Skip to main content

Online zeeslagkien

een spel van Chiro Sint-Jan Kuringen-Hei
een spel van Chiro Sint-Jan Kuringen-Hei

Over het spel

  • ongeveer 2 uur
  • 2 tot 50 spelers, 13 tot 18 jaar
  • /

Benodigdheden

Kienkaarten, zeeslagveld, discord (zie ook bijlage)

Uitleg

Online Zeeslagkien 

Het spel is een variant op zeeslag en kienen. Het wordt gespeeld in twee ploegen. Het doel van het spel is de boten van het andere team kapot gebombardeerd krijjgen.

Wij hebben het spel met de leden gespeeld via discord. Hierop hebben we drie spraakkanalen gemaakt. Kanaal 1 was het kienkanaal, kanaal 2 was het team 1 kanaal, kanaal 3 was het team 2 kanaal. Het is de bedoeling dat er gezamenlijk gekiend wordt in het kienkanaal. De andere twee kanalen zijn uitsluitend voor het team, hier worden de boten voor zeeslag opgesteld en kan het team kijken waar ze bommen willen plaatsen bij het andere team.

Voordat je begint met kienen, maak je dus 2 ploegen. Indien de 2 ploegen gemaakt zijn, kunnen de leden naar hun eigen team kanaal gaan. Hier worden de boten opgesteld. Iemand van de leiding kan best zijn scherm delen zodat de leden hun boten kunnen opstellen. Ze moeten zeggen waar hun boten moeten staan.

Hierna kan iedereen naar het kienkanaal gaan en wordt er kien gespeel. We hebben elk lid 3 kienkaarten opgestuurd in een word-document via mail. De leiding had deze kaarten ook om te controleren of de leden niet aan het valsspelen waren. We hebben het zo gedaan: eerst hebben we gespeeld voor één horizontaal rijtje, hiermee kon de winnaar één bom krijgen. Daarna speelden we voor twee rijtjes, de winnaar hiervan kreeg 3 bommen en tenslotte speelde we voor een volle kaart, de winnaar kreeg hier 5 bommen.

Nadat er voor een volle kaart is gespeeld en de winnaars bekend zijn, gaat iedereen terug naar zijn eigen teamkanaal. Daar deelt de leiding hun scherm weer met de leden. Nu kunnen de leden, indien er een paar gewonnen hebben bommen plaatsen op het veld van het andere team. De leiding schrijft de coördinaten op. Daarna kan iedereen weer naar het kienkanaal gaan, de leiding geeft elkaars coördinaten door en zegt of dat er een schip geraakt is of niet.

Zo blijft het spel verder gaan totdat een ploeg de boten van de andere ploeg helemaal heeft neergehaald. Als het te lang duurt kan je ook gewoon spelen om ter meesten boten neer te halen.

Hier zie je trouwens het aantal boten dat we gebruikt hebben.

Aantal schepen

Scheepstype

Afmeting in vakjes

1x

vliegdekschip

6

2x

slagschip

4

3x

onderzeeër/torpedobootjager

3

4x

patrouilleschip

2

In bijlage kunnen jullie ook een hele hoop terugvinden zoals kienkaarten en het zeeslagveld.

Alvast veel plezier! :)
 

Bijlagen