Skip to main content

Originele Kleine Opdrachten

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 1 uur
  • 0 tot 0 spelers, 0 tot 0 jaar
  • binnen of buiten
  • zwaar

Benodigdheden

1 kaartje (uit dik papier of dun karton) per deelnemer van 10x5cm met een gaatje (perforator) in de hoek, 1 stift per deelnemer, Touw van 5 meter om de kaartjes aan te hangen, Kerstbalhaakjes (om de kaartjes aan een touw te hangen), 1 knikker per deelnemer, 8 kegels, 1 keukenhanddoek per 2 deelnemers, 1 ballon per deelnemer, Beker per deelnemer (niet-doorschijnend), 1 fles azijn, 1 Soeplepel, 2 liter water, 1 doosje met lucifers, 1 stuk zilverpapier per deelnemer (±30x30cm), 1 theelichtje per deelnemer, Zakje popcornmaïs (minstens 210 korrels), Eigen GSM als timer, 1 Lintmeter (van minstens 50cm), ±300 gekleurde A4 papieren (150 in één kleur en 150 in een andere kleur), 2 bussen verf (1 in één kleur en 1 in een andere kleur), 1 Wit A4 papier per deelnemer, 300 smarties (of andere kleine snoepjes van dezelfde grootte die opgezogen kunnen worden met een rietje), Rietje per deelnemer

Uitleg

Kennismaking en losmakertje 

Iedereen krijgt een kaartje waar hij/zijn een persoonlijk naamkaartje van moet maken. Op het kaartje moet de naam van de persoon komen, samen met een symbool of voorwerp van wat die persoon typeert. Na een paar minuten overloopt iedereen zijn kaartje met het symbool 

Spel 

We hangen een waslijn op waar we met haakjes (van de kerstboom) de kaartjes van de deelnemers kunnen aanhangen. De volgrode van de kaartjes duidt de rangschikking aan. Hoe meer iemand naar links hangt, hoe hoger de positie. Als de rangorde veranderd moet worden, schuiven de naamkaartjes op door ze aan de draad van plaats te veranderen 
 
We spelen een spel om de startvolgorde op de waslijn te bepalen.  

Ritme klaar 

Dit is een klapspel, je zingt “ritme klaar, jouw naam (persoon A) en dan een naam van een andere speler (persoon D). Je staat in een kring en terwijl je ritme zegt slaag je op je billen, bij klaar klap je in je handen, bij je eigen naam (persoon A) doe je je linkerduim achter je linkeroor en bij de naam van de andere speler (persoon D) doe je je rechterduim achter je rechteroor. Iedereen klapt dan mee. Dan is persoon D aan de beurt en zegt zij.. “Ritme Klaar persoon D persoon H. Daarna is persoon H aan de beurt en zo gaat het verder. als je dan een fout maakt lig je eruit. Wie laatst is, moet zijn naamkaartje zo ver mogelijk naar rechts hangen, de eerste speler komt helemaal links te hangen. 
 
We spelen telkens een spel en nadien passen we de rangorde aan. De deelnemers starten in de volgorde van de waslijst op dat moment 

Knikker overbrengen met voet 

Elke deelnemer krijgt één knikker en moet die met zijn voet overbrengen door de knikker op de schoen te leggen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk een afstand van 10 meter af te leggen. De speler die als eerste aankomt mag 3 plaatsen vooruit op de waslijn, de 2e speler mag 2 plaatsen vooruit en de 3e 1 plaats. De laatste speler moet 3 plaatsen achteruit, de voorlaatste 2 plaatsen en de derde laatste 1 plaats. 
 
Indien te moeilijk: met blote voeten de knikker op de voet overbrengen 
 
Indien te moeilijk: met blote voeten de knikker tussen de tenen overbrengen 

Ballonnen overbrengen 

De deelnemers worden verdeeld in duo’s: 1e met laatste, 2e met 2e laatste enz. Per 2 moeten ze 2 balonnen laten voortbewegen met een keukenhanddoek over een bepaalde afstand. De deelnemers moeten allebei de keukenhanddoek tegelijkertijd vasthouden en ze mogen niet wapperen met de handdoek. Het snelste duo mag 3 plaatsen naar voor, 2e 2 en 3e 1, laatste duo 3 plaatsen naar achter, 2e 2 en 3e 1. 

Kies slim 

De deelnemers worden verdeeld in groepen van 5 personen (indien 20 deelnemers) 
 
Groep 1 = 1, 5, 9, 13, 17 
 
Groep 2 = 2, 6, 10, 14, 18 
 
Groep 3 = 3, 7, 11, 15, 19 
 
Groep 4 = 4, 8, 12, 16, 20 
 
Per groep worden 4 bekers met water en 1 beter met een water-azijn oplossing verdeeld. Aan het begin van het spel mag iedereen één beker kiezen. Om de beurt moeten ze een beker opdrinken zonder te laten merken of ze water of water-azijn hebben gedronken. Nadien moeten ze stemmen op wie ze denken dat de water-azijn oplossing heeft.  Als minder dan de helft van de groep de juiste persoon kan aanduiden, krijgt de azijndrinker een punt, anders krijgen de personen die de azijndrinker correct kunnen aanduiden een punt. De winnaar(s) schuiven 2 plaatsen naar voor. 

