Skip to main content

Nieuw Carlakistan

een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw
een spel van Chirojeugd Vlaanderen vzw

Over het spel

 • ongeveer 2 uur
 • 1 tot 99 spelers, 15 tot 16 jaar
 • binnen

Uitleg

Door het stomme coronavirus zou je het bijna vergeten, maar pre-corona gingen we nog op reis naar het buitenland! Spanje, Zuid-Afrika, Frankrijk, Thailand, Italië, enz. Noem maar op! Allemaal mooie bestemmingen om te ontspannen. Al is er een land dat alle andere overtreft: Nieuw-Carlakistan. Maar... waar ligt Nieuw-Carlakistan?

Doel van het spel

Punten verzamelen en winnen natuurlijk! Tijdens het spel zullen de keti's opdrachten moeten uitvoeren in twee teams. Het team met de meeste verkozen uitvoeringen van de opdrachten zal voor eeuwig bekendstaan als de oprichters van het enige echte Nieuw-Carlakistan. De punten worden verdeeld door de leiding.

Spelverloop

Verdeel de groep in twee teams: Team Akke en Team Carlo. Zorg ervoor dat elk team in een aparte skype- of zoomsessie zit. Per sessie zit er ook zeker iemand van de leiding bij. Geef de keti's eerst een kwartier tijd om zich zo goed mogelijk te verkleden als Akke of Carlo.

Volgens de overlevering van Carlakistan stammen alle Carlo's van deze wereld van mensen uit één land af, namelijk Carlakistan. In een ver verleden zijn de Carlo's en Carla's van Carlakistan de Birgitianen gevolgd door de verleiding van Birgit de eerste. Door die hersenloze verhuis zijn ze vergeten waar hun thuisland ligt. Daarom vragen ze of de keti's Nieuw-Carlakistan, ook gekend als Carlakistan, voor hen willen oprichten zodat ze terug naar hun thuisland kunnen keren of op vakantie gaan.

Om een nieuw Carlakistan te stichten, krijgen team Akke en team Carlo gedurende vijftig minuten lang tien opdrachten. De bedoeling is dat de leiding iedere vijf minuten een nieuwe opdracht geeft. Dat wil niet zeggen dat de vorige opdracht al af moet zijn. De uitvoering van de opdrachten mag door elkaar lopen. Sommige opdrachten zullen veel tijd in beslag nemen, andere kunnen in vijf minuten uitgevoerd worden. De keti's zullen dus goed met elkaar moeten afspreken wie welke opdracht doet en hoe snel ze eraan werken. Na een uur stopt de klok en moeten dus alle opdrachten af zijn.

Wat de keti's niet weten, is dat de leiding de laatste rondzwervende Carlakistanen ter wereld zijn. Zij zijn de volksjury van Carlakistan en zullen de tien voorstellen van Team Akke en Team Carlo beoordelen. Zij kiezen telkens de beste uitvoering van de opdracht en geven daarvoor een punt. Bij enkele opdrachten is er een bonuspunt te winnen. Dat staat los van de beste verkozen opdracht. Bijvoorbeeld: Team Akke wint opdracht twee en krijgt dus een punt, maar Team Carlo heeft een betere instrumentale uitvoering. Dan krijgt Team Carlo het bonuspunt.

Opdrachten

 1. Teken een plattegrond: maak zeker plaats voor een park, een meer, minstens twintig straten, een school, een winkelcentrum, een sporthal, een gemeentehuis, een bibliotheek, een supermarkt, een restaurant en een café, een ziekenhuis en een politiekantoor. Geef alles een naam, zowel de straten als de gebouwen! Bonuspunt: Geef de herkomst van de namen van de gebouwen en straten.
 2. Schrijf een volkslied: gebruik zeker de volgende woorden: Carlakistan, Carlo, Akke, W817, Ketnet, keti's. Schrijf dat op een blad (dus niet op de pc). Verzin een naam voor je volkslied. Bonuspunt: zorg voor instrumentale begeleiding.
 3. Pak de wereldkaart erbij, ook gekend als Google Maps: waar ligt Carlakistan? Geef de coördinaten.
 4. Ontwerp de vlag van Carlakistan. Zoals bij iedere vlag heeft alles een betekenis: de kleuren, het wapenschild, strepen of geen strepen, enz.
 5. Wat is het nationaal monument van Carlakistan? Verzin iets dat de Eiffeltoren, het Colosseum en Cristo Redentor gemakkelijk overtreft! Teken een duidelijke afbeelding en plaats het monument op je kaart van Carlakistan Bonuspunt: Wat is de geschiedenis van dat beeld?
 6. Een land kan niet bestaan zonder wetten. Noteer de vijf belangrijkste grondwetten van het land in een plechtig document.
 7. Op vakantie wil je in de avond een dansje placeren. Toon de nationale volksdans van Carlakistan.
 8.  De Rode Duivels, Red Panthers, Belgian Cats, enz. Voor elk sportteam is er wel een naam. Verzin daarom een naam voor de volgende sportteams van Carlakistan: Potteke-Stamp, Ninja en Kiekeboe.
 9. Welke taal spreken ze in Carlakistan? Geen idee. Vertaal daarom je volkslied in het Spaans, Frans en Engels, dan ben je zeker. Ook dat schrijf je op een papier en niet op de pc.
 10. Een land heeft ministers nodig. Wie zijn jullie ministers en welke posten bekleden ze? Bonuspunt: welke ministerposten krijgen jullie leiders en leidsters?

Einde

De ploeg met de meeste punten zal eeuwig bekendstaan als de stichters van Nieuw-Carlakistan. Uiteraard mag het andere team ook op vakantie komen.