als bedanking hebben ze besloten de stad nu Rakwiperavir te noemen! Bij de brief zitten nog veel mooie foto's van die prachtige stad (zoek op google bijvoorbeeld naar 'Fantasy city').