Popcorn-maker 

Voor de volgende opdracht is het de bedoeling om zo snel mogelijk popcorn te maken. Elke deelnemer krijgt een stuk aluminiumfolie, een brandend theelichtje en een aantal maïskorrels.  
 
Het aantal maïskorrels die een deelnemer krijgt hangt af van hun huidige positie op de waslijn. De eerste persoon krijgt 20 maïskorrels, de 2e 19, de 3e 18,… de voorlaatste 2 en de laatste 1. Iedereen moet proberen om zo snel mogelijk één gepofte popcorn te kunnen laten zien. 
 
De snelste speler mag 3 plaatsen vooruit op de waslijn, de 2e speler mag 2 plaatsen vooruit en de 3e 1 plaats. De laatste speler moet 3 plaatsen achteruit, de voorlaatste 2 plaatsen en de derde laatste 1 plaats. 

De tak van 50cm 

Iedereen moet een tak gaan zoeken die exact 50cm lang is. Wie er het dichtste bij zit, wint. Iedereen krijgt 5 minuten de tijd hiervoor, wie niet binnen de tijd terug is, kan niet deelnemen aan de opdracht. Na de 5 minuten worden alle takken gemeten. De speler met de meest juiste lengte mag 3 plaatsen naar voor, de 2e 2, de 3e 1. De laatste 3 plaatsen naar achter enz. Alle spelers die niet op tijd terug zijn, moeten 3 plaatsen naar achter. 

Vliegtuigjes op de vlucht 

De deelnemers worden in 2 groepen verdeel (groep 1 = oneven, groep 2 = even). De groepen staan tegenover elkaar in 2 vakken van 5x5m met 5m tussen de beide vakken. De deelnemers moeten proberen om zo veel mogelijk vliegtuigjes uit papier te vouwen en over te gooien naar het andere vak. De twee groepen hebben een andere kleur van papier gekregen, zodat het duidelijk is welke vliegtuigjes van welke groep zijn. De deelnemers mogen gedurende 3 minuten zo veel mogelijk vliegtuigjes vouwen en blijven overgooien. Een vliegtuig dat buiten een vak terecht komt, mag niet meer meedoen.  
 
Een vliegtuig van de tegenovergestelde ploeg levert 1 strafpunt op, een vliegtuig van je eigen ploeg levert 2 strafpunten op. Het is de bedoeling om zo weinig mogelijk strafpunten te verzamelen als team. Alle leden van het winnende team mogen 1 plaats vooruit. 

Darts voor dummies 

De eerste 10 deelnemers krijgen allemaal dezelfde kleur verf op hun neus, de laatste 10 deelnemers krijgen een andere kleur verf op hun neus. Nu worden de deelnemers verdeeld in duo’s: 1e met 11e, 2e met 12e laatste enz., zij zullen tegen elkaar strijden. De eerste 10 personen (met dezelfde kleur verf) starten. Er ligt een wit papier per deelnemer klaar op een afstand van 5m. Ze draaien allemaal 10 toertjes rond hun as, lopen over een afstand van 5m en proberen daar zo nauwkeurig mogelijk een stip met hun neus in het midden van een blad papier te zetten.  
 
Nadien zijn de nummers 11 t.e.m. 20 aan de beurt, zij doen net hetzelfde. Er liggen opnieuw 10 witte papieren klaar, waar deze spelers zo nauwkeurig mogelijk een stip op moeten zetten. Als ook de tweede groep geweest is, worden de resultaten per duo vergeleken: de persoon die per duo er in slaagde om de stip het meeste in het midden te plaatsen, mag 1 plaats naar voor op de waslijn. 

Alle kleuren 

Iedere deelnemer krijgt een beker met 15 smarties in verschillende kleuren. Het doel van het spel is om de smarties te sorteren op kleur door ze op te zuigen met een rietje en te verdelen in hoopjes per kleur. Wie klaar is, gaat recht staan. De snelste deelnemer mag 3 plaatsen naar voor, de 2e 2, de 3e 1. De laatste 3 plaatsen naar achter enz.

De vloer is lava 

De deelnemers worden verdeeld in groepen van 4 personen. 
 
Groep 1 = 1, 6, 11, 16 
 
Groep 2 = 2, 7, 12, 17 
 
Groep 3 = 3, 8, 13, 18 
 
Groep 4 = 4, 9, 14, 19 
 
Groep 5 = 5, 10, 15, 20 
 
De deelnemers moeten proberen om met hun groepje zo weinig mogelijk knieën en ellebogen op de grond te laten steunen. De deelnemers krijgen hier 3 minuten bedenktijd voor en moeten daarna hun constructie tonen. De winnende groep mag 2 plaatsen vooruit op de waslijn. Bij een gelijkstand mag de groep met het minst aantal knieën vooruit. Indien ook dat gelijk is, mogen beide groepen vooruit.