Skip to main content

New York is burning

een spel van Chirojeugd Vlaanderen
een spel van Chirojeugd Vlaanderen

Over het spel

  • ongeveer 3 uur
  • 4 tot 20 spelers, 16 tot 99 jaar
  • buiten (groot)

Benodigdheden

  • 1 paar Walkie talkies
  • ong. 25 stuks Visserslichtjes
  • 1/persoon zaklampen
  • 1 rollen plakband
  • / donkere kledij

Uitleg

Eventjes inleven... 9/11, Osama & co leggen het bekendste stukje van New York plat. Heel Amerika (en zeker Bush) kunnen hier niet mee lachen. New York is eigenlijk nog maar het begin want de terreurfreak heeft nog meer wereldsteden op zijn verlanglijstje staan. Hierop besluit Bush een ware klopjacht te houden.. Materiaal: -walkie talkies (geen speelgoed, degelijk materiaal) -plakband -zaklampen -vislichtjes(fluorescerend staafje dat vissers snachts gebruiken, dit geeft veel licht en kan je van verre afstand zien) -donkere kledij Dit is een sluipspel. Je speelt dit spel best op een open ruimte, omringt door bos. Je verdeelt je groep in 2 ploegen. In ploeg A zit Bush en de rest van ploeg A zijn leden van de CIA. Bush bezit 1 walkie talkie, verder niets. Zijn CIA-agenten alleen een zaklamp. Ploeg B zijn Osama en zijn fundamentalisten. Osama bezit 1 walkie talkie, 1 rol plakband, een dozijn vislichtjes en 1 zaklamp. De fundamentalisten hebben niets, zeker geen zaklamp. Met je hele groep ga je eerst een 6-tal (of meer) wereldsteden aanduiden, zoals New York, Londen, Madrid, etc.. Dit kan een boom zijn, een struik, laat je verbeelding werken. Deze plaatsen mogen op een ruime afstand van elkaar liggen, 50m of verder is niet overdreven. Dit maakt het spel niet moeilijker, alleen maar spannender. Het spel begint op een afgesproken plaats. Vanaf dit punt krijgen Osama & co 5 min de tijd om te verdwijnen. Hierna mogen Bush & co hun klopjacht beginnen. Het is de bedoeling dat Osama alle (of aantal naar keuze) steden bombardeert, dit d.m.v. een vislichtje op de boom of struik te plakken. Na iedere aanslag laat Osama d.m.v. de walkie talkie de stand van zaken weten aan Bush door biivoorbeeld "NY is Burning" of "Londen is down" door te zeggen. Alleen Osama mag contact opnemen met Bush, niet andersom. Osama mag hier niet mee valsspelen, bijvoorbeeld op Madrid een aanslag plegen en zeggen dat Londen het slachtoffer is. Zo kan hij Bush vele malen het verkeerde pad op sturen. Daarom is aangeraden dat Osama onmiddellijk de aanslag meldt. De ploeg van Bush moet ook een kans krijgen om ze zo snel mogelijk te lokaliseren en te pakken, anders word het nogal saai voor Bush & co. Let op, waar beide groepen zich ook maar begeven, ze mogen zich NOOIT opsplitsen, dit om valsspelen tegen te gaan en de duur van het spel niet te verkorten. Het is ook aangeraden dat de spelers zo weinig mogelijk hun zaklampen gebruiken, want vanaf het moment dat ploeg B gelokaliseerd wordt, zal het spel niet meer lang duren. Geloof me, als speler maakt dit het spel enorm spannend (je ogen geraken natuurlijk ook aan het donker gewend). Dit geeft zelfs een extra dimensie aan het sluipen want je bent gefixeerd op alles, bijvoorbeeld adem je niet te luid, waar zit in godsnaam die andere groep?, een flits van een zaklamp die je in de verte zag, etc. Adrenaline verzekerd!!

Variaties

-Als het spel te lang duurt, kan je natuurlijk de ploegen wel laten opsplitsen. -Verkleden naar je rol -een max tijd op het spel zetten.

Opmerkingen

Dit is meer een spel voor oudere afdelingen zoals keti's en aspiranten, want het is belangrijk dat de spelers zich aan de spelregels houden. Walkie talkies zijn echt wel nodig, dit geeft gewoon die xtra toets aan het spel. Je hebt echt wel een grote ruimte nodig voor dit spel en natuurlijk ook veel herkenningspunten zodat je weet waar je zit.

van Karel Dehollogne, LJ/0813, Jokadi, Alken