Skip to main content

Rapunzel laat je haren zakken

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 0 tot 0 spelers, 6 tot 8 jaar
 • lokaal en plein

Benodigdheden

Veel kammen of prentjes van kammen Prentjes van Pascal Karton met gaten in Kleine ballen Ballonnen Touw Afbeeldingen van lampionnen Eventueel lange touwen die in de knoop liggen

Uitleg

Oh nee! Rapunzels haren zitten in de knoop en Flynn, de prins van Rapunzel, wacht beneden aan de toren. Helpen jullie Rapunzel haar haar uit de knoop halen zodat ze het kan laten zakken en de prins zo tot bij haar kan komen?

Uit Dubbelpunt november 2021

In het kort

Rapunzels haar ligt in de knoop en moet dus dringend gekamd worden zodat Flynn tot bij haar kan geraken. Om het haar te kammen heeft ze een kam nodig. Hoe meer kammen, hoe beter want zo raken haar haren sneller uit de knoop!

Materiaal

 • Veel kammen of prentjes van kammen
 • Prentjes van Pascal
 • Karton met gaten in
 • Kleine ballen
 • Ballonnen
 • Touw
 • Afbeeldingen van lampionnen
 • Eventueel lange touwen die in de knoop liggen

 

Speluitleg

Verdeel de ribbels in ploegjes. De ploegjes gaan daarna spelletjes tegen elkaar spelen. De ploeg die wint, krijgt een kam (kan een afbeelding zijn) om de haren van Rapunzel te kammen. De ploeg met de meeste kammen wint het spel.

 

Spel 1

Oh nee! Pascal de kameleon, het beste vriendje van Rapunzel, is verdwenen! Helpen jullie haar zoeken? Verstop enkele afbeeldingen van Pascal. Het is de bedoeling dat de leden zoveel mogelijk Pascals vinden. De groep die de meeste afbeeldingen gevonden heeft, verdient een kam.

Spel 2

Het paard van Rapunzel heeft honger en eet heel graag appeltjes. Maak een karton met gaatjes in of gebruik hoepels als alternatief. Elke groep krijgt een bepaalde tijd (je kan timen of een liedje gebruiken) om zoveel mogelijk appels (kleine ballen) door de gaatjes te gooien. De groep die de meeste appels aan Maximus kan geven en dus de meeste ballen in de gaatjes gooit, wint en verdient een kam.

[[{"fid":"14815","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Doos met gaten","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"height":460,"width":345,"class":"media-element file-default"}}]]

Spel 3

De leden krijgen allemaal een ballon aan hun voet gehangen. Het is de bedoeling dat ze de ballonnen bij elkaar stukmaken tot er maar één speler overblijft. De ploeg van die speler krijgt een kam. Als je ballon stuk is, mag je nog altijd helpen om andere spelers van je team te beschermen.

Spel 4

Rapunzel houdt van buiten dansen, maar als de muziek stopt, moet ze meteen terug naar haar toren. Anders wordt de heks boos.

We spelen stoelendans. De groep van de speler die als laatste overblijft, krijgt een kam. Je kan eventueel met de leden die afvallen een nieuwe kring maken.

Spel 5

Elk jaar laten ze op Rapunzels verjaardag lampionnen op. Verzamel met je ploeg zoveel mogelijk lampionnen (afbeeldingen). Leg een afbeelding van de lampion op de grond en laat de ploegjes errond staan. Geef binnen de ploegjes iedere speler een nummer (afhankelijk van het aantal leden) en roep een van die nummers. De persoon met dat nummertje moet zo snel mogelijk de afbeelding pakken. De ploeg met de meeste lampionnen wint het spel en krijgt een kam.

Spel 6

De steelpan is ook een belangrijk element in het verhaal van Rapunzel. Plaats alle ribbels in een kring. Een steelpan kan heel erg heet worden, dus ze willen die snel doorgeven. Op een gegeven moment wordt de steelpan veel te heet en roept iemand van de leiding 'Boem!'. Dan heeft de speler die de steelpan vastheeft pech. Die moet op de grond gaan zitten. De spelers ernaast moeten nu telkens over de benen springen voor ze de steelpan kunnen doorgeven. De ploeg van de speler die als laatste overblijft, verdient de kam.

Einde van het spel

De ploeg met het grootste aantal kammen wint het spel. Verkleed iemand van de leiding als Rapunzel en maak lange haren met touw en vooral veel knopen in dat touw. Laat de ribbels allemaal samen het haar van Rapunzel uit de knoop halen.