Skip to main content

Lekkerland en Viesland

een spel van KLJ
een spel van KLJ

Over het spel

  • ongeveer 15 minuten
  • 8 tot 0 spelers, 6 tot 9 jaar
  • buiten
  • zwaar

Uitleg

Aan de ene kant van het speelterrein ligt Lekkerland, aan de andere kant Viesland. Alle deelnemers staan in Lekkerland. Eén speler is de tikker, die in het midden van het speelterrein staat. Deze tikker roept iets om te eten (appelen, spruiten, ijs, pannenkoeken,...) De spelers die het niet lusten, lopen naar Viesland, de anderen kunnen blijven staan. De tikker probeert er zoveel mogelijk te tikken. Wie getikt is, wordt mee tikker. Nu staan een aantal spelers in Lekkerland, een aantal in Viesland. Alle tikkers kiezen samen iets anders om te eten. Iedereen loopt naar de kant waar hij moet staan, afhankelijk van wel of niet lusten van wat geroepen is. Weer proberen de tikkers te tikken. Wie uiteindelijk laatst overblijft, is de winnaar.

Tip: Een aantal kinderen zijn erg goed in vals spelen en bij dit spel gaat dat heel gemakkelijk. Sommige kinderen zullen snel door hebben, dat als ze altijd blijven staan, ze niet getikt kunnen worden en dus kunnen winnen.

Als er reactie komt van kinderen die dit opmerken bij anderen die dit doen, kan je zeggen: “Wie altijd blijft staan, beleeft toch geen plezier aan het spel, want die doet eigenlijk niet mee. Je kan nog beter getikt worden onderweg en mee de tikker zijn, dan aan de kant te blijven staan, want als tikker speel je tenminste nog mee! Je hoeft niet altijd te winnen om ’t leukst gespeeld te hebben.” En dat werkt nog bij veel -9-jarigen.